Politici de Sanatate

Paşi noi în lupta cu HIV/SIDA: Planul european de Acţiune 2014 – 2016

24 martie
15:50 2014
Paşi noi în lupta cu HIV/SIDA: Planul european de Acţiune 2014 – 2016

Contrar  tendinţei globale, care indică o scădere a cazurilor noi de infecţie cu virusul  HIV, în  Europa, numărul raportat de noi îmbolnăviri este în creştere. În anul 2012, peste 131.000 de noi cazuri au fost raportate în Europa şi Asia Centrală, cu 8% mai mult decât în 2011. Dintre acestea, 29.000 de cazuri au fost înregistrate în Uniunea Europeană (UE), cu 1% mai multe decât anul precedent.

În acest context, Comisia Europeană (CE) a făcut cunoscut opiniei publice, de curând, noul Plan de Acţiune 2014-2016. Acesta prelungeşte şi extinde acţiunile Uniunii Europene în domeniu, pornind de la realizările din perioada 2009-2013. Se doreşte menţinerea HIV/SIDA pe lista priorităţilor instituţiilor UE, combaterea stigmatizării şi a discriminării persoanelor bolnave, precum şi facilitarea accesului populaţiei la testarea voluntară.

Planul de acţiuni demonstrează că lupta împotriva HIV/SIDA rămâne o prioritate pentru politica de sănătate a UE”, a declarat Comisarul European pe Sănătate, Tonio Borg. El a făcut un apel către autorităţi, instituţii cu competenţe în domeniul sănătăţii şi ONG-urilor, prin care le-a cerut să se implice mai mult în lupta cu această maladie.

Printe priorităţile anunţate de Comisia Europeană, amintim organizarea unor acţiuni de creştere a nivelului de conştientizare al populaţiei în ceea ce priveşte metode de prevenţie şi măsuri de facilitare a accesului la tratament, reducerea numărului de noi cazuri, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Mai multe detalii pe site-ul Comisiei Europene

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: