Politici de Sanatate

Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru economia României

24 mai
16:59 2016
Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru economia României

În țările din întreaga lume, comunitatea de afaceri a început să înțeleagă importanța intervenției în educație timpurie pentru competitivitate. Aceasta deoarece cercetări asupra dezvoltării creierului, efectuate de peste 10 ani, relevă că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii între 6 și 17 dolari pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu. Acesta a fost și subiectul conferinței “Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea economică a României” organizată de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și UNICEF în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Asociația Internațională Step by Step (ISSA), ReadyNation și Open Society Foundations – ECP.

Primii ani din viață reprezintă baza inteligenței, a personalității, a comportamentului social, a capacității de a învăța și pentru a deveni un adult independent. De asemenea, joacă un rol vital în ruperea cercului vicios al sărăciei, promovarea productivității economice, precum și pentru reducerea inechităților. UNICEF România lucrează în parteneriat cu autorități publice, sectorul corporate, profesioniști și părinți pentru ca toți copiii, în special cei vulnerabili, să aibă acces la servicii de educație timpurie de calitate. Astfel, peste ani, România va avea o forță de muncă educată, sănătoasă și activă”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele unor cercetări din domeniul neuroștiinței și a comportamentului copilului care ilustrează de ce dezvoltarea acestuia, în special de la naștere la cinci ani, este fundamentul pentru o societate durabilă și prosperă. De asemenea, au fost prezentate și exemple de bune practici ale unor companii care au înțeles că investițiile în servicii de educație timpurie aduc beneficii pe termen lung, pentru afaceri, dar și pentru societate și fiecare individ în parte.

issaCel mai important este să ne echipăm copiii cu niște competențe care să îi ajute să facă față în viață, în orice situație. Investim foarte mulți bani, energie și resurse în partea de final a educației, dar tot ce se întâmplă în creierul unui copil până la cinci ani face diferența pentru ceea ce se întâmplă mai departe în viața lui, nu numai în parcursul lui școlar, dar și în parcursul lui socio-profesional. Cred că este foarte important să începem un dialog și să ne uităm la banii, resursele, timpul și energia pe care le punem în această direcție nu ca la o cheltuială, ci ca la o investiție care se dovedește că este foarte profitabilă pe termen lung”, a declarat Carmen Lica, Director Executiv, CEDP Step by Step.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: