Politici de Sanatate

Parteneriat pentru un mediu de piață stabil și previzibil

31 martie
10:55 2022
Parteneriat pentru un mediu de piață stabil și previzibil

Interviu cu Claudia Fleischer, vicepreședinte Local American Working Group (LAWG)

Local American Working Group (LAWG) conectează piața din România cu tratamente inovatoare prin co-crearea de soluții inovatoare care fac tratamentele mai accesibile, ținând cont de întregul ecosistem al asistenței medicale românești. „Obiectivul principal al acestui mandat este de a continua eforturile noastre de lungă durată de îmbunătățire a accesului la medicamente inovatoare și de a ne desfășura activitatea în direcția unor parteneriate valoroase și de impact cu părțile interesate din domeniul politicilor de sănătate, menite să creeze un mediu de piață stabil și previzibil”, spune Claudia Fleischer, noul vicepreședinte Local American Working Group (LAWG), care, alături de președintele asociației, Florentina Păncescu, și de secretarul LAWG, Iulia Ionescu, militează pentru menținerea colaborării puternice și permanente cu societățile științifice medicale, precum și cu asociațiile de pacienți.

Companiile membre LAWG reprezintă o parte importantă din piața medicamentelor din România. Acțiunile și inițiativele legislative întreprinse de autoritățile naționale sunt suficiente pentru un acces eficient al pacienților la terapii inovatoare?

Misiunea LAWG este de a sprijini autoritățile centrale în dezvoltarea de politici publice care să susțină dezvoltarea sistemului de sănătate, centrat pe pacient, și accesul la cele mai adecvate opțiuni de tratament.

Deși România a îmbunătățit termenele de rambursare în ultimii ani, potrivit unui studiu(1) al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), aceasta rămâne în continuare în urmă ca una dintre puținele țări din Uniunea Europeană (UE) care nu au implementat încă o soluție pentru a oferi accesul pacienților la produse inovatoare înainte de a obține rambursarea locală. Accesul înseamnă mai mult decât Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA), implică eliminarea tuturor barierelor curente de acces. Prin promovarea unor politici solide, ne străduim să îmbunătățim timpul alocat soluțiilor medicale, atât în faza de preautorizare, cât și între autorizare și rambursare.

În sprijinul acestui obiectiv, ne concentrăm activitățile pe colaborarea cu autoritățile centrale pentru a dezvolta politici publice adecvate, facilitate de mecanisme de finanțare durabile. Planul Național de Combatere a Cancerului, prezentat de autorități în luna ianuarie 2022, este, cu siguranță, un pas în direcția cea bună. În plus,  introducerea medicamentelor inovative, astfel cum se prevede în document, ar facilita finanțarea și accesul la soluții medicale pentru bolile în care încă nu sunt disponibile opțiuni de tratament la nivel local, și anume reducerea timpului dintre aprobarea medicamentelor de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și până la rambursarea locală.

Crearea unui fond de inovație pentru medicamente este în linie cu cele menționate și în Planul Național de Combatere a Cancerului. Cum va funcționa acest fond?

Fondul de inovație pentru medicamente este un proiect la care asociația noastră a început să lucreze în urmă cu mai bine de patru ani. În această perioadă, am construit un pachet cuprinzător de resurse de cunoștințe, inclusiv studii de impact economic și bugetar. Le-am împărtășit cu factorii români de decizie politică pentru o viitoare inițiativă legislativă și suntem încurajați de faptul că un asemenea fond ar putea debuta ca pilot în cadrul Planului Național de Combatere a Cancerului.

Ambiția LAWG pentru acest fond este de a reduce decalajul dintre aprobarea soluțiilor medicale de către Agenția Europeană pentru Medicamente și rambursarea locală. Acest mecanism de acces și finanțare ar trebui să vizeze soluții pentru nevoi medicale nesatisfăcute ridicate care nu sunt acoperite de alternative terapeutice disponibile la nivel local.

Un studiu(2) realizat de OHE (Oficiul de Economie a Sănătății) recomandă cercetarea principalelor cauze ale mortalității evitabile în România pentru a se asigura că fondul are un impact maxim asupra îmbunătățirii sănătății populației din România.

Pilotarea fondului de inovație pentru medicamente privind bolile oncologice oferă o oportunitate crucială pentru pacienții români și autoritățile din domeniul sănătății de a vedea îmbunătățiri în îngrijirea cazurilor de cancer.

Informarea și educația pacienților sunt componente importante pentru călătoria pacientului și pentru îmbunătățirea accesului la tratamente eficiente. Cum ne putem îmbunătăți eforturile astfel încât pacienții să primească mesajele potrivite privind inovația?

Pentru a avansa în această direcție, avem nevoie de un efort accelerat de educație medicală, în special pentru bolile cronice, care poate sunt mai puțin înțelese de publicul larg. Împreună cu asociațiile de pacienți, împărtășim același obiectiv – să ajutăm pacienții să înțeleagă mai bine noțiunile despre boală și să facilităm accesul echitabil la tratamentul de care au nevoie. Dar dacă dorim cu adevărat să ajungem la pacienți și, de asemenea, la publicul larg cu eforturile noastre educaționale, trebuie să creăm coaliții largi împreună cu industria farmaceutică, sectorul medical, autoritățile sanitare, dar și reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Educația și informarea pacienților reprezintă, în mod real, pași importanți către accesul la tratamente inovative și la trasee de îngrijire, menite să le ofere acestora, în multe cazuri, o șansă în plus la viață. În acest sens, Asociația Local American Working Group a demarat, încă de anul trecut, alături de parteneri media, o amplă campanie de informare și educare privind importanța inovației în tratamentul unor afecțiuni  cu  prevalență și incidență crescute în rândul populației din România.

Campania, care are în centrul său pacientul, a constat în realizarea și difuzarea unor interviuri în care atât medici specialiști din domenii precum oncologie, dermatologie, neurologie, gastroenterologie, hematologie și reumatologie, cât și reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, explică rolul și importanța inovației în tratarea unor afecțiuni grave, dar și modul în care poate fi asigurat un acces mai bun al pacienților la tratamentele necesare fiecărei patologii.

Medicamentele biologice sunt definite de legislația europeană drept „medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute sau derivate dintr-o sursă biologică”. Medicul specialist este cel care poate prescrie aceste medicamente, informând pacientul despre tratament, despre beneficii, reacții adverse și despre interacțiunile medicamentoase.

Terapiile biologice inovative au schimbat complet perspectiva abordării terapeutice, iar autoritățile susțin că va crește mult rolul medicinei și al terapiilor biologice în tratamentele personalizate ale pacienților. Există, de asemenea, o preocupare permanentă pentru a asigura accesul pacienților la terapii de ultimă generație.

Cu toate acestea, autoritățile admit faptul că, astăzi, pacienții din România au acces limitat la produsele inovative care sunt folosite în mod curent în vestul Europei. Alături de realizarea screeningului și de diagnosticarea precoce, autoritățile recunosc importanța asigurării unui tratament eficient, printr-un acces mai facil la produsele inovative. Beneficiile sunt în egală măsură pentru pacient, care prin administrarea unui tratament eficient se reface mai repede, dar și pentru sistemul medical, pentru că o perioadă de refacere mai scurtă a pacientului presupune costuri mult mai mici pentru sistemul de sănătate.

Colaborarea noastră constantă cu autoritățile din domeniul sănătății va continua să acorde prioritate găsirii unor soluții efective și eficiente în abordarea problemelor de accesibilitate, precum și să accentueze contribuția importantă a industriei la efortul bugetar din domeniul sănătății prin taxa clawback.

Referințe:

  1. https://www.efpia.eu/media/602652/efpia-patient-wait-indicator-final-250521.pdf
  2. http://www.lawg.ro/evenimente/raportul-office-of-health-economics–fondul-de-inovatie-pentru-medicamente-romania

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: