Politici de Sanatate

PANDEMIA COVID-19 – capul de afiș al Conferinței anuale de Imunologie și Imuno-dermatologie

05 octombrie
14:51 2020
PANDEMIA COVID-19 – capul de afiș  al  Conferinței anuale de  Imunologie și  Imuno-dermatologie

Interviu cu prof. univ. dr. Monica Neagu, președinte Societatea de Imunologie din România și cu conf. univ. dr. Daniel Boda, președinte Asociația Română de Imuno-Dermatologie

Întâlnirea dintre cercetarea fundamentală în imunologie, prin Societatea de Imunologie din România (SIR), și imuno-dermatologie, prin Asociația Română de Imuno-Dermatologie (ARID), a dus la organizarea unor evenimente de înalt nivel științific. Ediția din 2019 a acestei formule originale a fost una de succes. Care sunt elementele de noutate ale ediției 2020 ale Conferinței anuale de Imunologie și Imuno-Dermatologie? 

Prof. dr. Monica Neagu: Conferința comună din acest an abundă de elemente de noutate. Ea se va desfășura în segment off-line și, pentru prima dată, și în ediție on-line. Anul acesta, avem mai mulți lectori din străinătate care au acceptat invitația noastră la Congres și, tot în premieră, îi avem în Comitetul științific al Congresului pe prof. Aristidis Tsatsakis și prof. Dragana Nikitovic, ambii de la Universitatea din Creta, personalități care au participat activ la organizarea științifică a acestei reuniuni. Un alt element de noutate este sesiunea, desfășurată off-line, dedicată Transplantului organizată de prof. Ileana Constantinescu la Institutul Clinic Fundeni, organizare care respectă toate regulile impuse de pandemia actuală. Noutatea absolută a acestui an este că avem programată o Sesiune dedicată COVID-19, în care se va prezenta experiența câtorva țări, cum ar fi Italia, Grecia, România, SUA. Am avut un feedback foarte bun când am anunțat sesiunea și este posibil să se desfășoare în două sub-sesiuni paralele.

Conf. dr. Daniel Boda: Succesul de care s-a bucurat ediția 2019 s-a datorat și faptului că a fost pentru prima oară în peisajul medical românesc când o asociație profesională de imuno-dermatologie, adică de clinică medicală, s-a asociat cu una de cercetare fundamentală, de imunologie. De aici a rezultat un prim beneficiu pentru participanți – au avut acces la cele mai noi informații, la momentul respectiv, prezentate într-un format interdisciplinar. Așa cum am mai spus, ne aflăm într-o epocă în care cercetarea științifică în descifrarea substratului imun al proceselor patologice din dermatologie, alergologie, oncologie etc. capătă amploare. Ediția din 2020 aduce ca element de noutate, bineînțeles, derularea on-line. Este noua normalitate cu care trebuie să ne obișnuim. Și tot această nouă normalitate aduce al doilea element de noutate, anume sesiunea specială consacrată pandemiei COVID-19, care se va desfășura sâmbătă, 3 octombrie, sub titlul COVID-19: Urgență majoră de sănătate publică.

Noua normalitate impusă de pandemia COVID-19 a dus la multe schimbări în viața noastră, a tuturor. Una dintre acestea este și derularea online a manifestărilor. Este un impediment faptul că vă veți adresa unui public virtual?

Prof. dr. Monica Neagu: La începutul acestei pandemii, am fost total împotriva adresării impersonale din timpul unui congres on-line. Prin derularea proiectelor internaționale, eram obișnuită doar cu ședințele on-line și cu workshopurile necesare proiectelor. Acum, după 6 luni de participări la conferințe on-line, am acumulat experiență și, personal, m-am obișnuit cu întrebările puse în scris de către „publicul virtual” și cu o prezentare de tip introvertit pe care o ai de făcut. Capacitatea noastră de adaptare depășește imaginația.

Conf. dr. Daniel Boda: Scopul Conferinței de Imuno-Dermatologie 2020 este de a agrega cercetători, practicieni, academicieni și oameni de știință din comunitatea de imunologie și dermatologie și de a crea o cale către un schimb robust de cunoștințe privind noile realizări științifice și tehnologice, de a promova interesul pentru aceste discipline și de a disemina informații de ultimă oră. Desigur, obiectivul nostru central este să oferim îngrijire remarcabilă pacienților, să pregătim și să instruim viitorii specialiști în aceste domenii. Dacă vom reuși să facem toate acestea folosindu-ne de mediul virtual, atunci putem spune că ne-am atins obiectivul.

Doamnă prof. dr. Monica Neagu, contextul actual al crizei de sănătate la nivel global „a scos” imunologia din spațiul laboratorului și clinicii și a dus-o în atenția publicului larg. Cum se simte cercetătorul științific în domeniul imunologiei în fața acestui interes? A schimbat pandemia ceva în activitatea de cercetare?

Din punctul meu de vedere, focusul cercetării mele a fost schimbat aproape radical. Eu activez în domeniul onco-imunologiei și conduc proiecte de cercetare în acest domeniu. Pandemia actuală a impins colectivul meu de cercetare către replierea rapidă spre procesele imune din infecția virală. Viața noastră de cercetător a fost pusă pe „fast-forward”. Am contactat colegii noștri imunologi-virusologi din Italia, Olanda, Franța, SUA, ca să „învățăm” rapid din experiența celorlalți care sunt subtilitățile imunologice ale acestei infecții virale respiratorii. Am testat apariția răspunsului imun specific în infecția virală utilizând metodologia care era deja standardizată în celelalte țări, astfel să putem compara răspunsul imun din România cu ceea ce au obținut colegii noștri. Am inițiat un număr special dedicat pandemiei COVID-19 în revista internațională Journal of Immunoassay and Imunochemistry, Editura Taylor and Francis. Aceste lucruri a trebuit să fie făcute în condițiile în care proiectele noastre de cercetare în domeniul oncologiei trebuia să fie duse mai departe. Când mă „uit retrospectiv” la câte s-au întâmplat din luna martie până în acest septembrie, am impresia că am trăit câteva vieți paralele de cercetător.

Domnule conf. dr. Daniel Boda, interferențele dermatologiei sunt bine reprezentate în programul conferinței, oferindu-i un caracter de interdisciplinaritate. Cum vede medicul specialist în dermatologie această abordare? Cum vine ea, de exemplu, în sprijinul unui pacient care trece pragul cabinetului dermatologului?

Dermatologia este specializarea care se ocupă cu tratamentul pielii, unghiilor, părului și scalpului și, prin urmare, aria de îngrijire a sănătății care se concentrează pe diagnosticarea infecțiilor sau a diferitelor afecțiuni ale pielii în aceste zone. De asemenea, dermatologii tratează boli total diferite, începând de la cancerul de piele, psoriazisul și infecțiile unghiei. Dar vrem să ne gândim la pacient și să îl privim ca un sistem holistic, să îl tratăm în totalitate și nu doar la ce ține de specialitatea noastră, oricât de importantă ar fi ea. Abordarea dermatologiei într-un context interdisciplinar este, deci, extrem de importantă, în primul rând pentru pacient.

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: