Politici de Sanatate

Pacientul cu BPOC are nevoie de o evaluare funcțională respiratorie complexă

02 august
09:27 2021
Pacientul cu BPOC are nevoie de o evaluare funcțională respiratorie complexă

Noul contract- cadru prevede că medicii de familie vor putea efectua și spirometrii, în limita competențelor, ce pot detecta semnele unei boli respiratorii cronice (astm și bronhopneumopatie obstructivă cronică- BPOC). Astfel, traseul pacientului cu o boală respiratorie cronică începe de la medicul de familie, dar diagnosticul trebuie pus de către medicul specialist, potrivit prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP).

”La ora actuală, pentru a efectua o spirometrie, conform contractului-cadru, trebuie să ai atestatul de explorarea funcțională respiratorie. Toți colegii care au competențe în explorare funcțională respiratorie pot efectua și pot interpreta acest lucru. Diagnosticul de boală în sine trebuie pus de către medicul specialist, pneumolog, internist și cei care au recomandare în acest sens, urmând ca recomandarea de terapie să fie către colegii noștri, medicii specialiști din medicina de familie. Monitorizarea se face la nivel de medic specialist pneumolog sau internist, pentru că acest lucru înseamnă accesul către imagistică de înaltă performanță, către investigații de înaltă performanță, către explorare funcțională respiratorie de înaltă performanță”, a explicat specialistul.

Pacientul cu BPOC are nevoie de o evaluare funcțională respiratorie complexă. ”Unii pacienți au un grad important de emfizem pulmonar care nu poate fi evaluat prin spirometrie, iar evaluarea difuziunii prin membrana alveolocapilară și elementele care țin de evaluarea saturației în oxigen prin investigații specifice se fac la nivel de spital”, a atras atenția președintele SRP.

Mai multe informații despre un management eficient al BPOC și cele mai noi indicații de tratament, în interviul ce va fi publicat în revista Politici de Sănătate- ediția print august 2021.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: