
Interviu cu prof. univ. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății
Care sunt principalele proiecte de care vă ocupați în prezent?
Proiectele mele sunt aceleași cu cele curpinse în planul de guvernare pe care noi, Partidul Social Democrat, ni l-am asumat. Proiectele și măsurile propuse de noi sunt gândite și programate pentru fiecare trimestru, prin urmare avem o „foaie de parcurs“ pe care trebuie să o respectăm. Sunt convins că vom reuși să atingem tot ceea ce ne-am propus, indiferent dacă acest lucru va presupune să adoptăm ordine de ministru, ordonanțe sau legi. Absolut totul este planificat. Practic, așa cum am promis, până la momentul de față am reușit câteva lucruri importante: am desființat comisiile din casele de sănătate, am asigurat finanțarea integrală a programelor naționale de sănătate, inclusiv pentru bolile rare, am deschis negocierile pentru tratamentul hepatitelor și am adăugat, în programul de hepatită C, fibroza de grad 3 care nu era inclusă până acum. Am înființat și un Centru Național de Resurse Umane, prin modificarea organigramei Ministerului Sănătății, în așa fel încât să putem gestiona în mod profesionist cariera personalului medical din România. Dintre măsurile programate pentru primul trimestru al anului, singura prevedere legală nefinalizată încă este cea legată de prețul medicamentelor.
În urma desființării comisiilor, care este protocolul pentru tratamentele de care au nevoie pacienții?
Comisiile au funcționat până pe 1 martie. Este data limită când s-au sistat toate listele de așteptare și absolut toate dosarele care erau pe ordinea de zi au fost rezolvate. La începutul lunii martie, CNAS va stabili modul în care vor fi prescrise aceste medicamente. Fiind tratamente foarte scumpe, Ministerul Sănătății, prin comisiile sale de specialitate, va elabora protocoalele terapeutice pe baza cărora se vor prescrie aceste medicamente. Aceste protocoale vor fi preluate din ceea ce există acum la nivel euroean.
În ceea ce privește prețul medicamentelor, în ce direcție mergem?
Reducerea prețului la medicamente este una dintre cele mai importante măsuri din Programul de guvernare. Ne dorim acest lucru pentru a crește accesul pacienților români la tratamente de ultimă generație. Nu este niciun secret, aceasta este și linia europeană, iar noi vom aplica această măsură. Am avut consultări cu societatea civilă, cu asociațiile de pacienți, cu firmele din industria farmaceutică – care trebuie să recunosc au avut puncte de vedere nu tocmai pe aceeași linie cu noi –, însă încercăm să găsim o soluție astfel încât să reducem prețul la medicamente, așa cum am promis. Pe de o parte, pacienții nu trebuie să aibă de suferit, pe de altă parte, trebuie să asigurăm necesarul de medicamente pe piață, fie prin suplinirea cu generice, fie prin găsirea altor soluții.
Care sunt proiectele prioritare care vor avea parte de finanțare în următoarea perioadă?
Am demarat procedurile pentru construcția celor trei spitale regionale din Cluj Napoca, Iași și Craiova. Avem un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru elaborarea studiilor de fezablitate, cu termen până la sfârșitul acestui an. Se constituie fondul suveran din care vor fi construite celelalte spitale, însă aici nu excludem nici parteneriatele. Avem solicitări din partea unor companii internaționale pentru a participa la construirea acestor spitale noi. Pe de altă parte, vom renova ambulatoriile, unitățile de primire a urgențelor, secțiilor de anestezie-terapie intensivă. În momentul de față, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, elaborăm ghidurile pentru aceste axe și, în același timp, vom solicita deschiderea unei axe noi pentru reabilitarea și extinderea spitalelor județene. În paralel, am deblocat la nivelul Ministerului Sănătății Programul cu Banca Mondială. Până acum, din această linie de finanțare de 250 milioane de euro, s-au atras sume nesemnificative, astfel că exista riscul reducerii finanțării. Din fericire, am putut evita acest risc. Din acești bani vom asigura dotări pentru spitale, pe care de altfel le-am și prins în planul de guvernare. Suntem în fază înaintată de achiziție pentru aceste dotări, astfel că în curând la spitale vor ajunge primele mașini de anestezie și primele ventilatoare. În același timp, am deblocat programul de dotare cu acceleratoare liniare pentru radioterapie, o problemă mai veche în spitalele publice din România.
Tot în programul de guvernare, am promis un CT pentru toate spitalele județene care nu au acest aparat. Am identificat aceste spitale și le-am cuprins în programul cu Banca Mondială. Am și negociat cu reprezentanții băncii, iar aceștia au fost de acord ca aceste CT-uri să fie incluse acolo. Verificăm acum care este disponibilitatea de fonduri și pentru RMN. Suntem în faza de verificare a spitalelor care nu au acest echipament. Pe lângă spitalele județene vor fi și câteva unități, institute ale Ministerului Sănătății care, în momentul de față, nu au CT și care vor fi prinse în acest program. Spitalul „Sf. Ioan“, Institutul de Cardiologie din Timișoara și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ vor beneficia de CT tot prin acest program guvernamental cu Banca Mondială, dar și alte în țară din țară. Există multe solicitări pentru aparatele RMN, însă vom prioritiza și în funcție de resursa umană existentă la nivelul spitalelor. Nu vrem să luăm echipamente care să nu fie folosite și să fim apoi acuzați că am cumpărat mobilă. Ideea este ca pacienții să aibă acces la tehnologie de ultimă oră și să nu fie nevoiți să meargă în altă parte pentru acest lucru.
Demarăm toate programele de screening finanțate prin fondurile europene. Comisia de oncologie s-a întâlnit cu rerezentanții Băncii Mondiale. Vor fi unități de screening fixe și unități de screening mobile. Capacitatea de screening pentru boli netrasmisibile, cu impact asupra sănătății publice, este următoarea: cancer de col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, de prostată, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice. Sunt fonduri nerambursabile care vin prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Practic, de aici se vor plăti serviciile, iar noi, prin Banca Mondială, vom achiziționa medicamente și echipamente mobile și fixe. Practic, prin cele două linii de finanțare, vom avea nu doar serviciile, dar și echipamentele necesare. În plus, din fondurile europene putem să ne și pregătim personalul.
Avem apoi programe de screening pentru bolile transmisibile, inclusiv cu transmitere sexuală: hepatită, HIV, tuberculoză, finanțate tot prin fonduri nerambursabile, pe aceeași axă. Vom avea și programe profilactice pentru copii, consultații obligatorii pentru copiii între 5 și 9 ani prin rețeaua de medicină școlară sau prin cabinetele de medicină. Aici vreau să menționez că medicina școlară își va recăpăta locul pe care l-a avut înainte.
Pentru medicii de familie există un program de dotare a cabinetelor, tot prin fonduri nerambursabile. Avem pe Axa 4.8, tot din POCU, îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din sectorul medical. Aici putem să facem și formare profesională, și dotare minimală pentru cabinete.
Un alt proiect mare se referă la centrele de arși din București, de la Spitalul „Bagdasar – Arseni“ și de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“. Mai este prevăzut un centru, un proiect complex, la Timișoara și unul la Târgu Mureș, pentru a acoperi o suprafață cât mai mare din țară. Pentru a face aceste centre era necesar un act normativ, un Ordin de ministru cu privire la modul de organizare și modul de funcționare al acestor centre. Acest act normativ a fost elaborat în minister, a fost verificat și acceptat de către comisiile de specialitate, iar în momenul de față este pe traseul de avizare.
Ce se întâmplă cu personalul TESA din punctul de vedere al salarizării? Sunt angajați care lucrează în spitale și care au rămas cu salarii foarte mici de mulți ani.
Toate probleme care nu au fost rezolvate până acum vor fi soluționate prin legea salarizării unice, la care și Ministerul Sănătății are o contribuție importantă.