Politici de Sanatate

Pacienții români diagnosticați cu afecțiuni mintale – o abordare integrată

21 iunie
17:09 2018
Pacienții români diagnosticați cu afecțiuni mintale – o abordare integrată

Tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, țara noastră fiind pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolilor mintale. Impactul acestor afecțiuni asupra populației României nu este doar unul de natură medicală, ci și de natură socială și economică.

”Abordarea vizavi de afecţiunile mintale trebuie să fie una integrată. Aceasta presupune, pe de o parte, abordarea dintr-o perspectivă multiplă – aceea a specialiştilor, a autorităţilor şi a pacienţilor. Pe de altă parte, abordarea trebuie să aibă în vedere incidenţa bolilor psihice, tratamentul, accesul la medicamente, asigurarea calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu boli mintale şi nu în ultimul rând eliminarea discriminării şi stigmei. Diagnosticarea şi tratamentul revin comunităţii medicale. Accesul la tratament este responsabilitatea factorilor de decizie, asigurarea cadrului legislativ adecvat şi a finanţării necesare fiind esenţiale pentru ca medicii să poată să diagnosticheze şi să trateze corect pe cei cu afecţiuni mintale. Echitatea şi calitatea vieţii presupun atât acces la tratament adecvat, cât şi eliminarea discriminării şi a stigmatizării cu care se confruntă de obicei persoanele diagnosticate cu schizofrenie şi familiile lor”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun în cadrul conferinței ”Pacienții români diagnosticați cu afecțiuni mintale – o abordare integrată”.

Din păcate, multe persoane cu afecțiuni mintale se confruntă cu discriminarea din partea celorlalți. Potrivit unui studiu realizat în 2017, 68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală. ”La Janssen, avem o abordare integrată în ceea ce privește contribuția la îmbunătățirea domeniului sănătății mintale. Din fericire, compania noastră poate susține pacienții în parcursul lor terapeutic atât prin accesul la medicamente inovatoare, cât și prin infrastructuri adiționale (programele de sprijin al pacienților). Mai mult decât atât, împreună cu parteneri externi, avem o activitate semnificativă în România, de mai bine de trei ani, şi prin proiectele de inițiativă anti-stigmă la adresa afecțiunilor mintale. Suntem încântaţi că 2018 este deja al doilea an în care derulăm campania educațională despre schizofrenie, una dintre afecţiunile mintale cele mai severe, care permite însă pacienților să aibă o viaţă normală în condițiile urmării medicației potrivite”, a declarat Christian Rodseth, Managing Director Janssen România.

 

Legea sănătății mintale, o prioritate

Dr. Gabriel Emanuel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României, a atras atenția că din 2006, de când există, actuala lege a sănătății mintale nu a mai fost actualizată, însă o formă finală a legii ar putea fi gata chiar până la sfârșitul anului 2018.

”Pentru actualizarea Legislației Sănătății Mintale, considerăm important să analizăm necesitatea dezvoltării Strategiei Naţionale a Sănătății Mintale care  ar putea integra responsabilităţile la nivelul ministerelor conexe și ar putea constitui baza înființării Institutului Național de Sănătate Mintală, cu subdiviziuni teritoriale pe modelul funcționării Centrului Național de Sănătate Mintală. De asemenea, este avută în vedere analiza exemplelor de bună practică din alte țări europene şi introducerea unor noi capitole despre sănătatea mintală a copilului și adolescenților, adicții etc. Vorbim despre un efort susţinut în vederea actualizării Legislaţiei Sănătăţii Mintale din România, care implică un grup de lucru constituit la nivelul Senatului cu profesioniști și experți în domeniu”, a susţinut parlamentarul.

Mai multe informații privind măsurile necesare în domeniul sănătății mintale puteți citi în următorul număr al revistei Politici de Sănătate.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: