Politici de Sanatate

Pacienţii cu boli intestinale, trataţi în centre de excelenţă

19 mai
15:20 2016
Pacienţii cu boli intestinale, trataţi în centre de excelenţă

Cei peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn sau cu colită ulcerativă (boli intestinale inflamatorii) au nevoie de servicii medicale complexe, de echipe multidisciplinare şi de centre de excelenţă unde să fie diagnosticaţi, consiliaţi şi trataţi.

Dr. Corina Pop (foto), secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că, în prezent, se lucrează la cadrul legal pentru acreditarea, de anul viitor, a cel puţin 5 centre de excelenţă în oraşele mari: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu- Mureş şi Timişoara. „Ne-am propus să generăm niște criterii conform recomandărilor din Directiva Europeană referitoare la standarde profesionale, dotare tehnică, formare profesională, elaborare de ghiduri, protocoale, cercetare și interfațare informațională națională și internațională, acestea ar putea fi în final susținute pentru legiferare printr-un ordin de ministru sau chiar printr-o hotărâre de Guvern împreună cu normele de aplicare. Unul dintre Centrele de Excelenţă ar putea fi chiar la Institutul Clinic Fundeni „, a declarat secretarul de stat Corina Pop la dezbaterea „Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli inflamatorii intestinale” de la Palatul Parlamentului.

„Crearea unor Centre de excelenţă va permite un acces mai uşor al pacienţilor la instrumente de diagnosticare modernă, optimizarea tratamentului şi evitarea efectelor secundare ale acestuia. Accesul la ghiduri de tratament nu este suficient. Avem nevoie de echipe de specialitate care să lucreze împreună în centrele cuj interes în tratarea bolilor intestinale inflamatorii, într-o abordare multidisciplinară”, a  precizat conf. dr. Liana Gheorghe, şef secţie III,  Departamentul de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR) a atras atenţia, de Ziua Internaţională a luptei împotriva Bolilor Intestinale (19 mai) că este necesar un parteneriat între pacienţi, medici şi autorităţi privind îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor bolnave.  „Atât pacienţii cu boli inflamatorii intestinale, cât şi familiile acestora, au nevoie de suport pentru a depăşi sau a face faţă poverii unor afecţiuni cronice inflamatorii intestinale, invalidante, dizabilitante şi costisitoare, precum boala Crohn sau colita ulcerativă”, a atras atenţia Isabella Grosu, preşedintele ASPIIR.

Statisticile arată că 10% dintre pacienții cu astfel de boli sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 și 6 săptămâni concediu medical pe an. “ASPIIR se alătură iniţiativei  Federaţiei Europene a Asociaţiilor de Pacienţi cu Crohn şi colită ulcerativă (EFCCA) şi îşi propune creşterea vizibilităţii pacientului prin luminarea în violet a clădirii Parlamentului în seara de 19 mai, între orele 21.00 şi 24.00.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: