Politici de Sanatate

Pacient de România

10 noiembrie
13:03 2015
Pacient de România

Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a demarat campania ”Pacient de România — 6% din PIB pentru Sănătate!”, din dorința de a pune pe agenda publică atât problemele din sănătate, cât, mai ales, necesitatea unei bune finanțări pentru sistemul de sănătate. Considerăm că este nevoie de o finanțare mai bună a sistemului de sănătate, pentru a acoperi cele mai importante direcții: tratament și servicii medicale pentru pacienți, salarii mai mari pentru profesioniștii din Sănătate și dotări pentru unitățile medicale. Considerăm că Sănătatea și Educația trebuie să treacă de nivelul declarativ și să devină priorități reale ale clasei politice românești.

Ne-am oprit la procentul de 6% uitându-ne la ce alocă celelalte țări europene și observând că doar România și Bulgaria nu au reușit să treacă de acest prag psihologic. Realitatea este că nu știm de câți bani avem nevoie, nu am realizat niciun studiu de amploare care să ne spună ce nevoi sunt în sănătate. Nu știm nici măcar câți pacienți suferă de fiecare afecțiune, în parte (cu excepția pacienților cuprinși în programele naționale care însă nu înseamnă toate persoanele ce suferă de o afecțiune).

Dincolo de discuțiile despre finanțare, am dorit să aducem împreună pacienții și profesioniștii din Sănătate, de a arăta că sunt și vor fi mereu de aceeași parte a baricadei și doar împreună pot schimba lucrurile. Am purtat discuții cu profesioniștii și persoanele de decizie din Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și Iași. Cei care cunosc cel mai bine realitățile sistemului, problemele, dar și soluțiile, cei care pot regândi împreună politica de sănătate astfel încât să creeze cât mai puține inegalități sunt profesioniștii și pacienții. Doar coalizate, aceste minți și experiențe pot face diferența.

Am dorit și să aducem în lumina reflectoarelor poveștile unor pacienți cronici care reușesc, cu tratamentul potrivit, nu doar să își ducă viața normal, dar și să facă lucruri cu adevărat remarcabile. Acesta este unul dintre mesajele noastre: nu vrem să fim asistați social, vrem să fim ajutați să avem o viață normală! De exemplu, un pacient cu hemofilie din Viena poate face mai multe lucruri decât ar visa un pacient din România.

Nu în ultimul rând, am încercat să conștientizăm pacienții că nu este normal să se confrunte cu lipsurile cu care s-au obișnuit. Este un început. Sunt multe de făcut. Avem nevoie de susținerea parlamentarilor. Promisiunea unei inițiative parlamentare care să crească bugetul Sănătății cu 0,5% anual trebuie să se concretizeze. De asemenea, promisiunea dlui Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a crea un grup de lucru care să cuprindă și profesioniștii, și reprezentanții asociațiilor de pacienți este bine-venită.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice vă invită pe toți să susțineți acest demers, care înseamnă mai mult decât o simplă campanie de comunicare. Este un demers important pentru fiecare dintre noi.

 

Nu vrem să fim asistați social, vrem să fim ajutați să avem o viață normală! De exemplu, un pacient cu hemofilie din Viena poate face mai multe lucruri decât ar visa un pacient din România

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: