Politici de Sanatate

Oncologie – platforme paneuropene de colaborare și sprijin

16 octombrie
16:45 2024
Oncologie – platforme paneuropene de colaborare și sprijin

Depistare precoce, extinderea programelor de screening, statistici precise, acces la tratament și la inovație- sunt doar câteva dintre nevoile pacienților cu cancer identificate de specialiștii din domeniu.

România a fost prima ţară europeană care a adoptat un Plan Național de Combatere și Control al Cancerului, aliniat cu recomandările Planul european de combatere a cancerului și a arătat că poate gestiona inițiative complexe de sănătate publică. În acest context, proiectul „Transforming Cancer Care Together” doreşte să aducă îmbunătățiri traseului pacienţilor cu cancer prin crearea unei platforme paneuropene de colaborare și sprijin pentru schimbul de cunoștințe, experiență și bune practici.

“Este important să găsim în continuare soluții pentru depistarea precoce a cancerului, de aceea este necesară instituirea pachetelor anuale de servicii minime obligatorii. Totodată, este important să venim cu propuneri pentru decontarea serviciilor de screening pentru diversele tipuri de cancer, să extindem programele de screening pentru cancerul de sân și colorectal în toată țara și să implementăm campanii de informare, conștientizare, educare asupra factorilor de risc, precum și proiecte de educație pentru sănătate încă din şcoală”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României.

”Pentru întreg sistemul sanitar românesc, este nevoie de o schimbare de paradigmă. Să ieşim din logica tratamentului atunci când  situaţia este acută şi să mergem în zona de screening şi prevenţie. Asta presupune nu doar programe specializate şi alocarea de bani în acest sens, ci şi un dialog constant cu pacienţii, în particular, şi cu societatea, în ansamblu. Iar ca această cale a comunicării să poată fi cu adevărat eficientă trebuie ca fiecare dintre cei care vor binele pacienţilor oncologici să facă eforturi”, a completat și Nicoleta Pauliuc, membră a Comisiei pentru Sănătate și președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României.

În cadrul proiectului „Transforming Cancer Care Together”, Asociația Credu a realizat o analiză bazată pe un chestionar adresat invitaților din mai multe țări europene prezenți la eveniment, având ca scop identificarea provocărilor și oportunităților în implementarea Planurilor Naționale de Cancer conform Planului European de Cancer.

”Rezultatele au evidențiat provocări semnificative, precum lipsa planurilor naționale structurate și a statisticilor precise. Aceste absențe limitează capacitatea de a evalua progresul în controlul cancerului și de a implementa programe eficiente de screening. Țări precum România, cu infrastructuri de sănătate mai avansate, își concentrează eforturile pe îmbunătățirea accesului la tratamente inovatoare și reducerea întârzierilor în diagnosticare”, a adăugat Oana Voicu, preşedintele Asociaţiei CREDU.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: