Politici de Sanatate

OncoGen reunește liderii mondiali în lupta împotriva cancerului și a bolilor  alergice

27 octombrie
17:01 2016
OncoGen reunește liderii mondiali în lupta împotriva cancerului și a bolilor  alergice

Institutul OncoGen din Timișoara a definit “Prioritățile în cercetare” în cadrul unei conferințe care a marcat prima aniversare a centrului și lansarea a două proicte de cercetare câștigate de colectivul clinicii și coordonate de experți din străinătate. Este vorba despre:

  • Proiectul CAR-NK, în parteneriat cu Prof. Dr. Torsten Tonn de la Universitatea Tehnică din Dresda care are ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii avansate de imunoterapie în cancer
  • Proiectul INSPIRED, în parteneriat cu Prof. Dr. Rudolf Valenta de la Universitatea de Medicină din Viena care își propune să dezvolte kituri de diagnostic inovative, bazate pe alergene recombinate.

Tema conferinței a fost dată de rezultatele unui studiu publicat în octombrie 2016 revista medicală The Lancet Oncology care arată că una din șapte persoane de pe glob decedează din cauza cancerului, această boală fiind asemănată cu o epidemie. Studiul evidențiază totodată discrepanțe majore între statele europene în ceea ce privește costurile per pacient privind asistența medicală și terapia medicamentoasă oncologică. Cele mai mari costuri per pacient se înregistrează în Luxemburg (184 euro), Germania (182 euro) și Finlanda (151 euro), în timp ce România (20 euro), Lituania (18 euro) și Bulgaria (16 euro) cheltuie cel mai puțin.

„Dincolo de profilaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime din cancere, o provocare actuală este  îmbinarea diagnosticului, tratamentului și a îngrijirii pacienților cu cercetarea, domeniu în care Institutul OncoGen din Timișoara depune eforturi susținute pentru a obține cele mai bune rezultate”, a declarat Prof. Dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen.

Evenimentul a reprezentat și o oportunitate de dezvoltare a colaborării cu cele două centre universitare din Germania și Austria, din partea cărora vor participa prestigioși cercetători din sfera academică și din mediul privat. O prioritate în acest sens o reprezintă proiectele de cercetare axate pe identificarea factorilor de risc în patologia oncologică și a celor mai eficiente metode de combatere a acestora.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: