Politici de Sanatate

OMS: recomandări noi privind HIV, hepatita și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pentru populațiile cheie

04 august
11:43 2022
OMS: recomandări noi privind HIV, hepatita și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pentru populațiile cheie

Frecvența testării virusului hepatitei C (VHC) pentru persoanele cu risc continuu de infectare și furnizarea fără întârziere a tratamentului pentru VHC persoanelor cu infecție recentă cu VHC și cu risc continuu, sunt câteva din recomandările ce au în vedere prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea HIV, hepatitelor virale și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pentru populațiile cheie. Acestea au fost prezentate de OMS cu prilejul Conferinței AIDS 2022, 29 iulie –2 august,  de la Montreal, Canada, în cadrul unei sesiuni prin satelit.

Alte noi recomandări includ abordarea intervențiilor care vizează schimbarea comportamentelor – care tind să fie prioritare în multe medii, necesitatea de a lua în calcul barierele structurale și de a oferi pachete de servicii de sănătate prioritizate pentru fiecare dintre cele 5 tipuri de populații cheie ((bărbați care fac sex cu bărbați, persoane trans și persoane cu genuri diferite, lucrători în domeniul sexului, persoane care își injectează droguri și persoane din închisori și alte medii închise). Recomandările prezintă un răspuns de sănătate publică la HIV, hepatita virală și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pentru  aceste populații-cheie.  OMS promovează o strategie bazată pe dovezi și pe drepturi pentru a gestiona aceste probleme de Sănătate și care plasează populațiile-cheie în centrul răspunsului.  În special pentru populațiile-cheie, factorii sociali, juridici, structurali și alți factori contextuali sporesc atât vulnerabilitatea la HIV, hepatitele virale și ITS, cât și obstrucționează accesul la servicii de sănătate și la alte servicii esențiale.

„Populațiile-cheie trebuie să fie prioritare, în orice cadru, iar acest lucru înseamnă, așa cum se subliniază în aceste noi orientări, planificarea de a ajunge mai întâi la ele prin prevenire, testare și tratament, precum și prioritizarea populațiilor-cheie în programele de finanțare”, a declarat Erika Castellanos, director de programe la GATE (acțiunea globală pentru egalitatea trans), care a fost copreședinte al Grupului de elaborare a orientărilor OMS.

„Noile date ale UNAIDS arată că aproximativ 70% din noile infecții cu HIV au loc în rândul populațiilor-cheie și al partenerilor acestora. În majoritatea țărilor, accesul limitat, acoperirea inadecvată și calitatea slabă a serviciilor pentru populațiile-cheie continuă să submineze răspunsurile la HIV, hepatitele virale și ITS. Toate țările ar trebui să aibă ca prioritate atingerea acestor populații-cheie și sprijinirea comunităților de populație-cheie pentru a conduce răspunsul și a oferi servicii echitabile, accesibile și acceptabile pentru aceste grupuri”,   a declarat Meg Doherty, director al programelor globale ale OMS pentru HIV, hepatită și ITS.

Noile recomandări consolidate sunt disponibile aici.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: