Politici de Sanatate

OMS face apel la transparență în cercetarea medicală

08 iunie
07:00 2015

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel oficial pentru divulgarea concluziilor studiilor clinice legate de produsele medicale, indiferent de rezultate. Prin această măsură, experții OMS doresc să se asigure că deciziile referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale sunt susținute de cele mai bune dovezi disponibile.

„Intenția noastră este de a promova schimbul de cunoștințe științifice, pentru a stimula și dezvolta sănătatea publică. Nepublicarea rezultatelor studiilor clinice conduce la dezinformare, denaturând prioritățile sectorului de cercetare și dezvoltare a medicamentelor. Se creează costuri indirecte atât pentru unitățile medicale publice, cât și private, precum și pentru pacienți, care plătesc pentru tratamente slabe sau dăunătoare”, a declarat dr. Marie-Paule Kieny, director general-adjunct pentru Sistemele de Sănătate și Inovare din cadrul OMS.

Statisticile arată că peste 20% dintre studiile clinice mari, cu peste 500 de participanți, înregistrate pe ClinicalTrials.gov, nu au publicat vreun rezultat. În total, studiile ale căror rezultate nu au fost declarate au inclus aproape 300.000 de participanți. Mai mult, doar 29% dintre studiile clinice de vaccinuri împotriva a cinci boli, înregistrate în diferite baze de date între 2006 și 2012, au fost publicate într-un jurnal de specialitate, în termenul de 24 de luni de la finalizarea studiului, recomandat de OMS.

Potrivit reprezentanților OMS, este nevoie de colaborarea tuturor actorilor implicați în realizarea studiilor clinice, pentru a crește nivelul de transparență și pentru a reduce riscurile atât pentru pacienții înscriși în studii, cât și pentru publicul larg.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: