Politici de Sanatate

OMS elimină toate restricțiile de eligibilitate în tratamentul HIV

30 septembrie
16:05 2015
OMS elimină toate restricțiile de eligibilitate în tratamentul HIV

Orice persoană infectată cu HIV ar trebui să înceapă tratamentul antiretroviral într-un timp cât mai scurt posibil de la stabilirea diagnosticului, anunță reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății în noul ghid privind inițierea terapiei antiretrovirale publicat pe site-ul instituției. Noile recomandări OMS elimină toate limitările privind eligibilitatea pentru tratament antiretroviral în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Astfel, toate persoanele indiferent de grupa de vârstă sunt acum eligibile pentru acest tratament. Experții OMS se așteaptă ca în acest fel să prevină peste 21 de milioane de decese și 28 de milioane de noi cazuri de infecție cu HIV până în 2030.

Utilizarea extinsă a tratamentului antiretroviral este susținută de concluziile recente ale studiilor clinice, potrivit cărora utilizarea timpurie a acestei terapii menține persoanele care trăiesc cu HIV în viață și reduce riscul de transmitere a virusului la parteneri. Acum, experții OMS recomandă și ca persoanele cu risc ridicat de a contracta HIV să primească tratament antiretroviral preventiv. Această nouă recomandare se bazează pe orientările OMS din 2014 pentru a oferi o combinație de medicamente antiretrovirale cu scopul de a preveni contractarea HIV, denumită pre-expunere profilactică – PrEP, în rândul bărbațiilor care fac sex cu alți bărbați.

Noile recomandări privind utilizarea timpurie a tratamentului antiretroviral și extinderea PrEP sunt incluse în ghidul OMS privind inițierea tratamentului antiretroviral și a profilaxiei pre-expunere pentru HIV. Documentul subliniază faptul că, pentru a pune în aplicare în mod eficient recomandările, țările vor trebui să se asigure că testarea și tratamentul pentru infecția cu HIV sunt disponibile, iar persoanele aflate sub tratament sunt aderenți la regimurile recomandate. Prin urmare, experții OMS anunță că numărul de persoane care pot beneficia de tratament antiretroviral va crește de la 28 de milioane la 37 de milioane de oameni care trăiesc în prezent cu HIV la nivel global. Extinderea accesului la tratament se află în centrul unui nou set de obiective stabilite pentru 2020, cu scopul de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030. Aceste obiective vizează ca 90% din persoanele care trăiesc cu HIV să știe că suferă de această afecțiune și ca 90% din cei care primesc tratament antiretroviral să nu mai aibă virusul detectabil în sânge.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: