Politici de Sanatate

OMS: Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume

23 iulie
12:05 2013

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume, în 2011 ducând la moartea a peste 17 milioane de peroane la nivel global, potrivit datelor publicate luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Agerpres.

Dintre cele 17 milioane de decese datorate de bolilor cardiovasculare, 7 milioane au fost provocate de ischemii, iar 6,2, de congestii cerebrale.

Bolile netransmisibile au fost cauza a două treimi din decesele înregistrate în lume în 2011, faţă de 60% cu un deceniu înainte. Dintre bolile netransmisibile, cele care au ucis cel mai mare număr de persoane au fost bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul şi bolile pulmonare cronice.

Optzeci la sută din decesele provocate de boli netransmisibile se produc în ţările în curs de dezvoltare (26 din cele 36 de milioane de decese). Totuşi, în ţările bogate, 87 la sută din toate decesele au drept cauză o boală netransmisibilă. Un procentaj care se reduce la 81% în ţările cu venituri medii, la 56% în ţările cu venituri medii-scăzute şi la 36% în ţările sărace.

Bolile cronice au provocat tot mai multe decese în ultimii ani.

Potrivit datelor furnizate de OMS, cancerul de plămâni a cauzat 1,5 milioane de decese (2,7% din decese) în 2011, în timp ce în anul 2000 a cauzat 1,2 milioane de decese (2,2%). Diabetul a cauzat 1,4 milioane de decese în 2011 (2,6%), faţă de un milion (1,9%) în anul 2000. Ischemiile, congestiile cerebrale, infecţiile respiratorii, afecţiunile pulmonare, diareea şi HIV-Sida au continuat să cauzeze cele mai multe decese în ultimul deceniu.

Tuberculoza, totuşi, nu mai figurează printre principalele zece cauze de deces, însă se menţine printre primele 15, ucigând peste un milion de persoane în 2011. În schimb, accidentele de trafic se numără printre principalele zece cauze, având în vedere că ucid zilnic câte 3.500 de persoane.

Global, în fiecare an mor aproximativ câte 54,5 milioane de persoane. Unul din cinci morţi sunt copii cu vârsta sub cinci ani.

Potrivit ultimelor date ale OMS, speranţa de viaţă medie mondială este de 70 de ani, relatează Agerpres.

 

Sursa: Agerpres

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: