Politici de Sanatate

Obţinerea primului “creier miniatural” cu ajutorul celulelor stem ar putea duce la înţelegerea şi tratarea schizofreniei şi autismului

01 octombrie
13:50 2013

O echipă de cercetători de la Institutul de Biotehnologie Moleculară al Academiei Austriece de Ştiinţe (IBMA), condusă de doctorii Juergen Knoblich şi Madeline Lancaster, a reuşit să obţină cu ajutorul celulelor stem, un creier miniatural în laborator şi susţin, că acest succes ar putea conduce la o mai bună înţelegere a dezvoltării creierului uman şi a cauzelor responsabile de apariţia unor afecţiuni, precum schizofrenia sau autismul, potrivit unei ştiri publicate pe site-ul IBMA.

Pornind de la celule stem umane, cercetătorii au reuşit  să reproducă primele etape de dezvoltare ale creierului, obţinând  în premieră, în condiţii de laborator, replici miniaturale tridimensionale denumite “organoide cerebrale”.  Acestea ar putea constitui un „model biologic” de nepreţuit pentru înţelegerea apariţiei unor boli şi pentru testarea de noi tratamente.

Microcefalia a fost prima afecţiune pentru care cercetătorii au aplicat  procedeul de obţinere a “organoidelor cerebrale”, tulburările de dezvoltare constatate pe “modelul biologic”, putând explica reducerea în dimensiuni a circumferinţei capului caracteristică acesteia.

Aplicând aceeaşi procedură, în viitor, s-ar putea obţine “modele biologice” caracteristice mai multor afecţiuni, precum autismul sau schizofrenia, numai acestea afectând milioane de oameni la nivel mondial.

„Desi oficial, în ţara noastră, nu există o statistică privind numărul persoanelor care sufera de autism, se pare că, la circa şapte ore, în România se naşte un copil care suferă de o tulburare din spectrul autist, care, odată ce împlineşte 18 ani, nu mai primeşte ajutor din partea statului. Un astfel de rezultat promiţător în cercetările din domeniul celulelor stem poate oferi speranţă părinţilor acestor copii. Noi îi sfătuim pe viitori părinţi să gândească în perspectivă şi să aleagă o bancă de celule stem, membră a Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), pentru recoltarea acestor celule din cordonul ombilical la naştere”, a declarat Dr. Tudor Panu, preşedintele ARBACS.

Studiile indică o creştere alarmantă a ratei de incidenţă a cazurilor de tulburări din cadrul spectrului autismului, potrivit Autism România, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, care precizează ca prevalenţa la băieţi este de 4 ori mai mare decât la fete, tulburarea apărând în aceeaşi măsura în familii aparţinând tuturor culturilor, claselor şi condiţiilor sociale, indiferent de nivelul de instruire al părinţilor.

Potrivit unei statistici realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se află printre primele locuri în Europa ca incidenţă a tulburărilor psihice, iar 20% din populaţia ţării suferă de o boală psihică.

„O problemă care nu se poate vindeca medical, în prezent, afectează iremediabil o familie. Este important însă, să se ştie că celulele stem constituie o sursă terapeutică valoroasă pentru  medicina regenerativă, care poate oferi o speranţă pentru un viitor cât mai bun copiilor dar şi adulţilor, suferinzi de tulburări, precum autismul sau schizofrenia. Ne dorim ca familiile din toată ţara să apeleze la băncile membre ARBACS pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, în scopul de a beneficia de realizările din ce în ce mai promiţătoare, de la o lună la alta, ale ştiinţei”, a precizat preşedintele ARBACS .

Medicina Regenerativă este considerată avangarda medicinei secolului XXI, potrivit U.S. Department of Health and Human Services, şi studiază procesul prin care se creează ţesuturi funcţionale, prin care se repară sau se înlocuieşte ţesutul/ organul a cărui funcţie s-a pierdut din cauza vârstei, a bolilor sau a afecţiunilor congenitale.

*Asociatia Româna a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă şi apolitică, care a fost înfiinţată în anul 2012, la iniţiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: