Politici de Sanatate

O nouă clasă terapeutică în tratarea diabetului zaharat de tip 2, disponibilă în România

20 aprilie
11:50 2015
O nouă clasă terapeutică în tratarea diabetului zaharat de tip 2,  disponibilă în România

Începând din această primăvară, pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) din România beneficiază de un nou tratament inovator care oferă un bun control glicemic, conduce la scădere în greutate şi reduce valorile tensiunii arteriale. Medicamentul, bazat pe substanţa activă dapagliflozin, apare pe piaţa farmaceutică românească la aproape şapte ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice noi în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

„ROMÂNIA SE ALINIAZĂ LA TERAPIILE ANTIDIABETICE MODERNE FOLOSITE DEJA ÎN EUROPA. Avem astfel posibilitatea de a ne trata pacienţii cu DZ2 conform noilor recomandări ale ghidurilor internaţionale ADA/EASD”, declară prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei Române de Studii Reno-Metabolice.

Noul medicament se diferenţiază de restul terapiilor utilizate în tratamentul DZ2 prin modul revoluţionar de acţiune, susţine şeful Clinicii Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, prof. univ. dr. Romulus Timar: „Dapagliflozin acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi, co-transportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2). Aceasta este o proteină care absoarbe glucoza din urină transportând-o în circulaţia sanguină după ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea SGLT2, o cantitate mai mare de glucoză este eliminată prin urină, reducând astfel concentraţiile de glucoză din sânge”.

Diabetul creşte în mod dramatic riscul declanşării diferitelor afecţiuni cardiovasculare. „Pacienţii cu diabet trebuie să trateze şi complicaţiile care apar ca urmare a bolii. Noua clasă terapeutică înseamnă obţinerea cu mai mare uşurinţă a mai multor obiective de tratament. În plus, asigură un bun control glicemic, fără risc de hipoglicemie”, explică prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi membru de onoare al Academiei Române.

Noul produs, Forxiga-dapagliflozin, este recomandat tuturor persoanelor cu DZ2 şi în special celor care nu reuşesc să obţină un bun control glicemic cu Metformin, în ciuda administrării corecte a tratamen-tului recomandat de medicii diabetologi.

„Dapagliflozin este inclus în noua listă de medicamente compensate si con-form protocolalelor de prescriere este rambursat în dublă terapie în asociere cu Metformin, Sulfoniluree, Insulină, la pacienţii cu funcţie renală prezervată, atunci când aceste medicamente, împreună cu exerciţiul fizic şi regimul alimentar, nu asigură un control adecvat al diabetului”, susţine prof. univ dr. Amorin Popa, şeful Centrului Judeţean Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bihor.

APROAPE 2 MILIOANE DE ROMÂNI AU DIABET ZAHARAT

ROMÂNIA SE NUMĂRĂ PRINTRE ŢĂRILE DIN EUROPA CU CEA MAI MARE PREVALENŢĂ A DIABETULUI ZAHARAT, conform studiului epidemiologic PREDATORR. Potrivit studiului, aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat. “Din păcate, doar 70% dintre aceştia îşi ridică o reţetă gratuită”, explică prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

“Progresele făcute în tratarea diabetului duc la creşterea duratei de viaţă şi a calităţii vieţii pacienţilor”, precizează prof. univ. dr. Mariana Graur, preşedinte Societatea de Nutriţie din România.

Noul medicament, produs de compania farmaceutică AstraZeneca, a fost aprobat pe lista produselor compensate în toamna anului trecut şi poate fi prescris persoanelor cu DZ2 din România, începând cu luna martie a acestui an.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: