Un stil de viață sănătos ne ajută să facem față unei boli grave cum este cancerul. Din păcate, pacienții oncologici din România au prea puțin acces la specialiști care să-i învețe ce înseamnă onconutriția și să-i ajute să mănânce strict acele alimente care le fac bine. „O nutriție corectă ajută corpul să facă față provocărilor apărute odată cu afecțiunea propriu-zisă. Un plan alimentar corect va susține eficiența tratamentului oncologic prin potențarea efectelor substanțelor active administrate și încercarea contracarării efectelor secundare. Extremele de orice fel sunt nocive. Un plan alimentar corect va asigura forța și energia atât de necesare vindecării și recuperării, va reduce riscul de infecție și va menține un psihic puternic”, a explicat dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife. Prin Planul național de combatere și control al cancerului, a cărui lege de aprobare a ajuns la promulgare, se introduce noțiunea de plan nutrițional care să ajute pacienții oncologici. De asemenea, sunt stabilite elementele unei strategii de prevenire și educație, mai ales având în vedere că mortalitatea prevenibilă în cancer este de 2,5 ori mai mare în România decât în Uniunea Europeană.
Nutriția de calitate este un obiectiv foarte important, deoarece studiile au dovedit că un stil de viață adecvat ne ajută să facem față unei boli și să menținem o calitate satisfăcătoare a vieții. Totuși, datele arată că 3 miliarde de persoane, la nivel global, nu-și pot asigura această nutriție. „Prin nutriția de calitate, ca obiectiv major, se pot reduce cu 97% costurile în sănătate până în 2030. Iar în prezent vorbim din ce în ce mai mult de nutriția personalizată, adaptată atât profilului personal, cât și bolii/tratamentului unei persoane. De exemplu, pacientul oncologic are nevoie de un plan alimentar care să însoțească schemele de chimioterapie și imunoterapie, în funcție de etapele în care se află persoana respectivă. Nutriția accentuează rolul substanțelor active din chimioterapie și, de asemenea, poate preveni anumite efecte adverse. Se recomandă grăsimi monosaturate sau polinesaturate. În funcție de imunohistochimia tumorii se adaptează și planul alimentar. 95% din estrogenul din lapte e absorbit în intestin, deci nu reprezintă o problemă pentru pacientul oncologic, ci aduce vitamina D, probiotice de care pacientul are nevoie. Planul alimentar trebuie adaptat perioadelor din timpul tratamentului, dar și perioadelor dintre curele de tratament. Dietele vegetariene nu sunt recomandate, proteinele trebuie să facă parte din alimentație, astfel încât să-i ofere pacientului energie și șansa de a face față tratamentului solicitant”, a explicat dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director medical Neolife România.
Specialistul a mai atras atenția că mortalitatea prevenibilă în cancer este de 2,5 ori mai mare în România decât în Uniunea Europeană. „Cu cât populația este avertizată asupra factorilor de risc, cu atât putem avea rezultate mai bune și depistări mai precoce. Unul dintre obiectivele Planului național de combatere și control al cancerului este strategia de prevenție și de educație, care își propune elaborarea de materiale educative, realizarea de campanii de educație încă din școli, avertizare asupra factorilor de risc”.
Plan nutrițional adaptat
Printre măsurile prevăzute de Planul național de combatere și control al cancerului se numără și introducerea, pe parcursul terapiei oncologie, a unui plan nutrițional care să țină cont de fiecare stadiu al tratamentului în care se află pacientul, precum și de evoluția acestuia ca urmare a administrării tratamentului. De asemenea, pentru 2023 se propune realizarea unui plan nutrițional adaptat preferințelor și bugetului pacientului, în colaborare cu nutriționiști acreditați, dar și dezvoltarea unor cursuri de onconutriție în parteneriat cu universitățile/facultățile de medicină și Colegiul Dieteticienilor din România.
de Valentina Grigore