Politici de Sanatate

Nu poți vorbi de abordare multidisciplinară fără o finanțare corespunzătoare

21 martie
17:31 2016
Nu poți vorbi de abordare multidisciplinară fără o finanțare corespunzătoare

Medicina modernă nu poate să existe și să funcționeze fără o abordare multidisciplinară. Vremurile în care un medic era și chirurg, și internist au apus de mult, iar medicina, prin fiecare specialitate a ei, a evoluat mult peste capacitatea de cuprindere a unui singur individ. Despre implementarea abordării multidisciplinare în sistemul sanitar românesc și, mai ales, în serviciile de recuperare medicală ne vorbește dr. Mihai Câsu, director medical la Spitalul de recuperare Polaris Medical.

Cât de mult se pune accentul, în prezent, pe acest tip de abordare a pacientului care are nevoie de servicii de recuperare în sistemul sanitar din România?

Sistemul medical din România încearcă să se ajusteze și să ofere, în limita posibilității și a finanțării, o abordare multidisciplinară, fapt care este strict necesar în cazul pacienților cu probleme care necesită recuperare medicală. Având un fond cu multiple probleme medicale asociate, ei sunt cei care au cea mai mare nevoie de o abordare multidisciplinară rapidă, coerentă și coordonată în cadrul unei echipe medicale, abordare menită sa le aducă pacienților alinarea suferinței și ameliorarea calității vieții.

Din păcate, abordarea multidisciplinară reală se confruntă cu o serie de probleme legate de organizare și de supraîncărcarea personalului medical cu un număr foarte mare de consultații și proceduri pe unitatea de timp, fapt care duce la pierderea coeziunii și eficienței. Dacă la toate acestea adăugăm subfinanțarea cronică a sectorului medical, alături de fracționarea actului medical între diverse secții și entități sanitare, abordarea multidisciplinară este ineficientă.

De ce anume este nevoie pentru a încuraja formarea de echipe multidisciplinare în sistemul de servicii de recuperare românesc?

Oriunde există voință, se va găsi și o cale. În primul rând, este necesară asumarea unei viziuni coerente și informate a conducătorilor unităților de recuperare medicală cu privire la nevoia imperioasă de formare de echipe multidisciplinare. În al doilea rând, este nevoie să se elimine din ecuație problemele de relaționare și colaborare dintre membrii echipei, fapt realizabil printr-o selecție atentă a personalului. Este necesară o maximă flexibilitate și deschidere a medicilor spre acest concept de abordare multidisciplinară, depășirea orgoliilor personale și, nu în ultimul rând, punerea cu adevărat a sistemului medical în slujba pacientului, care nu trebuie să fie deplasat în multiple locații prestatoare de servicii medicale. Iar cel mai important lucru, este nevoie de o finanțare corespunzătoare a sistemului, deoarece abordarea multidisciplinară, deși foarte eficientă, costă foarte mult. Ea implică utilizarea concomitentă a unor resurse umane și materiale costisitoare.

Ce tip de probleme ați întâmpinat dvs. în realizarea echipei multidisciplinare din cadrul Spitalului Polaris?

Din fericire, investițiile masive făcute în Spitalul de recuperare Polaris au eliminat din start problemele de logistică, dotări medicale și spații adecvate. Prin urmare, cea mai mare problemă a fost identificarea personalului medical adaptat și sudarea unei adevărate echipe multidisciplinare. Dat fiind că a fost primul și cel mai mare spital de recuperare privat din regiunea noastră, a trebuit să depășim lipsa de încredere a medicilor în sistemul privat, de multe ori caracterizat de o abordare superficială și lipsită de viziune sau chiar de finanțare. După recrutarea personalului medical, am trecut prin faza cea mai complicată, de armonizare a tuturor resurselor umane și materiale în cadrul conceptului de echipă multidisciplinară, bazată pe munca în echipă, colegialitate, respect, sincronizare, empatie, implicare, flexibilitate și adaptabilitate. Toate aceste concepte se regăsesc în activitatea zilnică a echipei noastre. Trebuie să menționez că tot acest efort a fost unul de echipă, toți membrii contribuind la realizarea protocoalelor de colaborare și de eficientizare a actului medical.

În fața pacientului trebuie să abandonăm individualismul sau orgoliul, niciun membru al echipei nu este mai important decât celălalt, toți servesc interesului medical al pacientului, iar acest lucru este extrem de apreciat de către pacienții noștri. Colaborarea și comunicarea excelentă între membrii echipei, dar și între echipă și pacient sunt cele mai apreciate de pacienți.

Și cum funcționează acest concept în cadrul secției de psihiatrie, pe care o conduceți?

Trebuie să recunosc că, făcând o comparație între activitatea de medic psihiatru pe care am desfășurat-o într-un spital public și cea de acum, este o diferență ca de la cer la pământ. Dincolo de mediul de lucru, de dotări, de liniștea de care ai parte în acest spital, se simte o mare diferență, făcută chiar de integrarea în această echipă multidisciplinară. Toate solicitările de evaluare multidisciplinară sunt rezolvate de colegii mei de pe celelalte secții aproape imediat, cu maximă implicare și eficiență. Tratarea diverselor afecțiuni somatice ale pacienților cu probleme psihice este foarte rapidă și participă la ameliorarea afecțiunii de bază, dar și a calității vieții.

Includerea în echipă a psihologului, a ergoterapeutului, a kinetoterapeutului, dar și a tuturor specialităților medicale din cadrul spitalului (de la internist, cardiolog, neurolog, reumatolog, medic de reabilitare și până la geriatru) aduce alinare rapidă și consistentă a suferințelor pacienților.

Cum ați caracteriza serviciile de recuperare din Spitalul Polaris, comparativ cu cele oferite în alte țări?

Am avut ocazia să văd cum funcționează principiul mai larg de recuperare în țări precum Germania, Elveția, Italia sau Franța și pot să spun cu toată responsabilitatea că în cadrul Spitalului Polaris aplicăm principii terapeutice similare. În vederea recuperării, ținem cont atât de aspectele fizice, cât și de implicațiile psihiatrice și psihologice impuse de lupta dusă de pacient cu boala sa. Prin urmare, toate resursele noastre sunt concentrate pe nevoile individuale ale fiecărui pacient. Astfel, aplicăm un concept terapeutic extrem de eficient, acela de abordare holistică, ce integrează mijloace de tratament și recuperare pentru trup, minte și suflet. Pentru a asigura o recuperare și o reintegrare cât mai rapide în familie și în societate, pacienții sunt încurajați în permanență să servească masa în restaurantul spitalului, să facă plimbări în aer liber (există un spațiu natural unic de 100.000 mp), să participe la activități recreative alături de voluntari. În plus, organizăm în permanență evenimente artistice pentru pacienți și aparținători.

Ce soluții propuneți autorităților pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de recuperare din țara noastră?

Consider că fiecare furnizor de servicii medicale trebuie să depună eforturi permanente de a-și îmbunătăți continuu calitatea serviciilor sale fără să aștepte de la Ministerul Sănătății soluții pe tavă. Pot să afirm că doar o concurență reală între instituțiile de stat și cele private va putea stimula toți actorii din piață să își amelioreze continuu serviciile, în beneficiul pacienților.

Dacă pot să îmi exprim o speranță în raport cu autoritățile, atunci este aceea că mi-aș dori ca finanțarea serviciilor de recuperare să se facă direct proporțional cu cererea pacienților, calitatea și complexitatea actului medical și a dotărilor specifice.

Din păcate, abordarea multidisci­pli­nară reală se confruntă cu o serie de probleme legate de organizare și de supraîn­căr­carea personalului medical cu un număr foarte mare de consultații și proceduri pe unitatea de timp, fapt care duce la pierderea coeziunii și eficienței.

Pentru a asigura o recuperare și o reintegrare cât mai rapide în familie și în societate, pacienții sunt încurajați în permanență să servească masa în restaurantul spitalului, să facă plimbări în aer liber (există un spațiu natural unic de 100.000 mp), să participe la activități recreative alături de voluntari.

În fața pacientului trebuie să abandonăm individualismul sau  orgoliul, niciun membru al echipei  nu este mai important decât celălalt, toți servesc interesului medical al  pacientului, iar acest lucru este extrem  de apreciat de către pacienții noștri.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: