Politici de Sanatate

Nu oftaţi! Evitaţi risipa de aer – despre calitatea aerului şi sănătatea cetăţeanului european

01 iulie
13:57 2014
Nu oftaţi! Evitaţi risipa de aer – despre calitatea aerului şi sănătatea cetăţeanului european

Poluarea aerului reduce speranţa de viaţă a unui număr din ce în ce mai ridicat de cetăţeni europeni şi reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Doar în 2010, 400.000 de persoane au murit din cauza expunerii, aerul poluat fiind principalul factor de mediu care conduce la dezvoltarea cancerului şi, în cele din urmă, la deces, conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a prezis că, până în 2050, poluarea aerului va reprezenta principala cauză, la nivel mondial, a deceselor survenite prematur. Cu toate că studiile arată cât de dăunătoare este pentru copii şi pentru adulţi atunci când sunt expuşi acesteia, standardele calităţii aerului la nivel european rămân tot scăzute, cu mult sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. “În următoarele luni, factorii de decizie europeni pot contribui cu adevărat la îmbunătăţirea calităţii aerului pe care îl respirăm. Noi sperăm că ei vor lua în considerare ultimele studii şi că vor da atenţie cetăţenilor afectaţi, astfel încât toţi să ne bucurăm de o mai bună protecţie”, a declarat Anne Stauffer, director adjunct HEAL.

În acest context, HEAL (Health & Environment Alliance) și EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) au lansat website-ul “Know your air for health” (knowyourairforhealth.eu). HEAL şi EFA consideră că efectele poluării pot fi reduse semnificativ prin politici europene care vizează calitatea aerului, precum şi prin creşterea nivelului de conştientizare privind efectele expunerii îndelungate. Prin acest site, pacienţii, publicul şi grupurile de profesionişti din Sănătate sunt încurajaţi să îşi spună părerea în faţa Uniunii Europene şi a autorităţilor locale privind metodele de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: