
Memorandumul “Reflecţii cu privire la reforma din spitalele din Uniunea Europeană” trece în revistă câteva dintre provocările din acest domeniu şi măsurile care au fost luate până acum. Experţii notează că, în urma crizei din anii trecuţi, statele Uniunii au luat măsuri de austeritate, iar acestea au avut efecte şi asupra sistemelor de sănătate. Printre obiectivele reformelor făcute de guverne s-au numărat: asigurarea sustenabilităţii financiare, a eficacităţii serviciilor sau îmbunătăţirea lor. La capitolul provocări, experţii au trecut: asigurarea fondurilor necesare, creşterea rolului pacienţilor, rezolvarea problemelor legate de forţa de muncă, susţinerea îngrijirii primare, îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei, reducerea efectelor negative asupra mediului şi îmbunătăţirea programelor informatice folosite.
De asemenea, documentul conţine reflecţii care ar putea fi utile atunci când sunt planificate noi schimbări:
- Reformarea spitalelor nu trebuie să fie privită izolat. Ea trebuie să facă parte din schimbările aplicate întregului sistem, astfel încât pacienţii să primească îngrijirea corespunzătoare. E nevoie de mai multe investiţii în asistenţa medicală primară.
- Planificarea reformei în spitale trebuie să se bazeze pe dovezi care să arate că anumite moduri de organizare vor avea un raport mai bun eficacitate-preţ.
- Presiunea pusă pe spitale de schimbările demografice, diferitele tipuri de boli şi oportunităţile de intervenţie este în continuă schimbare. Asta justifică un proces de reformă continuu.
- Reforma spitalelor cere de multe ori un timp substanţial şi poate fi dificil un răspuns rapid atunci când circumstanţele se schimbă. De aceea, reformele trebuie să se bazeze pe previziuni despre schimbări şi pe analize ale rezistenţei noilor structuri.
- Este important ca angajaţii din sănătate care răspund cel mai bine nevoilor pacienţilor să primească responsabilităţile necesare.
- Mecanismele de recompensare a personalului trebuie să fie gândite în aşa fel încât să garanteze o recrutare adecvată, la fel ca şi promovarea angajaţilor.
- Există anumite informaţii că accesul la serviciile medicale ar fi fost compromis din cauza anumitor reforme din spitale. Situaţia ar putea avea legătură cu reducerile bugetare, care au afectat numărul angajaţilor sau condiţiile de muncă şi cu introducerea co-plăţii (în general, nu doar în spitale). Dovezile de la nivel internaţional nu susţin existenţa co-plăţii – nici în privinţa medicamentelor, nici în privinţa îngrijirilor – care are efecte asupra accesului la serviciile medicale. Aceste practici trebuie revizuite. Este nevoie de mai multă echitate în finanţare.
- Reformele sustenabile şi de succes se bucură de o susţinere largă din partea publicului. De aceea, este important ca în procesul de reformă să fie implicate toate părţile, dar şi publicul. Pacienţii, populaţia în general, trebuie consideraţi actori esenţiali în dezvoltarea strategiilor de sănătate.
http://ec.europa.eu/health/expert_panel/opinions/docs/016_memorandum_hospitalreforms_en.pdf