Politici de Sanatate

Nu există operaţie care să se practice în străinătate şi să nu o putem face  la Spitalul Monza

02 mai
16:48 2016
Nu există operaţie care să se practice în străinătate şi să nu o putem face  la Spitalul Monza

Interviu cu dr. Theodor Cebotaru, şef secţie Chirurgie cardiacă, Spitalul Monza

Coordonează echipa de chirurgie cardiacă de la Spitalul Monza şi a salvat vieţile a mii de oameni bolnavi de inimă. A ales această unitate privată deoarece aici are toate condițiile pentru un act medical de calitate şi aici poate opera prin cele mai noi metode, abia apărute în Occident. Dar ce l-a determinat pe dr. Theodor Cebotaru să aleagă Spitalul Monza din București ne-a explicat într-un scurt interviu acordat Revistei Politici de Sănătate.

Ce v-a determinat să rămâneţi în ţară? De ce aţi ales Spitalul Monza?

Eram un tânăr specialist în 1997, entuziast, și nu visam decât să aplic tot ceea ce apărea nou în străinătate. Însă, la vremea respectivă, în România dotările spitalelor publice nu ne puteau permite așa ceva din punct de vedere logistc. Mai târziu, odată cu apariția clinicilor medicale private, am reușit să organizăm o echipă, care m-a urmat mai târziu în București.

Spitalul Monza ne-a convins, atât pe mine, cât și pe echipa mea, că este locul în care putem crea un centru de excelență în chirurgia cardiacă, atât de necesară în România. Am văzut planurile încă de la construcția lui, iar în ceea ce privește necesarul de aparatură și de instrumentar, totul a fost achiziționat după exigențele noastre, astfel încât să putem realiza toate tipurile de intervenții, la nivelul marilor clinici din Occident. Planul a fost, încă de la început, pentru crearea unui centru de excelență în chirurgia cardiacă, adică ceea ce astăzi numim Cardiac Center.

Cât de important este, pentru un medic chirurg, să aibă la dispoziţie o echipă competentă, multidisciplinară, şi dotări de top?

În chirurgia cardiacă, echipa este foarte importantă. În sala de operații, calitatea muncii fiecăruia dintre noi determină succesul unei operații, fiecare om trebuie să facă în așa fel încât totul să meargă bine până la capăt.

Cardiac Center a fost gândit ca un centru care să acopere toate specialitățile inimii, pentru că o intervenție de chirurgie cardiovasculară depinde atât de echipa chirurgicală, cât și de specialiștii cardiologi, intervenționiști, radiologi, dar și de cei care se ocupă de recuperarea pacientului. Chiar dacă nu sunt implicați în momentul operator, fără ei, înainte şi după, nu poţi face totul cum trebuie.

În ultima perioadă, v-ați îndreptat atenția și activitatea către intervențiile minim invazive, acest tip de intervenții efectuându-se mai des aici decât în alte centre. Care sunt avantajele acestui tip de abordări?

Intervențiile minim invazive reprezintă un pas evolutiv în chirurgia cardiacă, este o abordare prin care, în curând, se va putea opera o gamă cât mai largă de patologii. Această nouă tehnică, apărută în străinătate după anul 2000, aduce o serie de beneficii pacientului din punct de vedere traumatic. Practic, nu se mai efectuează sternotomia, incizia făcându-se prin spațiul intercostal, iar refacerea pacientului este mult mai rapidă. Unii pacienți pot pleca acasă chiar din ziua a cincea sau a șasea postoperator.

Este o tehnică în care chirurgul se solicită un pic mai mult decât în cazul abordării clasice. În ultimii ani, şi în străinătate a început să prindă mai mult curentul acesta al intervențiilor cât mai puțin invazive. Eu, personal, am ales această tehnică datorită rezultatelor bune pe care le văd pe pacienți, refacerea, integrarea în familie, în societate, în meserie sunt mult mai rapide, iar psihic acceptă mai uşor operaţia şi… poate mai este faptul că eu simt că mi se potrivește această tehnică.

Toată activitatea dumneavoastră presupune o permanentă cercetare, un studiu continuu. Puteţi face toate aceste lucruri la Spitalul Monza?

Sigur că da. Vă dau un exemplu. Anul trecut, în septembrie, am fost la Congresul European de Chirurgie Cardio-Toracică de la Amsterdam. Am văzut într-o sesiune un anumit tip de operaţie, care face parte tot din aria minim invazivă, și la care m-am gândit, la un moment dat, că ar putea cineva să o facă, dar nu am ştiut că acest lucru s-a şi întâmplat. Erau puţine centre în Europa unde se poate face genul acesta de intervenţie şi atunci am zis că trebuie să încerc şi eu. Când am ajuns în țară, am propus această tehnică, am achiziționat materialele necesare și am reușit să implementăm noua tehnică și aici, la noi în țară.

Ce tipuri de intervenţii chirurgicale cardiace sunt cel mai des întâlnite?

Datorită experienței mele în intervențiile minim invazive, către care am avut înclinație, în ultima vreme mi s-au adresat tot mai mulţi pacienți a căror patologie s-a pretat intervențiilor prin această tehnică, cum ar fi plastia de valvă mitrală sau protezarea de aortă prin minitoracotomie dreaptă, bypass-ul arterial sau coronarian prin minitoracotomie stângă.

În principiu, pacienții cu indicație operatorie sunt împărțiți în pacienți valvulari și pacienți coronarieni, aproximativ în număr egal.

Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, o intervenţie grea?

Aceeaşi intervenţie poate să fie uşoară la un pacient şi dificilă la altul, depinde foarte mult de pacient şi de starea lui de sănătate.

Dacă pacientul a fost diagnosticat în timp util și respectă indicația operatorie, atunci există toate șansele ca acesta să meargă bine până la capăt. Se poate ca un pacient să fie diagnosticat prea târziu sau să aibă un diagnostic corect, dar să amâne momentul operator, ceea ce aduce cu sine agravarea bolii și, automat, creșterea riscului operator. Acestea ar fi, de fapt, intervențiile mai dificile. Tehnic, este aceeaşi operaţie la toţi pacienții.

Cum vedeţi viitorul chirurgiei cardiace?

În România, chirurgia cardiacă pare a avea un viitor bun. Cu mai mulți ani în urmă, o tehnică chirurgicală nou-apărută era abordată și la noi în țară după zece ani de când apărea în străinătate. În același timp, în Italia, chirurgii încercau şi ei să facă lucruri noi, pe care le aflau din Statele Unite ale Americii, dar la aproape cinci luni distanţă. Astăzi, la Spitalul Monza, noi implementăm aceste noutăţi rapid, reușim să fim în pas cu ceea ce apare „afară”. Tot ce se practică în străinătate putem realiza și la noi în țară, la Spitalul Monza.

Intervențiile minim invazive reprezintă un pas evolutiv în chirurgia cardiacă, este o abordare prin care, în curând, se va putea opera o gamă cât mai largă de patologii.

În chirurgia cardiacă, echipa este foarte importantă. În sala de operații, calitatea muncii fiecăruia dintre noi  determină succesul unei operații, fiecare  om trebuie să facă în așa fel încât totul  să meargă bine până la capăt.

Nu se mai efectuează sternotomia, incizia făcându-se prin spațiul intercostal, iar refacerea pacientului este mult mai rapidă. Unii pacienți pot pleca acasă chiar din ziua a cincea sau a șasea postoperator.

 

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: