Politici de Sanatate

Noul card profesional european încurajează libera circulație în UE

18 februarie
15:50 2016
Noul card profesional european încurajează libera circulație în UE

Asistentele medicale, farmaciștii și fizioterapeuții își vor putea practica meseriile, mult mai ușor și mai liberi, în alte țări membre ale Uniunii Europene, datorită cardului profesional european (EPC – European Profesional Card), introdus de Comisia Europeană la finalul lunii ianuarie. Cardul va facilita libera circulație a profesioniștilor din sănătate, prin simplificarea procedurii pentru obținerea de calificărilor profesionale recunoscute într-o altă țară a UE.

Evaluarea specialiștilor se va face pe baza regulilor existente, dar mecanismul va fi simplificat printr-o procedură electronică. În același timp, sistemul oferă garanții de prevenire a abuzului: un mecanism de alertă urmărește ca pacienții și consumatorii să fie protejați în mod corespunzător.

„Cardul profesional european este un mare pas înainte în procesul de a ajuta profesioniștii europeni calificați să lucreze acolo unde este nevoie de ei și unde competențele lor sunt căutate și apreciate. Este un instrument practic ce aduce beneficii nu numai profesioniștilor, ci și instituțiilor care doresc serviciile acestora. De asemenea, aduce avantaje și pieței unice a UE”, a declarat Elżbieta Bieńkowska comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.

Cardul profesional european nu este un card de plastic, ci un certificat electronic emis prin prima procedură electronică europeană pentru recunoașterea calificărilor. Pe viitor, acesta poate fi extins și la alte profesii liberale.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: