În fiecare an, aproape două milioane de persoane mor la nivel global din cauza cancerului pulmonar. În România, cancerul pulmonar este pe locul al doilea ca frecvență și pe locul întâi ca mortalitate. Tocmai de aceea, lupta contra acestei boli este extrem de importantă, au atras atenția specialiștii români care au participat la Congresul Mondial privind Cancerul Pulmonar (Viena, decembrie 2016), mai ales acum, când bolnavii întrezăresc o rază de speranță, odată cu dezvoltarea unei noi terapii țintite.
Peste 4.300 de oameni mor în fiecare zi la nivel mondial din cauza cancerului pulmonar – principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Boala este responsabilă pentru aproape o treime din toate decesele cauzate de cancer. În România, cancerul pulmonar face 10.000 de victime anual. Ca incidență, este pe locul al doilea, după cancerul de sân, dar ca mortalitate este pe locul întâi.
„În fiecare an, cancerul pulmonar face peste două milioane de victime în întreaga lume. Practic, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare în fiecare an din cauza cancerului pulmonar, cel mai devastator tip. Din fericire, noile terapii țintite pot prelungi viața pacienților cu cancer pulmonar. În momentul de față, există un tratament nou pentru cancerul pulmonar, altul decât cu celule mici, cu mutație pozitivă T790M a EGFR“, a explicat prof. dr. Tudor Ciuleanu, Institutul Oncologic Cluj.
Standard de tratament
AstraZeneca a prezentat datele studiului AURA3, care vin în sprijinul poziționării unui nou produs, Tagrisso (osimertinib), ca posibil nou standard de tratament pentru terapia de linia a doua la pacienții cu cancer pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) local avansat sau metastazat, cu mutație pozitivă T790M a receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR).
Primele date ale studiului randomizat de faza a III-a au arătat că terapia de linia a doua cu Tagrisso îmbunătățește supraviețuirea fără semne de progresie a bolii (PFS) cu 5,7 luni, în comparație cu chimioterapia-standard pe bază de dublet de platină (rată de risc [HR]=0,3).
Rezultatele au fost prezentate la cea de-a 17-a Conferință Mondială privind Cancerul Pulmonar (WCLC) de la Viena, organizată de Asociația Internațională de Studiu al Cancerului Pulmonar (IASLC), și au fost publicate simultan online de The New England Journal of Medicine. „Avem rezultate excepționale de vreo zece ani la mutația EGFR, care apare la 10% dintre bolnavii caucazieni. Această mutație are o terapie moleculară cu inhibitori ai tirozinkinazelor receptorului factorului de creștere epidermală. Procesul este foarte simplu: avem un receptor, o cale bine definită moleculară prin care un semnal este transmis de la suprafața către interiorul celulei și blocăm transmiterea acestui semnal cu un medicament țintit care închide procesul, împiedicându-se astfel dezvoltarea cancerului. Avem această categorie de medicamente anti-EGFR intrate de zece ani în schemele de tratament, dar lucrurile au evoluat. Suntem la a treia generație de agenți, reprezentată de un medicament – osimertinib – care a fost star la Congresul Mondial de Cancer Pulmonar de la Viena, demonstrând o superioritate a rezultatelor față de chimioterapia clasică“, a mai spus prof. dr. Tudor Ciuleanu.
Rezultate
Tagrisso reduce riscul de progres al bolii cu 70% și dublează supraviețuirea fără semne de progresia bolii, față de terapia clasică, prin chimioterapie. De asemenea, „pacienții cu metastaze cerebrale și meningeale de gravitate extremă în cancer nu aveau nicio soluție, iar acest medicament se adresează și pacienților care au acest tip de metastaze“, potrivit dr. Alexandru Grigorescu, cercetător științific gradul I, doctor abilitat.
„Aceste rezultate confirmă valoarea excepțională pe care Tagrisso o aduce pacienților cu cancer pulmonar cu mutația T790M, valoare recunoscută și de procedura de înregistrare accelerată de care beneficiază acest medicament la nivelul autorităților europene. Nevoia medicală a pacienților este una foarte mare, de aceea în multe țări și analiza instituțiilor de evaluare a tehnologiilor medicale urmează un proces accelerat“, a afirmat Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.
Tagrisso reprezintă unul dintre cele mai rapide programe de dezvoltare, de la începerea studiilor clinice până la aprobare trecând numai doi ani și jumătate. Medicamentul este aprobat în SUA, Europa, Japonia, Canada, Elveția, Israel și Mexic, ca primul tratament țintit la pacienții cu cancer pulmonar NSCLC avansat, care prezintă mutația EGFR T790M. Eligibilitatea pentru tratament se bazează pe confirmarea mutației la nivelul tumorii.
În Uniunea Europeană, Tagrisso a obținut o autorizație de punere pe piață condiționată, pentru pacienți adulți cu cancer bronho-pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) local avansat sau metastazat, cu mutație pozitivă T790M a receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR), indiferent de tratamentul anterior cu inhibitorii de tirozinkinază ai EGFR. Autorizația a fost acordată în februarie 2016 de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Despre AURA3
Studiul AURA3 a comparat eficacitatea și siguranța Tagrisso 80 mg o dată pe zi, față de chimioterapie – dublet pe bază de platină – la 419 pacienți adulți cu NSCLC local avansat sau metastatic care prezintă mutația EGFR T790M, a căror boală a progresat în timpul sau după tratamentul cu EGFR TKI.
Studiul s-a desfășurat în peste 130 de site-uri, inclusiv USA, Canada, Europa, China, Japan, Coreea de Sud, Taiwan și Australia.
Obiectivul primar al studiului a fost supraviețuirea fără progresia bolii, iar obiectivele secundare includ supraviețuirea generală (OS), rata de răspuns obiectiv (ORR), rata de control a bolii (DCR) și durata răspunsului (DoR), precum și siguranța și evaluarea calității vieții (HRQoL).
„Rezultatele AURA3 sunt semnificative nu doar statistic, ci și clinic, pentru că este prima dată când un medicament pentru tratament țintit cum este Tagrisso a demonstrat o îmbunătățire a supraviețuirii fără semne de progresie a bolii, în comparație cu chimioterapia-standard pe bază de platină. Este o mare satisfacție să le poți oferi astfel de vești pacienților, deoarece subliniază progresele majore pe care le facem în domeniul tratamentelor țintite pentru cancerul pulmonar“, afirmă dr. Vassiliki A Papadimitrakopoulou, de la MD Anderson Cancer Center (University of Texas).
Valentina Grigore