Politici de Sanatate

Noile terapii pentru hepatita C, cancer și TBC – pe lista medicamentelor esențiale

08 iunie
07:00 2015

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a reactualizat lista medicamentelor esențiale, care, printre altele, include noi tratamente revoluționare pentru hepatita C, diferite tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și leucemie) și pentru tratamentul tuberculozei multirezistente. Cu această ocazie, experții OMS speră să îmbunătățească accesul la medicamente inovatoare care prezintă beneficii clinice clare și care ar putea avea un impact enorm asupra sănătății publice la nivel global.

„Când apar medicamente noi și eficiente în tratamentul anumitor boli grave și larg răspândite, este vital să ne asigurăm că toată lumea care are nevoie de aceste terapii are și acces la ele. Introducerea lor pe lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății este un prim pas în această direcție”, a declarat dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.

Experții OMS au evaluat 52 de medicamente oncologice și au inclus pe noua listă 30 de produse. Printre acestea se numără 16 molecule noi, sigure și eficiente în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, precum trastuzumab, recomandat în tratamentul cancerului de sân.

După aproximativ 45 de ani de cercetare medicală pentru dezvoltarea terapiilor eficiente în tratamentul tuberculozei, experții OMS au decis adăugarea pe lista medicamentelor esențiale a cinci noi medicamente. Patru dintre acestea, inclusiv bedaquiline și delamanid, sunt recomandate în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.

Cinci noi antivirale orale, cu acțiune directă în tratamentul hepatitei C, au fost adăugate pe noua listă de medicamente esențiale. Noile produse au puține efecte secundare și sunt foarte bine tolerate de pacienți. Cu toate acestea, cei mai mulți pacienți cu hepatită C nu au acces la noile terapii, din cauza prețurilor ridicate.

Din ce în ce mai multe guverne și instituții din întreaga lume folosesc lista medicamentelor esențiale realizată de OMS pentru a stabili propriile liste de medicamente prioritare, deoarece știu că fiecare medicament listat a fost atent verificat atât în ceea ce privește eficacitatea, siguranța și calitatea, cât și din punct de vedere al raportului cost-eficiență.

Lista este actualizată la fiecare doi ani de un comitet de experți, format din specialiști recunoscuți din mediul academic și științific.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: