Politici de Sanatate

Noile tehnici de radioterapie asigură reducerea semnificativă a efectelor secundare  

10 noiembrie
12:16 2015
Noile tehnici de radioterapie asigură reducerea semnificativă a efectelor secundare   

Specialiștii români în domeniul cancerului mamar au discutat despre tehnicile moderne în tratamentul cancerului la sân cu unii dintre cei mai importanți experți din Turcia și Israel, la cea de-A III-a ediție a Conferinței Internaționale de Cancer Mamar, organizată de Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, în perioada 8-10 octombrie 2015. Experții recunoscuți la nivel mondial în domeniul tratamentului cancerului mamar au răspuns invitației Centrului Medical Neolife, clinică medicală privată de referință din România ce susține și promovează pregătirea continuă a personalului medical și non‑medical din domeniul oncologiei și partenerul principal al manifestării științifice.

Un punct central al discuțiilor și dezbaterilor au fost metodele moderne de radioterapie utilizate în tratamentul cancerului mamar, care cresc rata de supraviețuire și oferă o cât mai bună calitate a vieții pacienților. Femeile cu cancer la sân nu ar trebui să se teamă de radioterapie, întrucât noile tehnici asigură reducerea semnificativă a efectelor secundare, susține prof. dr. Mehmet Ufuk Abacioglu, șeful Departamentului de radioterapie oncologică de la Neolife Medical Center Istanbul și de la Universitatea Marmara din Istanbul. „De mai bine de zeci de ani, una dintre componentele majore din tratamentul acestei boli este chirurgia, însă radioterapia este, de asemenea, o metodă terapeutică importantă. În ultimii zece ani, radioterapia s-a dezvoltat foarte mult. Progresul constă în special în tehnicile de concentrare a radiației asupra tumorilor, protejând mai bine țesutul sănătos. Un alt aspect deosebit de important este că folosind aceste tehnici moderne de radioterapie, tratamentul este suportat mult mai bine de pacient. Dacă în trecut tratamentul radioterapic dura șase-șapte săptămâni, acum cercetări importante demonstrează că putem scurta această perioadă la trei-patru săptămâni. De asemenea, analizăm eficiența tratamentului administrat local; de exemplu, în loc să facem radioterapie post-operator întregului sân, o aplicăm numai cavității îndepărtate, deci vorbim de un volum mai mic”, explică expertul în radioterapie.

Printre avantajele tehnicilor moderne de radioterapie se numără faptul că tratamentul poate fi aplicat fracționat în diferite zone ale corpului, pentru perioade mai scurte. De asemenea, acestea asigură un control de peste 90% al evoluției tumorilor.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical al cancerului mamar, reputatul chirurg prof. dr. Dan Hershko din cadrul grupului Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Israel, a precizat că trendul este să obții cele mai bune rezultate făcând cât mai puțin rău posibil, practicând o chirurgie mai puțin agresivă. „Prin realizarea mastectomiilor radicale, pacienta era de-a dreptul mutilată. Odată ce s-a descoperit că boala este și una sistemică, s-a renunțat la mastectomia radicală și s-a trecut la mastectomie fără extirparea mușchilor și fără a îndepărta foarte multă piele. După 40 de ani, a fost introdusă lumpectomia, iar în prezent știm că dacă îndepărtăm complet tumoarea, nu trebuie să extirpi întregul sân. Astfel, încercăm să facem cât mai puțin rău posibil femeilor, oferindu-le tratamentul chirurgical care li se potrivește și care oferă cele mai bune rezultate, crescând rata de supraviețuire”, a explicat prof. dr. Dan Hershko.

Tratamentul personalizat în cancer este acum la modă și toată lumea vorbește despre el ca fiind cea mai mare descoperire din toate timpurile. De fapt, de mai bine de 100 de ani specialiștii încearcă să personalizeze tratamentul cancerului, consideră dr. Shulamith Rizel, șeful Departamentului de cancer mamar de la Davidoff Cancer Center, Spitalul Beilison, Israel: „La început, tuturor pacienților cu cancer mamar li se făcea mastectomie radicală, însă după patru-cinci ani, boala recădea. Timp de 40 de ani, nimeni nu s-a gândit să adapteze această metodă și să separe femeile care aveau beneficii de pe urma mastectomiei de cele care nu obțineau un beneficiu de pe urma chirurgiei. Abia în anii 1940, un chirurg a spus că nu toate femeile trebuie operate și că tratamentul poate fi stadializat. Această stadializare este, de fapt, o personalizare a tratamentului. Introducerea lumpectomiei a reprezentat, de asemenea, o personalizare a tratamentului. Nu știu de ce termenul de personalizare a început să fie folosit abia recent, odată cu apariția terapiilor targetate, care sunt și foarte scumpe, pentru că atrage foarte mult atenția”.

O noutate în tematica ediției din acest an a conferinței a fost calitatea vieții și importanța acordării îngrijirilor paliative. În opinia prof. dr. Michaela Berkovici de la Academic Medical Center Hospital, Tel Hashomer din Israel, medicii oncologi ar trebui să acorde mai multă atenție îngrijirilor paliative: „Trebuie, în primul rând, să-și schimbe atitudinea față de bolnav. Bolnavul nu este un obiect și este foarte important ca medicul să fie om, să știe să-i ofere pacientului suport psihologic. Ca medic nu ai de unde să știi că acel pacient va supraviețui sau va muri și de aceea este bine să știi să-i oferi îngrijiri paliative încă de la început”.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, 35 de specialiști români în cancerul mamar, alături de 15 experți din Austria, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Israel și Egipt, au prezentat cele mai noi tehnici de diagnostic și tratament în cancerul mamar.

 

Tratamentul personalizat în cancer este acum la modă și toată lumea vorbește despre el ca fiind cea mai mare descoperire din toate timpurile.

Dacă în trecut tratamentul radioterapic dura șase-șapte săptămâni, acum cercetări importante demonstrează că putem scurta această perioadă la trei-patru săptămâni.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: