Politici de Sanatate

Noile prevederi ale Contractului- Cadru: impact asupra pacienților și asupra sistemului de sănătate

11 iunie
14:44 2024
Noile prevederi ale Contractului- Cadru: impact asupra pacienților și asupra sistemului de sănătate

Noile prevederi ale Contractului- Cadru, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2024, vor avea efecte pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung, spune dr. Elisabeth Brumă, director Direcția Reglementări și Norme de Contractare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Din cele 130 de pachete de servicii medicale standardizate nou introduse ce se vor efectua în regim de spitalizare de zi de la 1 iulie 2024, 120 de pachete sunt destinate diagnosticului afecțiunilor oncologice.

Care credeți că vor fi efectele acestor modificări și completări ale actelor normative?

Considerăm că răspundem unor nevoi extrem de importante ale pacienților, continuând implementarea Planului național de combatere a cancerului (PNCC), printr-un efort de colaborare între Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Grupul de lucru multidisciplinar și Comisia de oncologie medicală ale Ministerului Sănătății.

Pentru continuarea implementării Planului național de prevenire și combatere a cancerului, Ministerul Sănătății a promovat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, proiect elaborat la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, supus consultărilor și negocierilor conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Prin proiectul menționat, precum și prin proiectul pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, aprobate prin  Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, se continuă punerea în aplicare a Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului prin dezvoltarea pachetelor de servicii acordate asiguraților în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, precum și reglementarea unui pachet de servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calității de asigurat, în vederea depistării precoce și confirmării afecțiunii oncologice la persoanele cu suspiciune de afecțiune oncologică.

Cum răspund reglementările menționate la nevoile pacienților?

Aceste reglementări au în vedere scopurile prevăzute în PNCC, în contextul eficientizării alocării resurselor SASS:

– îmbunătățirea semnificativă a accesului pacienților la servicii performante de diagnostic;

– existența unui traseu clar pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer și stabilirea strategiei de tratament interdisciplinar, eliminând consultații și servicii nenecesare;

– multe unități sanitare se vor reorganiza în sensul de a oferi pacienților oncologici mai multe tipuri de servicii medicale destinate diagnosticului cancerului. Astfel, este favorizată dezvoltarea integrării serviciilor și cooperării între specialiști, punând în centrul îngrijirii pacientul.

– va fi stimulată efectuarea acestor servicii medicale (prin spitalizare de zi) în detrimentul spitalizării continue, modalitate de acordare a serviciilor medicale mai costisitoare pentru sistemul de sănătate.

În cât timp vom vedea rezultatele?

Într-o primă etapă (5-10 ani), întărirea prevenției și depistarea afecțiunilor, inclusiv a celor oncologice, într-un stadiu precoce vor conduce la o creștere a numărului bolnavilor incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ (însă cu un status mai puțin grav), la o creștere a numărului de cazuri de spitalizări de zi și o reducere a duratei de spitalizare a cazurilor de spitalizare continuă, în timp ce evoluția continuă a tehnologiilor medicale, corelată cu tendința generală de creștere a costurilor, conduce la un consum de resurse financiare crescut, pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului bolnavilor cronici. Impactul pozitiv asupra stării de sănătate a asiguraților din România generat de măsurile implementate începând cu data de 1 iulie 2024, dublate de îmbunătățirea accesului la servicii de prevenție, urmează a se evidenția pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung.

Mai multe informații despre impactul modificărilor anunțate de la 1 iulie 2024, în ediția print iunie a revistei Politici de Sănătate.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: