Începând cu data de 1 iulie 2014, președinția semestrială a Uniunii Europene a revenit Italiei, țară ce deține această prerogativă pentru a 11-a oară. Până la finalul anului, comisiile UE vor avea în fruntea lor oficiali italieni. Președinția Consiliului UE revine, pe rând, celor 28 de state membre. Statul care prezidează reuniunile Consiliului va negocia acordurile interstatale și cu alte instituții europene, inclusiv cu Parlamentul și Comisia, în numele tuturor membrilor Consiliului.
Președinția Italiei marchează debutul programului trinomului Italia-Letonia-Luxemburg, ce va dura 18 luni, până în decembrie 2015. Prioritățile Romei, în noua legislatură europeană, vizează controlul migrației ilegale, combaterea șomajului în rândul tinerilor și elaborarea politicilor de stimulare a creșterii economice.
Matteo Renzi, premierul Italiei, constata cu tristețe că dacă s-ar surprinde chipul Europei într-o fotografie, acesta ar arăta o figură plictisită și fără suflet. Bătrânul continent trebuie să se schimbe, în sensul unei înnoiri și al unei regăsiri a sensului profund a noțiunii de a fi împreună. De aceea, șeful guvernului italian a propus o luptă comună în slujba găsirii de soluţii; prioritățile consiliului italian: libertăți civile: migrația și protecția datelor; economie: reorientare spre factorii ce pot genera creștere economică; transport: politicile transporturilor – plasate în centrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice; dezvoltare: „advocacy-ul umanitar – dominanta Președinției în zona dezvoltării; ocuparea forței de muncă: combaterea șomajului în rândul tinerilor, a sărăciei și a excluziunii sociale; afaceri constituționale: apel la mai multă transparență; drepturile femeii: militarea ca mai multe femei să fie în structurile de conducere și redeschiderea discuțiilor privitoare la concediul de maternitate.
În zona de mediu și sănătate publică sunt vizate, în mod esențial: securitatea energetică, organismele modificate genetic și dispozitivele medicale.
Comisia permanentă de „Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară” (ENVI) este cea mai mare și una dintre cele mai influente comisii din Parlamentul European, fiind constituită din 69 de membri. Atribuțiile acesteia sunt legate de politica și de măsurile de protecție a mediului, de sănătatea publică și de siguranța alimentară. Se întrunește cel puțin lunar, analizează documente legislative ori amendamente și se află în dialog cu specialiștii.
Liderul comisiei ENVI este europarlamentarul italian , membru al Nuovo Centrodestra – Unione di Centro, ce aparține Grupului Partidului Popular European – Creştin Democrat, ce lucrează în strânsă legătură cu Gianluca Galletti, ministrul Mediului, Protecției Teritoriului şi Mării, şi Beatrice Lorenzin, ministrul Sănătății. Vicepreședinți ai comisiei sunt Daciana Octavia Sârbu (România), Benedek Jávor (Ungaria), Pavel Poc (Republica Cehă) și Gilles Pargneaux (Franța).
32 de europarlamentari reprezintă statul român la nivel european. Patru dintre aceștia sunt membri în comisia ENVI: Cristian-Silviu Bușoi (PNL, Grupul Partidului Popular European – Creștin Democrat), Daciana Octavia Sârbu (PSD, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților), Claudiu Ciprian Tănăsescu (PSD, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților) și membru supleant, Theodor Dumitru Stolojan (PDL, Grupul Partidului Popular European – Creștin Democrat).
Când a fost aleasă vicepreședinte al comisiei, Sârbu a declarat că va lupta în continuare pentru ca promovarea unui stil de viață sănătos și a educației nutriționale să devină teme de politici publice aplicabile la nivel european. De asemenea, politicile de prevenție a cancerului și cele de suport pentru pacienți și familiile acestora vor intra în sfera preocupărilor sale.
Promovăm înființarea de centre de excelență pentru unele boli în diverse orașe europene, care să fie accesibile tuturor cetățenilor. Reducerea costurilor se va face prin crearea acestor centre, unul putând exista și în București, de exemplu. Giovanni La Via
O preocupare aparte va rămâne proiectul unei Strategii Europene pentru Sănătatea Copiilor, pe care am propus-o în mandatul trecut, în mai multe rânduri, autorităților europene. Daciana Sârbu