Politici de Sanatate

Noi standarde pentru îmbunătățirea sănătății adolescenților

07 octombrie
15:18 2015
Noi standarde pentru îmbunătățirea sănătății adolescenților

Organizația Mondială a Sănătății și Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) au realizat noi standarde globale de calitate pentru servicii de îngrijire acordate adolescenților. Scopul noilor standarde de calitate este de a ajuta țările să îmbunătățească nivelul calității asistenței medicale acordate adolescenților, în condițiile în care serviciile actuale nu reușesc să răspundă nevoilor adolescenților (copii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani). Potrivit experților OMS, mulți adolescenți care suferă din cauza tulburărilor psihice, a consumului de substanțe, a alimentației nesănătoase și din cauza bolilor cronice nu au acces la servicii de prevenție și la îngrijire adecvate.

„Aceste standarde reprezintă măsuri simple, dar puternice pe care țările bogate și cele sărace le pot implementa pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea adolescenților. În plus, ele reflectă preocuparea tot mai mare pentru sănătatea adolescenților din noua «Strategie globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților», lansată la New York, în septembrie”, a declarat dr. Anthony Costello, directorul Departamentului pentru sănătate maternă, sănătatea copiilor și a adolescenților din cadrul OMS.

Noile standarde de calitate ale OMS și UNAIDS recomandă sistemelor de sănătate să ofere servicii mai „prietenoase” adolescenților, acordând consultații gratuite sau la prețuri mai accesibile, precum și să adapteze informațiile medicale vârstei pacienților. Experții europeni susțin că adolescenții ar trebui să poată accesa serviciile medicale fără să fie nevoiți să facă o programare sau să aibă nevoie de acordul părinților.

„Dacă vrem să păstrăm adolescenții sănătoși, trebuie să-i tratăm cu respect. Adolescenţii sunt deosebit de vulnerabili în fața anumitor probleme de sănătate”, a adăugat dr. Costello.

Primele trei cauze de deces în rândul adolescenților sunt accidentele rutiere, boli legate de SIDA și sinuciderea. “SIDA este principala cauză de deces în rândul adolescenților din Africa și a doua cauză de deces în rândul adolescenților la nivel global”, explică dr. Mariangela Simão, directorul Departamentului pentru drepturi, gen, prevenție şi mobilizarea comunității la UNAIDS.

Standardele globale pentru servicii de îngrijire de calitate acordate adolescenților cuprind și realizarea unui pachet complet, care să includă servicii de informare, consiliere, diagnostic, tratament și servicii de îngrijire diferite de cele legate de sănătatea sexuală și reproductivă. Experții europeni susțin că adolescenții ar trebui să fie implicați în planificarea și monitorizarea serviciilor de sănătate oferite, precum și în procesul de luare a deciziilor cu privire la îngrijirea lor.

Potrivit OMS, mai mult de 25 de țări cu venituri mici și medii au adoptat deja standarde naționale pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate acordate adolescenților.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: