Politici de Sanatate

Nevoia de investiții pentru prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile

13 septembrie
10:19 2022
Nevoia de investiții pentru prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile

Dacă toate țările ar crește semnificativ taxele pe tutun, alcool și băuturi zaharoase, s-ar putea preveni 50 de milioane de decese premature în următorii 50 de ani, potrivit lui Michael Bloomberg, ambasadorul mondial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru boli netransmisibile (NCD) și leziuni. „În plus, taxele ar strânge venituri de peste 20.000 de miliarde de dolari pentru a sprijini programele de sănătate publică, ajutând la salvarea și mai multor vieți”, a declarat Bloomberg în cadrul unui eveniment virtual ce a avut ca obiectiv lansarea unui apel global pentru mai multe investiții în bolile netransmisibile. „În fiecare an, 17 milioane de persoane cu vârsta sub 70 de ani mor din cauza bolilor netransmisibile, în special în țările cu venituri mici și medii”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul evenimentului, organizat, pe 8 septembrie 2022,  de OMS, Alianța pentru boli netransmisibile și Fundația Mondială pentru Diabet.

„Aproape șapte milioane de vieți ar putea fi salvate până în 2030, dacă țările cu venituri mici și medii inferioare ar investi încă un dolar pe persoană pe an în intervenții eficiente din punct de vedere al costurilor, cum ar fi avertismentele grafice de pe ambalajele de țigări, etichetarea alimentelor și pistele pentru biciclete”, a spus Tedros. Katie Dain, CEO al NCD Alliance, a deplâns faptul că „o multitudine de angajamente politice nu s-au tradus cu adevărat în angajamente [financiare] adecvate”. „În acest deceniu, bolile netransmisibile vor cauza mai multă suferință în vieți pierdute decât orice altă problemă de sănătate. Ele vor secătui economia globală, vor stopa capitalul uman și vor submina orice efort de a se asigura că lumea este mai bine pregătită pentru viitoarele pandemii de după COVID-19”, a declarat Dain. Finanțarea pentru bolile netransmisibile a stagnat la aproximativ 2% din asistența pentru dezvoltare în domeniul sănătății timp de două decenii. Paul Fife, de la Agenția Norvegiană pentru Cooperare și Dezvoltare, a subliniat că „modalitatea corectă de finanțare a acțiunilor de combatere a bolilor netransmisibile este, în general, prin reforma sistemului de sănătate în sens larg, spre deosebire de abordările foarte concentrate ale programelor de control al bolilor, așa cum am văzut în cazul unor boli infecțioase”. Fife a adăugat că „trebuie să fim atenți să nu dăm impresia că donatorii și finanțarea din partea donatorilor sunt cele mai importante în ceea ce privește stimularea sau nu a investițiilor în NCD”.  „Pentru toate țările, cu excepția celor mai sărace și a țărilor aflate în conflict sau în crize umanitare, investițiile făcute de guverne, agenții de asigurări, companii private – și gradul în care acestea sunt universale, adică echitabile – sunt mult mai importante decât ajutorul donatorilor”, a subliniat Fife.

Prevenirea bolilor netransmisibile este esențială pentru realizarea unei acoperiri universale a sănătății

„Marea provocare este, de fapt, construirea unui sistem de sănătate mai larg, mai echitabil și mai eficient și integrarea bolilor netransmisibile în acest sistem.  Calea de urmat este realizarea progresivă a acoperirii universale a sănătății”.

Dr. Omary Ubuguyu, de la Ministerul Sănătății din Tanzania, a declarat că mulți dintre cetățenii săi trebuie să își plătească singuri tratamentul pentru boli netransmisibile, deoarece doar 15% din populație are asigurare de sănătate. „Astfel, 85% trebuie să plătească din buzunar pentru serviciile de sănătate, ceea ce îi face foarte vulnerabili”, a spus Ubuguyu.

„În acest moment, ceea ce plătim pentru dializă, de exemplu, este aproape 400 de dolari pe săptămână, așa că am văzut mulți oameni care își vând bunurile, doar pentru a constata după un an că nu-și pot permite să continue cu acest tratament și apoi mor”, a spus el, adăugând că țara sa a introdus un sistem de asigurare de sănătate obligatorie pentru toți – deși existau provocări financiare semnificative. „Integrarea bolilor netransmisibile cu alte servicii, în special HIV și tuberculoza, se află, de asemenea, pe agenda noastră”, a adăugat el.

Uruguayul a pus în aplicare o serie de politici pentru a aborda bolile netransmisibile, inclusiv prevederi pentru a reglementa tutunul și alimentele nesănătoase, potrivit lui Luis Galicia, oficial al Ministerului Sănătății. Cetățenii beneficiază de o acoperire universală de sănătate cu un „sistem de plată în funcție de performanță”, în cadrul căruia furnizorii sunt rambursați dacă pacienții respectă obiectivele legate de cancer, hipertensiune, diabet, inimă și indicatori vasculari cerebrali, a precizat Galicia. „Am alocat o parte din taxele pe alcool și băuturi zaharoase pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile”, a adăugat el.

Obiective de finanțare

Bente Mikkelsen, directorul OMS pentru bolile netransmisibile, a declarat că sectorul bolilor netransmisibile ar trebui să stabilească un obiectiv global pentru cheltuielile pentru bolile netransmisibile, așa cum a făcut sectorul HIV. „Cred că avem nevoie de o țintă pentru investițiile în NCD și trebuie să ne fixăm o țintă pentru a include, de asemenea, NCD în UHC. O parte din aceasta ar trebui să fie măsuri pentru finanțarea internă, care pot fi foarte bine legate și de impozitarea sănătății”, a spus Mikkelsen. Cu toate acestea, ea a subliniat, de asemenea, că cererea de creștere a investițiilor în bolile netransmisibile trebuie să vină din partea țărilor membre ale OMS. În ciuda unei serii de rezoluții globale, a opțiunilor politice și a instrumentelor de punere în aplicare, a unei foi de parcurs globale, „ceea ce ne lipsește cu desăvârșire este cererea”.

 Crearea cererii

„Nu se vede nicio cerere atunci când propunerea vine de la o țară care nu include NCD. Cum se poate așa ceva? Așadar, chiar înainte de date, ne ocupăm de crearea cererii.” Dr. Kelly Henning, de la Bloomberg Philanthropies, a avertizat că progresul împotriva bolilor netransmisibile este împiedicat de „părțile interesate puternice care promovează și vând produse dăunătoare”. „Este nevoie de hotărâre la cele mai înalte niveluri de conducere pentru a respinge aceste interese și necesită o educație publică eficientă, astfel încât populația să poată susține și participa la schimbarea necesară”, a declarat Henning. În 2018, Bloomberg a convocat un grup de lucru privind politica fiscală pentru sănătate, care a concluzionat că majorarea taxelor de sănătate pentru tutun, alcool și băuturi îndulcite, „este foarte puțin utilizată și ar salva milioane de vieți și ar aduce venituri guvernamentale foarte necesare”, a spus Henning. „După ce a analizat dovezile, grupul operativ a constatat că taxele pe tutun pot face mai mult pentru a reduce mortalitatea prematură decât orice altă politică de sănătate. Din păcate, de când a apărut raportul grupului operativ, nu am făcut cu adevărat prea multe progrese”, a spus Henning.

„Și de ce se întâmplă acest lucru? Grupul operativ a ajuns la concluzia că implementarea taxelor de sănătate a fost o măsură a hotărârii guvernului, deoarece industria se împotrivește creșterii taxelor cu standarde false și înșelătoare și, de multe ori, le influențează.” Doar 14 țări sunt pe cale să îndeplinească cele nouă obiective globale voluntare ale OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, care urmează să fie evaluate la cea de-a patra reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (HLM4) din 2025.

Bogdan G.

sursa: www.healthpolicy-watch.news/time-to-invest-in-preventing-and-treating-ncds/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: