Politici de Sanatate

Neurologii atrag atenția asupra îmbătrânirii cerebrale precoce

03 iunie
10:53 2015
Neurologii atrag atenția asupra îmbătrânirii cerebrale precoce

Până de curând, se considera că îmbătrânirea creierului începe de la 60 de ani. Există studii, însă, care reduc considerabil acest prag până la 45 de ani. În plus, s-a constatat că femeile sunt mai predispuse la îmbătrânirea prematură a creierului decât bărbaţii. Potrivit specialiştilor îmbătrânirea organismului ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul și din acest motiv este important să cunoaştem cauzele îmbătrânirii cerebrale premature.

“Există un cumul de factori, iar stilul de viaţă este cel mai important. Hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de băuturi alcoolice sau substanţe stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuală, stresul, disfuncţiile hormonale, traumatismele craniocerebrale, sunt tot atâtea motive care pot genera îmbătrânirea cerebrală precoce”, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN).

Stresul şi stilul de viaţă sunt printre cele mai importante cauze ale îmbătrânirii premature a creierului, munca excesivă la birou, timpul alocat somnului, alimentaţia necorespunzătoare sau lipsa cititului pot fi factori care duc la îmbătrânirea creierului. “Este complet nerecomandat să utilizezi mult mai mult imaginile decât cuvântul. Acestea solicită alte tipuri de circuite şi sărăceşte componenţa cognitiv imaginativă“, explică prof. Dafin Mureşanu, adăugând că îmbătrânirea cerebrală precoce trebuie evaluată şi tratată de un specialist, pentru că fiecare îmbătrânește diferit, în funcţie de stilul de viaţă propriu.

Neuroreabilitarea în România, dezvoltată într-un context modern

La nivel mondial există o preocupare continuă pentru starea de bine a creierului. Şi în România, acest subiect îi preocupă pe specialişti, unul dintre evenimentele de marcă cu această temă având loc în aceste zile la Cluj Napoca.  Este vorba despre un eveniment ştiinţific şi educaţional medical de amploare – RoNeuro Brain Days, care găzduiește a cincea ediţie a Cursului European de Neuroreabilitare (1-4 iunie) în Amfiteatrul “Gheorghe Marinescu” al Universităţii de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

„Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar în care neurologul, specialistul în medicină fizică şi recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul şi asistentul medical lucrează în echipă şi generează rezultatul optim pentru bolnav. În viitorul apropiat vom încerca să aducem în zona operaţională şi o competentă în domeniul neuroreabilitării, o curriculă la nivel european fiind deja în curs de dezvoltare. Neuroreabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat în plin avânt în Europa. Multe societăţi naţionale se formează sub ochii noştrii, desigur liderii rămân societăţile naţionale din Germania, Italia, Olanda, Austria. România este activă în acest domeniu prin cele două societăţi de neuroreabilitare”, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureşanu.

În cadrul programului RoNeuro Brain Days este prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu în domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atenţia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacienţii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale. Conform acestor date tratamentul îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii pacienţilor. La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Mureşanu, au participat 25 de neurochirurgi şi neurologi de top, în cea mai mare parte din România care au tratat şi monitorizat pe o perioadă de 5 ani, un total de 7.769 de pacienţi în 10 departamente de neurochirurgie din România.

„Acest studiu a fost o reală provocare pentru neurologie în general şi neurochirurgie în special, iar rezultatele obţinute ne arată o evidentă îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor care suferă leziuni traumatice ale creierului, produse în mare parte de accidentele rutiere, dacă noul tratament este aplicat în primele 48 de ore de la producerea accidentului”, susține președintele SNR.

România – printre ţările cu cel mai mare risc de AVC

Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere. O demonstrează cifrele oficiale care arată că un european din trei are probleme sau suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la insomnie până la demenţă.  Şi în România, incidenţa bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situându-se accidentul vascular cerebral (AVC). Următoarele locuri sunt ocupate de bolile Alzheimer şi Parkinson.

“România se află printre ţările cu cel mai mare risc de accidente vascular cerebrale. În plus, îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările neurocognitive, ce au drept consecinţă finală,  demenţa. Pentru toate acestea şi multe altele cercetarea încearca să vină cu soluţii practice”, a completat prof. univ. dr. Dafin Mureşanu.

RoNeuro Brain Days aduce în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice mondiale din ţări precum Germania, Italia, USA, Austria, Ucraina, UK şi România și este organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, împreună cu Societatea de Neurologie din România şi UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). Evenimentul include și Congresul Societăţii Europene de Neurofarmacologie Clinică – ESCNP (European Society for Clinical Neuropharmacology), una dintre societăţile de elită ale medicinei mondiale al cărei preşedinte a fost ales în octombrie 2014 prof. univ. dr. Dafin Mureșanu care continuă proiectele predecesorului său Prof. Dr. Johannes Thome din Germania.

Sursa: SNR

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: