Politici de Sanatate

Negocieri cost-volum pentru lansarea primei terapii imuno-oncologice în melanomul avansat

21 iulie
17:12 2015
Negocieri cost-volum pentru lansarea primei terapii imuno-oncologice în melanomul avansat

Interviu cu dr. Călin Gălășeanu, country manager Bristol-Myers Squibb România

În ultima perioadă, cercetarea și dezvoltarea în medicină avansează într-un ritm alert. Accesul pacienților la aceste medicamente eficiente este ceva mai greoi, cel puțin în România. Anul trecut, la scurt timp după prezentarea terapiilor curative interferon free, în hepatită C, în cadrul Congresului EASL 2013, acestea au devenit disponibile pacienților. În România, în prezent, au loc negocieri între autorități și reprezentanții companiilor farmaceutice pentru introducerea noilor molecule interferon free prin contractele cost-volum. În aceeași situație se află și primele molecule imuno-oncologice recomandate în tratamentul melanomului avansat, accesibile încă din 2011 pentru pacienţii din alte ţări europene.

La ASCO 2015 am fost martorii unui moment istoric – o nouă paradigmă în tratamentul cancerului, imuno‑onco­logia. Este acesta, într-adevăr, un eveniment istoric?

Cu siguranță este vorba despre un moment special, care vine după ani și ani de cercetare. Pentru a percepe dimensiunea procesului, voi aminti numai că pentru a dezvolta un medicament este nevoie de 10 până la 15 ani, o perioadă “minată” cu eșecuri, costuri uriașe și revelații științifice excepționale. Imunoterapia nu este un concept nou, însă abia recent lumea științifică a reușit să stăpânească eficient sistemul imunitar. În același timp, studiile clinice au dovedit rezultate promițătoare în abordarea unor tipuri de cancer, precum melanomul avansat și cancerul de plămân, pentru care este nevoie de soluții terapeutice eficiente. În 2011, primul medicament imuno-oncologic este aprobat în Uniunea Europeană pentru tratamentul melanomului. Este un anticorp monoclonal care acționează asupra sistemului imunitar, țintind CTLA-4 (Antigenul 4 al limfocitelor T citotoxice), un modulator cheie al activităţii limfocitelor T. O a doua generație de medicamente a primit deja la sfârșitul lunii iunie a acestui an aprobarea de punere pe piață în UE , pentru același tip de cancer. De data aceasta, este vorba despre primul inhibitor al receptorului PD-1, pentru tratamentul  pacienților adulți cu melanom avansat (nerezecabil sau metastatic).

Cum au primit medicii această nouă strategie terapeutică?

O recunoaștere a acestui “moment” este faptul că medicul James P. Allison, cel care a lansat cercetarea în ceea ce privește strategia de blocare a punctelor de control ale sistemului imunitar, a primit recent două distincții: Science of Oncology Award din partea ASCO și Pezcoller Foundation – AACR International Award for Cancer Research. Aceste distincții recunosc nu numai rezultatele cercetării sale, ci și influența crescândă pe care imunoterapia o câștigă în ultimii ani. Așa cum foarte elegant spune chiar el, este o recunoaștere a faptului că imuno-oncologia “are acum o poziție definitivă, iar scepticii nu au decât să accepte acest lucru”.

Cum acționează imuno-oncologia și care sunt diferențele față de celelalte opțiuni terapeutice disponibile în tratamentul cancerului?

Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imunitar este cel mai puternic şi cel mai eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute sa potențeze activitatea naturală a sistemului imunitar al pacientului. Imuno-oncologia vizează combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către sistemul imunitar.

Imuno-oncologia este o modalitate terapeutică care se dezvoltă rapid și are potențialul de a fi mai eficientă și, în anumite cazuri, mai puțin toxică decât multe dintre opțiunile terapeutice disponibile în prezent. Ultimii 30 de ani de cercetare imuno-oncologică aduc dovezi solide asupra faptului că tumorile sunt recunoscute de sistemul imunitar, iar acestea pot fi oprite din evoluție sau controlate mult timp printr-un proces cunoscut sub numele de imunosupraveghere. Astfel, se răspunde nevoii recunoscute de comunitatea științifică drept cea mai importantă pentru pacienți – supraviețuirea de calitate pe termen lung.

Noul medicament pentru care tocmai s-a primit aprobarea la nivelul Uniunii Europene schimbă și mai mult perspectivele pacienților cu melanom avansat?

Melanomul avansat este cea mai agresivă formă a bolii şi apare în momentul în care celulele canceroase se răspândesc de la nivelul pielii către alte organe, precum nodulii limfatici, plămân, creier sau alte zone ale corpului. În 2015 se estimează că 132,000 de noi cazuri de melanom vor fi diagnosticate la nivel global.

La acest moment nu pot estima exact când pacienţii români cu melanom avansat vor putea beneficia efectiv de noile medicamente. Vă pot însă asigura că lucrăm constant şi venim mereu cu soluţii în discuţiile cu autorităţile din domeniul Sănătăţii, în speranța grăbirii acestui proces, astfel încât pacienții să beneficieze cât mai repede de tratamente moderne.

Este, în acest moment, imuno-oncologia o prioritate pentru Bristol-Myers Squibb?

De mai mult de 50 de ani, compania Bristol-Myers Squibb şi-a consacrat activitatea cercetării biofarmaceutice pentru a descoperi şi dezvolta medicamente care să combată cancerul şi să îmbunătăţească viața pacienţilor. Compania deţine o amplă linie de produse oncologice şi un portofoliu vast de medicamente aprobate, cu un angajament ferm pentru continuarea cercetării în această arie terapeutică, un comportament natural pentru împlinirea misiunii companiei de a ajuta pacienții să învingă boli grave. Derulăm în același timp proiecte de cercetare pentru a explora potențialul combinării medicamentelor imuno-oncologice în lupta împotriva cancerului. Bristol-Myers Squibb şi-a asumat, de asemenea, misiunea de a promova imuno-oncologia prin intermediul cercetării medicale translaţionale derulate în cadrul companiei şi beneficiind de colaborări ample din mediul academic, din partea organizaţiilor non-profit şi a autorităților. De exemplu, în 2012, compania a anunţat înfiinţarea Reţelei Internaţionale de Imuno-oncologie (II-ON), care funcţionează pe baza colaborării dintre industria farmaceutică şi mediul academic. Misiunea comună a tuturor participanţilor la II-ON este evoluţia înţelegerii ştiinţifice a domeniului imuno-oncologic spre scopul ultim reprezentat de îmbunătăţirea rezultatelor pentru pacient.

Pacienții români au beneficiat de acest tratament inovativ?

Primul medicament imuno-oncologic a fost aprobat pentru punerea pe piață în Uniunea Europeană în 2011. Cum în România procesul de actualizare a listei de medicamente compensate a fost “înghețat” pentru aproape 6 ani, abia recent terapiile dezvoltate în acest interval de timp au fost evaluate de autoritățile locale. Sperăm astfel că pacienții cu boli grave vor beneficia de acestea cât mai curând, asa cum se întâmplă în cazul altor pacienți din Uniunea Europeană. Acum câțiva ani, compania noastră a reușit să facă disponibil acest medicament inovativ printr-un program de acces special, iar 128 de pacienți cu melanom avansat au putut beneficia de tratament.

Imunoterapia nu este un concept nou, însă abia recent lumea științifică a reușit să stăpânească eficient sistemul imunitar.

Ultimii 30 de ani de cerce­tare imuno-oncologică aduc dovezi solide asupra faptului că tumorile sunt recunoscute de sistemul imunitar, iar acestea pot fi oprite din evoluție sau controlate mult timp printr-un proces cunoscut sub numele de imunosupraveghere.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: