Politici de Sanatate

Monitorizarea pacienților tratați cu terapia fără interferon – extrem de simplă

24 septembrie
17:01 2015
Monitorizarea pacienților tratați cu terapia fără interferon – extrem de simplă

În mai puțin o săptămână, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cei ai Ministerului Sănătății ar trebui să anunțe semnarea contractului cost-volum-rezultat, prin care aproximativ 5.000 de pacienți români cu ciroză și fibroză stadiul IV ar trebui să primească gratuit noua terapie fără interferon. Specialiștii români în hepatologie lucrează în prezent la finalizarea metodologiei și a normelor de urmărire a pacienților.

“Normele de urmărire și metodologia sunt în curs de dezbatere. Trebuie spus că ele depind de produsul care va fi în final acceptat. Eligibilitatea decurge din faptul că trebuie să ai virusul prezent în sânge, trebuie să fie replicativ, adică activ, să fie 1B, iar pacientul să aibă o stare de sănătate care să-i permită să suporte acest tip de tratament. Vorbim de criterii pozitive și criterii de excludere. Nu se poate să li se administreze dintr-o dată tuturora și atunci, la fel ca la transplant, există o listă de așteptare”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, Şeful Clinicii de Medicină internă şi Nefrologie a Institutului Clinic Fundeni și președintele celui de-al XXV-lea Congres Național de Hepatologie, desfășurat la București în perioada 24-26 septembrie.

Referitor la faptul că noua terapie ar fi contraindicată pacienților cu hepatita C, care prezintă deja afectare renală (5% din totalul pacienților cu hepatită C), prof. Mihai Voiculescu a menționat că tratamentul poate fi aplicat: “Nu aș spune că este contraindicat, că tratamentul trebui altfel monitorizat, adică doza se stabilește în funcție de gradul insuficienței renale, iar controalele se fac cu o altă periodicitate”.

Prof. Mihai Voiculescu a explicat că monitorizarea pacienților tratați cu noua terapie fără interferon este extrem de simplă, acest fapt care reduce mult cheltuiala bolnavului:  “I se ia la două săptămâni, la patru săptămâni și la sfârșitul tratamentului un set de analize. Pentru început o să luăm viremii, pe ideea că în viitor vom încerca să găsim protocoale de tratament numai de o lună. Deja bolnavii pe care eu îi tratez, bolnavi care au reușit să-și procure medicamentul din alte zone geografice, la două săptămâni virusul dispăruse complet din sânge, deci este reală perspective unui tratament cu durată de numai patru săptămâni”.

Cel de-al XXV-lea Congres Național de Hepatologie reunește profesori și șefi de catedră din mai multe țări precum Canada, Franța, Italia, Austria, Bulgaria, Turcia si Bosnia-Herțegovina, dar și nume mari ale gastrologiei și hepatologiei românești. “Vorbim de cei mai mari experți în domeniu, ei au scris ghidurile internaționale privind tratamentul și monitorizarea hepatitei C”, a completat prof. univ. dr. Mihai Voiculescu.

Concomitent cu cel de-al XXV-lea Congres Național de Hepatologie au loc la București, în perioada 24-26 septembrie, și al V-lea Congres Româno-Francez de Hapatologie și al VI-lea Curs Balcanic de Hepatologie.

Mirabela Viaşu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: