
Interviu cu Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator al implementării Politicii de Coeziune și a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în România
Având în vedere importanța deosebită pe care domeniul sănătății îl ocupă în viața unei societăți per ansamblu, dar, mai ales, pentru fiecare dintre români, România a decis ca pentru această perioadă de programare să aibă, în premieră, un program dedicat sectorului sănătate.
Programul Sănătate beneficiază de o alocare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, din care finanțarea UE este de 2,27 miliarde de euro, atât din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cât și din Fondul Social European+ (FSE+), la care se adaugă cofinanțarea națională. În complementaritatea programului dedicat vine și Planul Național de Redresare și Reziliență prin Componenta 12 – Sănătate cu o alocare de 1,71 miliarde de euro și Investiția 3 din Componenta 7- Transformare digitală, cu o alocare de 400 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de eHealth și telemedicină. „Aceste fonduri sunt esențiale pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale moderne, eficiente și sustenabile. În acest moment, cele mai stringente nevoi de investiții în Sănătate se regăsesc în modernizarea infrastructurii spitalicești și în digitalizarea sistemului de sănătate”, spune Teodora Elena Preoteasa.
Ce tipuri de proiecte vor fi finanțate din cele 4 miliarde de euro alocate?
În cadrul Politicii de Coeziune 2021–2027, sănătatea și digitalizarea sistemului de sănătate reprezintă priorități importante pentru România. Aproximativ 600 de milioane de euro sunt alocate pentru proiectele dedicate infrastructurii de sănătate, restul alocării mergând către digitalizarea sistemului sanitar, îmbunătățirea actului medical și formarea personalului medical. Vom sprijini investițiile în spitale regionale, modernizarea unităților de sănătate publică și dezvoltarea de soluții digitale care să asigure interconectarea și interoperabilitatea între diferitele componente ale sistemului. Până în prezent, Autoritatea de Management pentru Programul de Sănătate a lansat ghidurile finale pentru solicitanți, în valoare totală de aproximativ 2,7 miliarde de euro, din care aproximativ 1,18 miliarde de euro reprezintă contribuția UE. În ceea ce privește alocarea rămasă disponibilă, autoritatea de management a programului în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027 estimează că vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro, din care contribuția UE este de aproximativ 1,09 miliarde de euro.
Ce fonduri sunt disponibile pentru fiecare proiect?
Fondurile disponibile pentru proiectele din domeniul sănătății și digitalizării variază în funcție de tipul și dimensiunea fiecărui proiect. Proiectele mari, precum spitalele regionale, au la dispoziție sume care pot ajunge până la câteva sute de milioane de euro, în timp ce proiectele mai mici, axate pe digitalizare sau îmbunătățirea infrastructurii de sănătate locale, pot primi finanțări între 10 și 50 de milioane de euro. Aceste fonduri pot fi accesate prin intermediul Programului de Sănătate, prin depunerea unor propuneri de proiecte conforme cu ghidurile de finanțare publicate pe platforma oficială a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Solicitările sunt evaluate în baza criteriilor de eligibilitate și impact, iar colaborarea cu autoritățile regionale și locale este esențială în acest proces.
Finanțare suplimentară
Care considerați că sunt aspectele din Sănătate cu cea mai mare nevoie de investiții?
În acest moment, cele mai stringente nevoi de investiții în Sănătate se regăsesc în modernizarea infrastructurii spitalicești și în digitalizarea sistemului de sănătate. Spitalele din România au nevoie de echipamente moderne și de facilități care să permită un act medical la standarde europene. Din acest motiv, Guvernul României a ales să acorde finanțare suplimentară de peste 2 miliarde de euro, prin Programul Național dedicat investițiilor în infrastructuri spitalicești.
De asemenea, este vital să investim în infrastructura IT și să conectăm toate componentele sistemului de sănătate, de la spitale la cabinetele medicilor de familie, pentru a asigura un flux eficient de informații și o monitorizare continuă a pacienților. Programele de prevenție și screening reprezintă, de asemenea, o prioritate, deoarece pot reduce semnificativ costurile de tratament și pot îmbunătăți starea de sănătate a populației pe termen lung. Este de subliniat faptul că investițiile în cadrul Programului de Sănătate se vor derula în contextul unui cadru strategic național, care va asigura implicarea tuturor actorilor relevanți în vederea atingerii obiectivelor strategice și implementării masterplanurilor de sănătate propuse la nivel regional, în acord cu nevoile specifice.
Inovația este „responsabilă” pentru salvarea a milioane de vieți. Cum poate fi susținut acest sector prin investiții concrete?
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sprijină inovația prin alocarea de fonduri dedicate proiectelor care promovează tehnologiile de vârf în domeniul Sănătății, cum ar fi telemedicina, inteligența artificială și robotica medicală. Aproximativ 150 de milioane de euro din fondurile disponibile în perioada 2021–2027 sunt destinate inovației în Sănătate. Proiectele eligibile includ dezvoltarea de platforme digitale care facilitează managementul pacienților, soluții de diagnosticare precoce bazate pe algoritmi avansați și echipamente medicale de ultimă generație. Accesarea acestor fonduri se face prin depunerea unor proiecte inovative, conform ghidurilor specifice din cadrul programelor de finanțare.
Uniunea Europeană a lansat platforma STEP pentru a sprijini industria europeană și a stimula investițiile în tehnologii critice, precum tehnologii digitale și inovație deep-tech, tehnologii curate și eficiente din punctul de vedere al resurselor, precum și biotehnologii.
Prin introducerea priorităților STEP în programul de sănătate, se urmărește sprijinirea dezvoltării tehnologiilor critice și abordarea deficitului de forță de muncă și de competențe în două sectoare STEP prin măsuri care să reducă deficitul de forță de muncă și de competențe-cheie în domenii esențiale pentru sănătate, investiții în cercetare aplicată, dezvoltare, investiții productive în domeniul sănătății, inclusiv echipamente/dispozitive/componente și/sau utilaje utilizate pentru cercetare aplicată, dezvoltare și/sau producție Un rol important îl are sprijinul pentru producția de medicamente esențiale, menționate în lista de medicamente critice a CE, care vizează reducerea dependențelor strategice la nivelul UE. Trebuie să menționez faptul că eforturile României pentru utilizarea STEP au fost extrem de apreciate de reprezentanții Comisiei Europene, cu care am negociat în mod direct integrarea acestor finanțări strategice, structura coordonată de mine fiind Punct unic de contact STEP. Pentru Programul de Sănătate, un aport deosebit l-a avut colega mea, secretar de stat Luminița Zezeanu, dar și echipa Autorității de Management care gestionează acest program.
Ce fonduri sunt disponibile pentru programe de screening?
În cadrul Programului Sănătate sunt sprijinite programele de screening populațional pentru bolile majore de sănătate publică, respectiv: cancer de col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, cancer pulmonar, cancer prostată, boli hepatice cronice, tuberculoză. Aproximativ 300 de milioane de euro sunt alocate pentru aceste programe de screening. De asemenea, vom susține inițiativele care promovează depistarea timpurie a diabetului și a hipertensiunii arteriale, două boli care afectează semnificativ populația României. Aceste fonduri vor fi accesibile prin intermediul proiectelor regionale și naționale, în colaborare cu autoritățile din domeniul sănătății publice.
Valentina Grigore