Politici de Sanatate

Misiunea privind cancerul prevenire, tratament și soluții pentru a trăi mai mult și mai bine

25 noiembrie
15:04 2021
Misiunea privind cancerul prevenire, tratament și soluții pentru a trăi mai mult și mai bine

Uniunea Europeană a introdus misiunile ca un nou instrument de finanțare în cadrul programului Orizont Europa. Misiunea privind cancerul, lansată la 29 septembrie 2021, împreună cu Planul european de combatere a cancerului, adoptat la 3 februarie 2021, vizează îmbunătățirea vieții a peste 3 milioane de persoane până în 2030, prin prevenire, vindecare și pentru ca pacienții afectați de cancer, inclusiv familiile lor, să trăiască mai mult și mai bine. 

Misiunea UE privind cancerul propune soluții concrete pentru cele mai mari provocări ale acestei afecțiuni: 2,7 milioane de persoane în UE sunt diagnosticate în fiecare an (număr în creștere); 1,3 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an (număr în creștere); costul total al cancerului în Europa în 2018, estimat la 199 de miliarde de euro. Oportunitățile aduse de această misiune se referă la: îmbunătățirea controlului cancerului; să pună cetățenii și pacienții în centrul atenției cercetării și inovării; să acorde cercetării și inovării un rol central în noile politici, prin sprijinirea Planului european de combatere a cancerului.

Acțiuni

  • programul Orizont Europa va oferi 378,2 milioane de euro sub formă de finanțare inițială în perioada 2021-2023, pentru a sprijini punerea în aplicare a misiunii;
  • punerea în aplicare a unei agende strategice de cercetare și inovare pentru a înțelege și a trata mai bine cancerul;
  • îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor acestora;

Obiective

Misiunea, împreună cu Planul european de combatere a cancerului, își propune:

  • conceperea unor strategii de prevenire eficiente;
  • să dezvolte noi metode de screening și de detectare
    timpurie;
  • să permită un diagnostic optimizat și un tratament mai bun;
  • oferirea de sprijin personalizat pentru țări, regiuni și comunități;
  • să stabilească un nivel ridicat de colaborare în cadrul comunității oncologice.

De asemenea, Misiunea privind cancerul va acționa pentru sprijinirea unei rețele de infrastructuri cuprinzătoare de combatere a cancerului, înființarea platformei UE UNderstanding CANcer.eu. (UNCAN.eu) și crearea Centrului digital european pentru pacienții cu cancer.

Misiunea privind cancerul intenționează să stabilească un nou model comun de guvernanță pentru a asigura o integrare sistematică și eficientă a cercetării, inovării și evoluțiilor politice în domeniul cancerului în Europa. Se așteaptă ca, cel târziu în 2023, Comisia Europeană să evalueze situația misiunilor și viitoarele nevoi financiare ale acestora.

Misiunile reprezintă o nouă abordare bazată pe colaborare menită să contribuie la soluționarea unora dintre principalele provocări ale vremurilor noastre. Acestea oferă un mandat pentru atingerea unor obiective specifice într-un interval de timp stabilit. Totodată, ele vor avea un impact prin atribuirea unui nou rol cercetării și inovării, combinat cu forme noi de guvernanță și colaborare, precum și prin implicarea într-un nou mod a cetățenilor, inclusiv a tinerilor.

Etapele următoare

Misiunile UE au intrat de la începutul lunii octombrie în etapa de implementare integrală. Primul program de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, publicat la 16 iunie, include un set de acțiuni care stau la baza implementării misiunilor. Acesta urmează să fie actualizat cu o agendă completă de cercetare și inovare până la sfârșitul anului. În paralel, misiunile vor colabora îndeaproape cu regiunile, orașele și organizațiile participante, precum și cu cetățenii din statele membre.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: