Maria Vasilescu
“Be brave, be creative”, și-a încheiat Tonio Borg, comisarul european pe sănătate, discursul din cadrul primului Summit European dedicat bolilor cronice, organizat de Comisia Europeană, la Bruxelles. Au fost sute de participanți din toate țările. Din nou, România a fost reprezentată de revista Politici de Sănătate, de încă vreo doi jurnaliști și de doi reprezentanți ai companiilor farma și atât.
Evenimentul a fost un prilej de a întâlni mulți specialiști străini pe care i-am invitat în România, cu ocazia a numeroase conferințe organizate la București pe tema managementului bolilor cronice, a calității serviciilor medicale sau a finanțării sistemelor de sănătate.
Doctorul și politicianul portughez Ricardo Baptista Leite, prima copertă a revistei noastre fix acum un an, a fost și el prezent la eveniment, în calitate de speaker. La fel Elen Nolte, reprezentantă Rand Europe. Cel mai greu este, pentru mine, atunci când trebuie să explic prietenilor mei străini care este situația actuală în Sistemul de Sănătate românesc. Lucrurile merg bine, nu-i așa?…
Dacă toți speakerii – reprezentanți ai Comisiei Europene sau miniștri – ar fi vorbit în același timp, toți ar fi spus:
• bolile cronice sunt responsabile de 86% din totalul deceselor la nivel mondial;
• bolile cronice sunt principala cauză a dizabilităților și a morbidității;
• se cheltuie peste 700 de miliarde de euro pe an pe bolile cronice, sumă ce va creşte în fiecare an.
“Dacă politicienii din țara voastră nu fac ceva în acest sens, atunci să scăpați de ei pentru că nu își fac treaba”, a spus Ricardo Baptista. “În cele mai multe țări, nu avem ministere ale Sănătății, ci ministere ale bolilor”. Alte cifre: 97% din bugetele țărilor sunt alocate tratamentului și doar 3%, sau mai puțin, prevenției. “Spuneți țărilor să investească 10% în prevenție și, dacă nu, să nu mai aibă acces la fonduri europene”, a adăugat Baptista. INVESTIȚI ÎN SĂNĂTATE!!! O populație îmbătrânită sănătos costă mai puțin.
Statele nu trebuie să repete greșelile. Trebuie să folosim cunoștințele acumulate la nivel internațional și să schimbăm / îmbunătățim împreună sistemele naționale de sănătate. Statele fac lucruri minunate, însă ele știu că nu pot lupta singure împotriva bolilor cronice – au mai fost mesajele politice lansate în cadrul evenimentului.
S-a mai discutat despre un subiect pe care îl consider vital și anume EVALUAREA-MĂSURAREA atât a scopurilor, cât și a acțiunilor.
NU trebuie acționat izolat, pe anumite sectoare. Trebuie să existe o strategie coerentă și continuă care să ia măsuri în cunoștință de cauză, adică trebuie evaluată necesitatea și măsurat, ulterior, impactul acestor măsuri.
Trebuie, de asemenea, realizate parteneriate inteligente și interdisciplinare. Sănătatea nu mai aparține de mult doar domeniului sanitar. Fiecare minister ar trebui să aibă departament de Sănătate: transporturile, mediul, economia, învățământul, agricultura etc.
Cum să gestionăm eficient bolile cronice la costuri pe care să ni le permitem?
Este necesar să reducem spitalizarea non-necesară, sunt necesare accentuarea îngrijirii primare și reducerea medicamentelor și a tratamentelor non-eficiente.
Managementul eficient al bolilor cronice înseamnă, pe scurt, reducerea costurilor și îmbunătățirea serviciilor de îngrijiri medicale ale pacienților prin crearea de programe de îngrijiri integrate care să conducă, în final, la reducerea utilizării serviciilor medicale.
Populația nu trebuie să sărăcească folosind serviciile medicale și nici să se îmbolnăvească din cauza sărăciei. Îmbunătățirea îngrijirilor este mai ușoară decât reducerea costurilor. Iar investiția în oameni este obligatorie.
Dincolo însă de declarațiile politice, ce ar trebui făcut, mai exact? Cum convingem / influenţăm politicile și politicul?
E simplu: trebuie identificate situațiile de win-win și să înțeleagă toată lumea care sunt beneficiile economice și medicale. Cert este că trebuie intervenit public, pentru că sănătatea este o responsabilitate personală și publică, în același timp. Cetățenii trebuie să fie managerii propriei sănătăți.
Conceptul de disease management a apărut în SUA, în anii ‘80, și încă discutăm despre el. Până una-alta, prevenția e necesară, dar nu suficientă, iar Bruxelles-ul este la mijloc între țări care vor ca autoritățile de acolo să se implice mai puțin în afacerile interne și altele care simt nevoia de mai multă susținere și control.
Dar să ne întoarcem în România…