Politici de Sanatate

Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru finanţarea sistemului sanitar

22 octombrie
15:42 2013
Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru finanţarea sistemului sanitar

 Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că instituţia pe care o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naționale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Nu mai ştim ce finanţează Casa, ce finanţăm noi. Dăm permanent vina unii pe alții. Pentru că tot vorbim de simplificare managerială. Iar eu, la minister, voi avea manageri naționali pe fiecare program în parte. Trebuie să introducem ordine. Probabil, într-un an-doi vom avea registre naționale de sănătate pe patologii. Vrem să finanțăm programe de la cap la coadă, cum ar fi cel de cancer, de la depistare până la paliație.”

Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății

Ministrul Sănătăţii a discutat, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Bucureşti, despre o nouă lege pentru medicii rezidenţi, cu mărirea numărului de centre de rezidenţiat şi reintroducerea internatului, pentru o perioadă de doi ani, precum şi posibilitatea de a obţine dreptul de practică pentru anumite module. De asemenea, el a subliniat că doreşte ca examenele de rezidenţiat, respectiv de specializare, să fie organizate la nivel naţional.

Noua lege-pilot pentru salarizarea medicilor ar viza scoaterea profesiei de medic din sistemul bugetar şi introducerea unei grile de salarizare proprii personalului medical. Acesta ar urma să primească şi stimulente pentru performanţă. În plus, pacientul ar avea posibilitatea alegerii medicului, în sistemul public, iar medicul şi echipa care-l asistă vor încasa o parte din contravaloarea serviciilor medicale prestate la cererea pacienţilor în regim privat. Proiectul-pilot urmează a se desfăşura în 12 spitale, care vor fi comunicate ulterior.

Statutul spitalelor publice urmează a fi şi el pus în discuţie. Acestea vor fi împărţite în două categorii, de interes naţional şi local, al căror proprietar unic va fi statul sau comunitatea locală. Ele urmează a fi transformate în entităţi juridice autonome, plătitoare de TVA, capabile să …

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: