Politici de Sanatate

Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere publică cele mai importante proiecte de acte normative care vizează reforma în Sănătate

16 septembrie
15:47 2013

Este vorba despre proiectul de lege privind salarizarea personalului medical şi despre cel privind răspunderea civilă (malpraxis). De asemenea, vor fi lansate în dezbatere publică principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de bază şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.

„De la începutul anului ne-am asumat reforma şi faptul că anul 2013 este unul al schimbărilor în Sănătate. De altfel, o serie de direcţii de reformă le-am anunţat încă din programul de guvernare. Este o reformă realizată de jos în sus, în care am avut numeroase consultări şi discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, ale pacienţilor, sindicatelor, ONG-urilor etc. Fac precizarea că mi-am asumat cu bună ştiinţă unele amânări de termene tocmai pentru a fi sigur că opiniile, observaţiile şi sugestiile partenerilor noştri de dialog au fost consultate. Astăzi, venim în faţa dumneavoastră cu proiecte de lege corelate şi coerente, care au ca scop schimbarea sistemului de Sănătate. Este important de subliniat faptul că, în afară de proiectul privind răspunderea civilă, celelalte sunt proiecte‑pilot”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLĂESCU.

Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor. Proiectul pleacă de la principiul că, într-o unitate sanitară, singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.

„În prezent există o grilă de salarizare bugetară în care este inclusă şi prestaţia medicului, grilă anacronică şi complet nemulţumitoare. În proiectul-pilot al legii vom scoate medicul din statutul de bugetar şi îi vom oferi mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întreagă,  atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi de confort”, a mai spus ministrul Eugen NICOLĂESCU.

Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele de lege.

Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor dă posibilitatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă.

Conform proiectului-pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii, unele de interes naţional (spitale regionale de urgenţă, spitale judeţene de urgenţă şi institutele) şi spitale de interes local (spitale municipale şi orăşeneşti).

Vor fi alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proiectului-pilot, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG.

“Sistemul sanitar are nevoie de manageri performanți, care să acționeze eficient și responsabil, în interesul pacienților, dar și al angajaților din subordine. Acest lucru va duce treptat la depolitizarea funcției de manager”, a precizat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul privind răspunderea civilă (malpraxis)

Principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan soluționarea amiabilă a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator și pacient.

Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, de costuri reduse, precum şi de garanţia că, atunci când se va dovedi actul de malpraxis, va fi despăgubit de către asiguratori.

De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protecție reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asigurați atât pentru daune materiale, cât și pentru daune morale.

În proiect a fost introdusă şi….

 

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna septembrie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: