Politici de Sanatate

Ministerele Sănătății și Economiei vor colabora pentru încurajarea producției autohtone de medicamente– ce spun pacienții și industria de profil?

04 iunie
13:02 2024
Ministerele Sănătății și Economiei vor colabora pentru încurajarea producției autohtone de medicamente– ce spun pacienții și industria de profil?

Guvernul a aprobat recent Memorandumul cu tema ”Gestionarea interinstituțională a inițiativelor europene în domeniul farmaceutic”, scopul fiind încurajarea producției autohtone de medicamente.

Propunerile Memorandumului semnat între Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prevăd următoarele:

  1. Industria farmaceutică se gestionează, în continuare, din punct de vedere al activității de reglementare specifică, supraveghere şi control în domeniul medicamentului de către Ministerul Sănătății;
  2. Încurajarea producției autohtone de medicamente, materii prime și alte materiale (excipienți, ambalaje) necesare în diferitele etape ale procesului de producție, stimularea sectorului farmaceutic, creșterea competitivității sale din punct de vedere economic și crearea unui cadru atractiv și favorabil inovației să fie gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;
  3. Constituirea, în colaborare de către cele două instituții, a unui Grup de lucru inter-instituțional dedicat industriei farmaceutice, care să asigure formularea, de o manieră coordonată, a priorităților în raport cu acest domeniu și a poziționărilor României în negocierile și demersurile relevante de la nivel UE pe subiect.

Potrivit Memorandumului, evoluțiile și propunerile de la nivel UE în ceea ce privește gestionarea domeniului farmaceutic reliefează două direcții principale de acțiune, cu caracter complementar:

  1.  facilitarea accesului cetățenilor UE la medicamente, inclusiv la medicamente critice, prin raportare la obiectivul general de sănătate publică;
  2.  stimularea producției de medicamente la nivel UE și diminuarea dependențelor de sursele primare de aprovizionare din statele terțe; complementar, stimularea cercetării și inovării la nivel UE și dezvoltarea lanțurilor de producție intra-UE.

În prezent, industria farmaceutică, prin instituțiile de specialitate subordonate (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România) se află în sfera de competență a Ministerului Sănătății doar din perspectiva activității de supraveghere şi control a respectării reglementărilor specifice în domeniu și a elaborării reglementărilor, politicilor și strategiilor naționale în domeniul medicamentului. Din punct de vedere al finanțării, al acordării de facilități privind producția de medicamente și/sau al competitivității nu se află în sfera de competență a niciunei alte instituții naționale.

Mai multe detalii – AICI.

 

Pacienții pot oferi sprijin semnalând medicamentele lipsă

Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), a susținut că înființarea mai multor fabrici de medicamente în România a fost cerută de mult timp, inclusiv de asociațiile de pacienți. ”Ne trebuie producție mai ales pe zona de medicamente deficitare, dar și de substanțe active. Avem nevoie de producție de medicamente, în special generice, care sunt ieftine, deoarece din ce în ce mai multe produse sunt retrase de pe piață. În plus, o fabrică de medicamente românească de medicamente inovatoare ne-ar așeza, cumva, pe harta inovației”.

Potrivit acesteia, pacienții pot sprijini autoritățile anunțând care sunt lipsurile cu care se confruntă pacienții din România. ”Orice strategie privind producția de medicamente trebuie să fie centrată și pe lipsurile existente”, a atras atenția Rozalina Lăpădatu.

Nu numai România s-a confruntat cu lipsurile de medicamente, ci întreaga UE. ”În Uniunea Europeană sunt multe probleme din cauza lipsei medicamentelor, apărute mai ales după pandemie, când s-a văzut cât de mult depindem de furnizori de materie primă pentru produsele medicamentoase. Pe lângă aceste probleme generale în UE, România are și una specifică: politica de preț la medicamente, care determină anumiți producători să evite piața românească”, a explicat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

România trebuie să stimuleze existența mai multor unități de producție pe teritoriul național pentru a asigura necesarul de medicamente pentru pacienții români. ”Pentru construcția fabricilor de medicamente sunt necesare soluții care să încurajeze investitorii: scutiri de taxe, împrumuturi la dobânzi mici, parteneriate public- private, terenuri pe care să poată construi, în zone bine racordate la rețeaua națională de transport. Cred că și statul român ar avea interes să fie partener al unei fabrici de medicamente. Acest memorandum atrage atenția că trebuie să găsim soluții și să ne implicăm”, a mai spus președintele COPAC.

 

Industria farmaceutică – domeniu strategic

În opinia Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), constituirea unui Grup de Lucru inter-instituțional dedicat industriei farmaceutice este esențial, mai ales dacă se vor aborda următoarele subiecte:

  1. Adresarea acelor aspecte legislative și de sistem prin care se pierd bani și se blochează accesul pacienților la medicamentele generice și biosimilare: achizițiile de medicamente în spitale și accesul pacienților la medicamente generice care au medicamentul de referință în contract Cost-Volum dar care, în același timp, și-a pierdut brevetul.
  2. Reducerea penuriei de medicamente prin:
  3. Adoptarea liniilor directoare ale UE privind achizițiile de medicamente care recomandă prioritizarea securității aprovizionării în cadrul criteriilor de organizare a licitațiilor
  4. Implementarea reformelor naționale ale pieței de medicamente generice care să încurajeze lansarea mai multor medicamente generice pe piață (regândirea politicii de preț, eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice etc).

”Memorandumul poate fi soluția pentru combaterea lipsurilor de medicamente de pe piața românească dacă se implementează politici care să susțină obiectivul declarat, accesul pacienților la medicamente. Dacă politicile ce vor fi implementate vor conduce la un mediu de operare mai favorabil, cu certitudine companiile vor prioritiza producția pentru România, prin lansarea de mult mai multe medicamente generice și dezvoltarea capacității de producție, iar România va atrage noi investitori în această industrie cu adevărat strategică”, a declarat Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR.

În prezent, în România sunt 20 de fabrici de medicamente generice, care exportă o parte din producție în spațiul UE și non-UE.

Industria farmaceutică trebuie văzută ca un domeniu strategic pentru România din punct de vedere uman, social și economic, așa cum se întâmplă în țări europene importante.

”Orice inițiativă care stabilește responsabilități clare în beneficiul tuturor și în special al pacienților este susținută de noi și trebuie să fim parte din grupurile de lucru formate ca parte a acestui memorandum, precum cel care privește disponibilitatea medicamentelor. Ca voce a industriei farmaceutice inovatoare – cel mai dinamic sector de cercetare și dezvoltare la nivel european -, ARPIM a subliniat în repetate rânduri necesitatea de a lua în considerare inovația ca un factor major în progresul economic și a atras atenția asupra scăderii competitivității EU în domeniul R&D. Sperăm că o aplecare sporită a Ministerului Economiei asupra acestei industrii va însemna stimularea sectorului farmaceutic, creșterea competitivității sale din punct de vedere economic și crearea unui cadru atractiv și favorabil inovației, inclusiv în România”, se menționează într-un răspuns solicitat de revista Politici de Sănătate Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

”Salutăm inițiativa Memorandumului, un demers strategic ce denotă preocuparea deosebită la cel mai înalt nivel pentru dezvoltarea sectorului sănătății, industriei farmaceutice și, în același timp, recunoașterea importanței inovației pentru pacienții români și accesului la standardele europene de tratament, toate putând să contribuie la dezvoltarea și creșterea economică a țării. Considerăm deosebit de importantă creșterea competitivității economice a României prin poziționarea domeniului farmaceutic ca factor cheie în atragerea investițiilor în domeniul medical, stimularea cercetării, îmbunătățirea accesului la inovație și stării de sănătate a populației. LAWG este un promotor al inovației în sănătate în România și susține dezvoltarea politicilor publice în sprijinul unui sistem de sănătate eficient, centrat pe pacient, cu acces crescut al pacienților la inovație medicală. Direcțiile strategice ale asociației pentru următorii doi ani se vor concentra asupra modului în care sectorul farmaceutic poate deveni un pilon strategic în dezvoltarea economică și în continuarea procesului de modernizare a sistemului de sănătate din România. În acest sens, considerăm că un proiect de țară menit să crească competitivitatea României, inclusiv economică, prin dezvoltarea sectorului farmaceutic, atragerea investițiilor străine, care să contribuie la reziliența sistemului de sănătate, este pasul strategic și curajos de care România are nevoie la acest moment”, a declarat și Radu Rășinar, președinte al Asociației Local American Working Group (LAWG).

Valentina Grigore

Sursa foto- Pixabay.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: