Comisia Europeană a publicat un raport al Grupului de experți al UE privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate (HSPA) intitulat ”Îmbunătățirea accesului la asistență medicală prin instrumente de măsurare mai puternice”.
Centrarea pe pacient este una dintre caracteristicile sistemelor de sănătate performante. Măsurarea și înțelegerea a ceea ce contează cu adevărat pentru pacienți și a problemelor cu care aceștia se confruntă reprezintă o provocare. Este bine cunoscut faptul că unele persoane au nevoi medicale nesatisfăcute sau că asistența medicală poate reprezenta o povară financiară uriașă pentru unele gospodării, împingându-le în sărăcie.
Cifrele arată, de asemenea, că pot exista timpi lungi de așteptare pentru anumite servicii. Cu toate acestea, datele nu arată dacă serviciile furnizate de autoritățile naționale sunt adecvate, dacă răspund nevoilor sau de ce unele grupuri sunt lăsate în urmă.
Problemele persistente pot fi obscure, deoarece nu sunt măsurate. Pandemia de COVID-19 se adaugă la provocările legate de accesibilitate, consolidând cercul vicios dintre sănătatea precară și dezavantajul social. Acest lucru necesită răspunsuri politice mai bine adaptate. Raportul arată cum un cadru de măsurare mai bun poate avea un impact asupra unui context politic mai larg prin atenuarea consecințelor dezavantajelor sociale, economice și de sănătate acumulate.
Acesta explorează trei tipuri de instrumente:
– măsuri de distribuție echitabilă a beneficiilor pentru sănătate;
– vinietele pacienților, care au fost, de asemenea, testate în cadrul unor proiecte-pilot (asistență mentală, stomatologică, îngrijire a accidentelor vasculare cerebrale);
– instrumente care pot fi utilizate la nivel național pentru a înțelege mai bine obstacolele cu care se confruntă grupurile vulnerabile.
Punerea în aplicare a unor astfel de instrumente poate asigura o perspectivă mai puternică a pacienților, un loc mai central pentru echitatea în materie de sănătate și o mai bună luare în considerare a diferitelor niveluri de vulnerabilitate. Scopul acestui raport este de a sprijini factorii de decizie politică în abordarea inegalităților în materie de sănătate prin furnizarea de noi instrumente de măsurare solide pentru a măsura accesul la asistență medicală.
Grupul de experți al UE privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate
Ca urmare a adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a concluziilor „Către sisteme de sănătate moderne, receptive și durabile”, în 2014, Grupul de lucru al Consiliului pentru sănătate publică la nivel înalt (WPPHSL) a invitat statele membre și Comisia să înființeze un grup de experți privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate (HSPA).
Grupul de experți este alcătuit din reprezentanți ai statelor membre ale UE plus Norvegia, ai Comisiei Europene, ai OCDE, ai Biroului regional al OMS pentru Europa și ai Observatorului european pentru sisteme și politici de sănătate. Grupul de experți este co-prezidat de un stat membru ales periodic de către reprezentanții altor state membre și de Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) a Comisiei Europene. După ce a examinat gama de instrumente și metodologii de evaluare a calității îngrijirii, a îngrijirii integrate, a îngrijirii primare, a eficienței îngrijirii și a rezilienței sistemelor de sănătate, în 2020/21, Grupul de experți s-a concentrat pe identificarea unor instrumente mai bune pentru a măsura accesul la asistență medicală.
BG