
Mi se pare chiar incredibil să citesc un studiu a cărui concluzie e aceea că, femeile care merg pe jos își pot reduce considerabil riscul de cancer mamar, după ce, ieri am întâlnit o doamnă care mă ruga să-i recomand un medic oncolog pentru că a observat o formațiune la nivelul sânului ei.
Dar, faptul cel mai important este acela că, în timp ce discutam, i-am propus doamnei să facem câțiva pași. Eram în fața unui parc din capitală și, am considerat că discuția despre o problemă de sănătate e mai bine să aibă loc într-un mediu natural, izolat de freamătul și căldura străzii.
Însă, reacția doamnei a fost:
– Domnule doctor, nu-mi place să merg pe jos. Și, când văd parcuri mă gândesc deja la pensie. Hai să stăm de vorbă în mașină!
Discuția a continuat în mașină… i-am recomandat un medic și, apoi, ne-am continuat fiecare drumul. Doamna cu mașina, iar eu, m-am îndreptat către zona verde, prin care mai poposesc și pensionarii…
Studiul despre care am amintit la începutul acestor rânduri, a fost efectuat de un grup de cercetători, ce și-au orientat atenția către nivelul de activitate al femeilor aflate la menopauză.
Femeile care merg și au activitate fizică regulată, mai mult de 4 ore/săptămână, au avut o scădere de 10% a riscului de a dezvolta cancer de sân invaziv, comparativ cu cele sedentare sau cu cele a căror activitate fizică este minimă.
Agnès Fournier, autor al studiului, de la Centrul de Cercetare în Epidemiologie și Sanatate a Populatiei, al Institutului „Gustave Roussy” din Villejuif, Franța, a afirmat:
Rezultatele studiului nostru sunt în concordanță cu recomandarea World Cancer Research Fund: mers pe jos 30 de minute/zi. De asemenea, am constatat că, activitatea fizică intensă sau frecventă nu este asociată cu beneficii considerabile. Femeile trebuie încurajate să facă mișcare, în scopul de a beneficia de protecția oferită de activitatea fizică. Celor care nu fac exerciții fizice, le recomandăm să înceapă, pentru că riscul cancerului de sân va scadea rapid.
Sunt cercetări care demonstrează că mersul pe jos crește considerabil speranța de viață, chiar și în cazul persoanelor supraponderale. Persoanele obeze care au făcut exerciții fizice moderate, 150 min./săptămână, au trăit în medie cu 2,7-3,4 ani mai mult decât cele care au optat pentru sedentarism; cele supraponderale, au trăit cu 3,9 ani mai mult; cele cu greutate normal cu trăit cu cca. 7,2 ani mai mult.
Beneficiul activității fizice moderate în prevenția bolilor cardiovasculare și a cancerului a fost constatat în cazul persoanelor peste 40 de ani, indiferent de vârstă, greutate sau sex.
I-Min Lee, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard, consideră că, în condițiile actuale, când numeroase persoane din SUA sunt obeze, dacă vor deveni active fizic, speranța lor de viață poate crește, în comparație cu cele de aceeași greutate, care nu sunt active.
Surse:
http://journals.plos.org/plosmedicine/
Dr. Richard Constantinescu