Politici de Sanatate

Mediul academic universitar, rol esențial în dezvoltarea și derularea studiilor clinice

16 noiembrie
11:44 2023
Mediul academic universitar, rol esențial în dezvoltarea și derularea studiilor clinice

Universitățile de Medicină și Farmacie din România au un rol esențial în dezvoltarea studiilor clinice la nivel național, potrivit concluziilor Workshop-ului „România: dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice”, organizat la București, în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate, sub coordonarea strategică a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Pentru a putea derula studii clinice, centrele medicale au nevoie de personal dedicat acestei activități, cu competențe specifice.

”Coordonatorii de studiu și managerii de date sunt esențiali pentru derularea studiilor clinice în centre specializate, însă este nevoie și de personal dedicat pentru evaluările periodice ale pacienților înrolați în astfel de trialuri. Personalul administrativ asigură o mare parte din activitatea birocratică, sub coordonarea investigatorului principal. În plus, educația continuă a personalului care realizează procedurile trebuie să fie documentată tot timpul”, atrage atenția Conf. univ. dr. Michael Schenker, Manager Centrul de Oncologie ”Sf. Nectarie” Craiova, investigator principal.

Programe universitare

Creșterea capacității profesioniștilor în domeniul sănătății de a derula activități de cercetare clinică este esențială, iar derularea de programe universitare este o prioritate pentru mediul academic.

„La UMF  București a apărut necesitatea unui program de educație masterală pe care îl pot urma absolvenți cu diplomă de licență, indiferent de domeniul de pregătire – ceea ce este esențial pentru studiile clinice. Vom discuta cu companiile care derulează studii clinice, astfel încât acest program de master să fie cu adevărat util”, afirmă Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, Președinte Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Decan Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„Masterul conține module unde, pe de o parte, am integrat specialiștii din Universitatea de Medicină și o mare parte dintre cei cu dublă specializare (UMF/ANMDMR), ținând cont și de zona de Comisie de Etică, o zonă destul de necunoscută. În plus, am încercat și o colaborare mult mai bună între colegii de la Medicină și cei de la Facultatea de Farmacie. Astfel, am cooptat disciplina de Farmacologie Clinică din Facultatea de Farmacie”, completează Prof. univ. dr. farm. George Burcea, Expert Gr.1, Direcția Studii Clinice, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Prof. univ. dr. Bogdan Tamba, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, susține că ”universitățile trebuie să fie interfața între site-uri, CRO-uri și industrie. Vom discuta în cadrul grupului sub ce formă pot continua aceste studii de specialitate: doctorat, rezidențiat, masterat sau studii postuniversitare”.

Universitățile de Medicină și Farmacie din România pot fi jucători esențiali în piața studiilor clinice nu doar din perspectiva programelor de specialitate, ci și a serviciilor medicale oferite. „Avem toată disponibilitatea de a ne implica în studiile clinice și, mai mult decât atât, avem deja infrastructura și un mod de operare foarte bine pus la punct, care se potrivește cu infrastructura pentru derularea acestor trialuri. Avem mecanisme deja aprobate, care trebuie doar standardizate și adaptate nevoilor pieței”, explică Prof. univ. dr. Costin Streba, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

Rolul strategic al Hubului de Inovație în Sănătate

Prin acest Workshop, Hubul de Inovație în Sănătate și-a propus să analizeze piața studiilor clinice din România și să identifice direcțiile necesare pentru un model competitiv în acest domeniu, implementat până în 2026. Creșterea capacității mediului academic de a participa la studiile clinice este deosebit de importantă pentru dezvoltarea întregului domeniu de cercetare clinică în România.

Un proiect de țară pentru un sistem modern de sănătate în România, Hubul de Inovație în Sănătate, lansat în luna mai a.c. la Palatul Parlamentului, reprezintă  un pas înainte semnificativ în consolidarea unui sistem de sănătate focusat pe inovare și cercetare. Hubul de Inovație în Sănătate este rezultatul unui parteneriat public-privat în premieră pentru România, realizat între Ministerul Sănătății, mediul academic medical, reprezentat de Alianța Universitară G6-UMF, și industria farmaceutică inovativă, reprezentată de Asociația Local American Working Group (LAWG).

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: