Politici de Sanatate

MEDinISRAEL 2017 inima inovației medicale

12 mai
10:55 2017
MEDinISRAEL 2017 inima inovației medicale

Interviu cu Angela W. Rabinovich, director al departamentului Life Science, Institutul israelian pentru Export

Cea de-a 4-a ediție internațională a expoziției MEDinISRAEL, care a avut loc, în perioada 6–7 martie 2017, la Tel Aviv, s-a bucurat de participarea a mii de profesioniști din Sănătate de pe tot Globul. În cadrul expoziției au fost prezentate cele mai noi tehnologii din domeniul Sănătății, precum dispozitive portabile şi aplicaţii pentru telefoane mobile, instrumente de diagnosticare on-line, realitate virtuală pentru pregătire, tratament şi recuperare, soluţii pentru eficienţaactivităţii spitalelor. Mai multe informații despre expoziție ne-a oferit Angela W. Rabinovich, director al departamentului Life Science din cadrul Institutului israelian pentru Export.

Cum a apărut MEDinISRAEL?

Prima ediție a avut loc în 2012. Am vrut să aducem în Israel contactele de afaceri pe care ni le-am făcut de-a lungul anilor, să le arătăm spitalele noastre. De exemplu, participanții MEDinISRAEL vizitează spitale și clinici pentru a vedea tehnologiile care funcționează în aceste unități medicale. Aceasta a fost ideea originară, să încercăm să promovăm cât mai bine abilitățile noastre, să ne impresionăm partenerii de afaceri și pe cei care vor să colaboreze cu noi.

Ediția din 2017 ne-a depășit așteptările în materie de companii participante. Am crescut numărul pavilioanelor B2B deoarece, dacă la nivelul expozițional am avut 110 companii participante, alte 200 de companii s–au înscris pentru a face cunoștință cu participanții nivelului B2B. Am echipat mai mult de 40 de hotspoturi pentru a permite companiilor să se cunoască. Au fost mai mult de 800 de participanți de pe tot Globul, din peste 60 de țări, aparținând întregului ecosistem al îngrijirilor de sănătate. Am înțeles că pentru a avea o afacere de succes trebuie să ai conexiuni la nivel guvernamental cu persoane care coordonează proiecte specifice, să înțelegi ce vrea să facă fiecare țară în domeniul Sănătății, fie că este vorba de îmbunătățirea sănătății femeilor și a copiilor, întâlnită în anumite țări, fie de lupta cu boli cronice, obezitate – probleme cu care se confruntă multe alte țări. Numai atunci vom fi capabili să ajutăm producătorii noștri să-și direcționeze eforturile pe proiecte specifice necesare în anumite țări. De asemenea, aducem oameni din spitale – chiar dacă nu sunt cumpărători direcți ai echipamentelor medicale – care ne pot ajuta să înțelegem cum funcționează sistemul, cum funcționează fluxul de producție și cum pot fi implementate noile tehhnologii în țările lor.

În Israel, tehnologia și inovația reprezintă lucruri obișnuite, însă în alte țări trebuie să explicăm mai mult specialiștilor și pacienților care sunt beneficiile acestora. Care sunt principalele mesaje pe care ar trebui să le diseminăm?

Aș menționa două aspecte importante. Timp de mulți ani, Israel a fost recunoscută ca o țară a startup-urilor și am constatat de multe ori că startup-urile lasă impresia a ceva ce nu este suficient de matur sau a ceva nefinalizat. La MEDinISRAEL am încercat să punem la un loc industria și spitalele și să discutăm, în cadrul conferințelor, despre cum inovația întâlnește medicina practică. În mod clar, inovația nu are sens dacă nu poate fi aplicată și chiar credem că Israelul este o sursă de încredere pentru inovația practică în medicina de astăzi, pentru varietatea de sisteme de sănătate, fie că acestea sunt din țări dezvoltate, fie că sunt din țări în curs de dezvoltare.

Un alt aspect, care are foarte mare legătură cu primul, este abilitarea pacienților – chiar unul dintre panelurile manifestării are ca temă PatientEmpowerment. În medicina de astăzi, poți aduce tehnologii de top, însă nu are sens fără implicarea pacienților, fără conștientizare. Aceasta este, în multe cazuri, datoria Guvernului, a furnizorilor de servicii medicale – nu numai să furnizeze servicii de tratament, ci și să informeze pacienții despre ce pot face diferitele tehnologii, despre avantajele unor tratamente medicale specifice sau despre ce tratamente pot aplica în propriile case. În mod cert, pentru a beneficia de avantajele inovației trebuie în primul rând să vorbești cu oamenii, să-i determini să aibă încredere în medici care sunt dispuși să folosească aceste tehnologii. Însă aici discutăm și despre cunoștințele profesioniștilor din sistemul medical, în domenii precum chirurgia, diagnosticul, tratamentul, reabilitarea etc.

Care este cea mai mare provocare pentru acest domeniu al tehnologiilor medicale?

Una dintre cele mai mari provocări este ca industria tehnologiilor medicale să răspundă legislației – o parte esențială a comercializării cu succes a produselor. În multe cazuri, inovația înseamnă să aduci ceva diferit, ceva care nu este neapărat făcut „ca la carte”, ceva ce este de nișă. De exemplu, dacă vorbim de medicina personalizată, agentul de reglementare trebuie să înțeleagă cum poate fi catalogată fiecare companie, din punctul de vedere al legislației, drept utilă și sigură pentru pacienți. Agentul de reglementare trebuie să dezvolte instrumente pentru a cataloga aceste tehnologii. Și, în multe cazuri, implementarea acestor tehnologii este amânată pentru a avea o imagine clară în această piață specifică. Ne-am confruntat cu această provocare acută acum aproximativ 10 ani, când am luat contact prima oară cu telemedicina și cu IT-ul medical. Acum vorbim despre același fel de provocare în domeniul securității cibernetice, care nu este, încă, reglementată. În multe cazuri, tehnologiile inovatoare sau companiile care livrează produse „explozive” au dificultăți în a găsi finanțare deoarece, atâta timp cât legislația nu este clară, nu se știe cum vor fi implementate aceste tehnologii sau dacă își vor demonstra utilitatea. Inovația vine cu riscuri, iar cel mai mare risc este reglementarea. Altă provocare este implementarea noilor tehnologii și trainingul permanent al profesioniștilor din spitale, pentru a putea folosi aceste tehnologii și pentru a vedea realele beneficii în termeni de eficiență, procesare și furnizarea de servicii pentru mai multe persoane în același timp.

Aveți planuri pentru România?

Vedemsistemulromânesc de sănătate ca pe un partener al industriei, darși al sistemului de sănătateisraelian. Am începutsăcolaborăm, avânddejasprijinguvernamentalînRomânia, pentruconstrucția de spitale, înnoireaunorplatforme de serviciimedicale. Cred căIsraelulpoate fi o sursă de încrederepentruîmpărtășireacunoștințelorși a tehnologiilormedicale. Sperămcăvomputeaconștientizaindustrianoastră, referitor la potențialulcomercial al României. 7

Delegație condusă de prof. univ. dr. Florian Bodog

•La expoziția MEDinISRAEL a participat și o delegație română condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Florian Bodog. Cu această ocazie, demnitarul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său israelian, Ya`akovLitzmann. De asemenea, ministrul Florian Bodog s-a întâlnit cu grupuri de investitori din Israel, în vederea stabilirii unor căi de colaborare în domeniul medical.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: