Politici de Sanatate

Medicina regenerativă, o speranţă pentru bolile incurabile

02 aprilie
17:26 2014

Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR) a fost lansată în cadrul unui eveniment care a reunit specialişti şi personalităţi ale medicinei din România. Lansarea a avut loc în incinta Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”din Bucureşti, un centru de referinţă în cercetarea atribuită domeniului ştiinţelor regenerative şi cu o vechime de 35 de ani.

„Lumea întreagă trebuie să ştie că la ora actuală este important ca boala să fie înţeleasă la nivel molecular şi celular. În cadrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară am ales să ne concentrăm atenţia asupra terapiei cu celule stem, pe care am introdus-o în diferite proiecte. De asemenea, cercetăm sistemul cardiovascular în condiţii de sănătate şi boală. Ne interesează să înţelegem patologia celulară (ateroscleroza, infarct miocardic etc.), pentru a putea dezvolta farmacologia (tratamentul) celulară adecvată”, potrivit acad. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „N. Simionescu” din Bucureşti şi Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Societăţii Internaţionale de Medicină şi Chirurgie Regenerativă.

Societatea nou înfiinţată reprezintă un forum ştiinţific naţional şi internaţional, format din binecunoscuţi specialişti din diferite domenii, având ca principal scop cooperarea interdisciplinară în vederea susţinerii şi dezvotării unor direcţii de cercetare la nivel naţional şi internaţional. „Prin această societate dorim să coagulăm nu numai specialităţi medicale din medicina umană, dar şi colaborarea cu medicina veterinară sau cu ştiinţe precum biologia, fizica şi, bineînţeles, cercetarea fundamentală. Prin urmare, ne dorim să creem o platformă ştiinţifică pluridiscipinară, cu efect asupra îmbunătăţirii terapiilor pacienţilor, mai ales în multe boli care nu au un tratament bine pus la punct, aşa cum este în cazul <<bolilor orfeline>>. Metoda regenerativă este o speranţă pentru bolile netratabile sau chiar incurabile”, a declarat dr. Dana Jianu, co-preşedinte SIMCR.

Medicina regenerativă este o ramură a medicinei care studiază regenerarea ţesuturilor şi organelor lezate din corp prin înlocuirea acestora sau prin stimularea propriului organism de a autovindeca leziuni care înainte se credeau ireversibile. „Medicina regenerativă se bazează pe activarea unor mecanisme de vindecare, de regenerare pe care organismul le are deja. Se ştia despre celulele stem că se gasesc mai ales în maduva osoasă, de unde se recoltau pentru anumite terapii, dar s-a descoperit ulterior că aceste celule se găsesc în sange, în ţesutul adipos. Ele au niște capacități deosebite: se pot multiplica, teoretic, la infinit. O fiică a acestei celule devine identică, iar cealaltă se poate specializa pentru orice fel de țesut. Celula stem poate să înlocuiască orice fel de țesut care ar trebui să fie înlocuit. Activarea acestui mecanism nu este încă cunoscută. Și celulele maligne au niște caracteristici deosebite. Atunci când se va înțelege mai bine mecanismul de apariție și de dezvoltarea a cancerului, vom ști mult mai multe despre viață și despre moarte”, a adaugat prof. dr. Alexandru Blidaru, vicepresedinte SIMCR.

Potrivit dr. Adrian Streinu Cercel, co-preşedinte SIMCR, toate descoperirile care vor fi realizate în acest domeniu vor reprezenta viitorul medicinei. „În momentul de față mergem spre o medicină care este aplicată pacientului, pentru că se știe încă din Antichitate că nu există boală, ci există bolnav, iar medicina regenerativă ia în calcul acest concept. În România, avem în vedere o serie de patologii, cum este cea a HIV-ului, unde, de exemplu, țesutul adipos se mobilizează și se plasează dintr-o parte în alta, afectând în special organele interne. Medicina regenerativă își propune să stabilizeze țesutul adipos, în așa fel încât aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente și pe de altă parte de boală, să nu mai apară. Vorbim de o restructurare a țesutului. În cazul HIV este vorba de o vindecare funcțională în sensul că virusul este în organism, dar nu mai are nevoie de terapie retro-virală. Este un concept lansat de un an și jumătate la nivel mondial. Pentru bolile infecțioase există o speranță prin aceste cercetări”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Societatea nou înfiinţată îşi propune să îndeplinească o serie de obiective: studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din ţesutul adipos şi/sau alte surse (măduva osoasă, cordon ombilical etc.) şi a alicaţiilor lor în biologie, medicină şi chirurgie; iniţierea şi consolidarea conexiunilor interdisciplinare pentru înţelegerea aprofundată multilaterală a acestui tip nou de medicină; promovarea conceptului de medicină regenerativă pe baze teoretice solide, riguros ştiinţifice; propagarea noului arsenal de cunoştinţe teoretice şi terapeutice în practica medicală curentă. Pe termen lung, Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă  îşi propune să susţină noi direcţii de cercetare, atragerea de specialişti, crearea unui forum ştiinţific de referinţă în domeniul medicinei şi chirurgiei regenerative şi a unui corp de experţi pentru fiecare grup de lucru; să dezvolte ghiduri sau alte materiale ştiinţifice.

Preşedintele Consiliului Științific este acad. Maya Simionescu, vicepreședinți — acad. Ioanel Sinescu, prof. dr. Virgil Păunescu, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Garbriel Predoi. Co-președinții societății sunt prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Dana Jianu, prof. dr. Alexandru Blidaru.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: