Politici de Sanatate

Medicii înțeleg beneficiile managementului centrat pe pacient

21 iulie
15:21 2015
Medicii înțeleg beneficiile managementului centrat pe pacient

Stanimir Hasurdjiev, președinte Organizația Națională a Pacienților Bulgaria:

Cancerul este principala cauză de deces în Europa, fiind răspunzător de decesul a aproximativ 1,75 milioane de oameni, în fiecare an. Cum anual în Europa sunt diagnosticate 3,45 de milioane de cazuri noi, planurile naționale împotriva cancerului trebuie să sprijine pacienții, responsabilizându-i și implicându-i activ în managementul propriilor afecțiuni, astfel încât aceștia să înțeleagă și să pună în aplicare deciziile terapeutice. Aceasta este una dintre concluziile conferinței anuale a Alianței Europene pentru Medicină Personalizată (EAPM), organizată în luna iunie la Bruxelles.

Cancerul nu este o simplă afecțiune, ci cuprinde un set de boli cumplite care afectează milioane de persoane. Potrivit profesioniștilor în domeniul sănătății și reprezentanților de pacienți, prezenți la cea de-a treia ediție a Conferinței EAPM, medicina personalizată aduce o contribuție extrem de importantă în tratamentul și managementul afecțiunilor oncologice, fapt pentru care trebuie să fie integrată în planurile naționale împotriva cancerului ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Planurile naționale împotriva cancerului diferă semnificativ între statele membre ale UE și, având în vedere că medicina personalizată se dezvoltă rapid, acest domeniu nu a fost luat în considerare atunci când au fost concepute și implementate majoritatea planurilor naționale împotriva cancerului (2008 – 2010). Aceste programe de sănătate publică urmăresc să reducă morbiditatea și mortalitatea prin cancer, crescând în același timp calitatea vieții pacienților, prin punerea în aplicare a strategiilor bazate pe dovezi.

Implicarea pacienților în luarea deciziilor, la toate nivelurile, este de o importanță vitală pentru reușita terapeutică și, implicit, pentru creșterea calității vieții și a ratei de supraviețuire. Potrivit președintelui Organizației Naționale de Pacienți (NPO) din Bulgaria, dr. Stanimir Hasurdjiev, lucrurile se îmbunătățesc în această direcție, deoarece medicii înțeleg beneficiile managementului centrat pe pacient: “Din ce în ce mai mulți medici au realizat că responsabilizând pacienții și oferindu-le informațiile de care au nevoie obțin un avantaj în vindecarea și controlul afecțiunii. În cazul pacienților cu cancer, acest lucru este cu atât mai important. În tratamentul oncologic există încă decizii foarte dificile pe care atât pacienții, cât și medicii trebuie să le ia. În multe cazuri, ar trebui să fie decizia pacientului,  dacă își asumă sau nu riscurile unui anumit tratament sau dacă poate depăși eventualele efecte secundare”.

În opinia dr. Stanimir Hasurdjiev, orice pacient cu orice tip de boală trebuie să ia parte la deciziile legate de managementul bolii sale. În primul rând, pentru că este fundamental ca el să-și țină sub control propria sănătate, iar în al doilea rând deoarece un management centrat pe pacient permite împărțirea responsabilităților pentru rezultatul tratamentului.  “În Bulgaria, medicii au devenit din ce în ce mai dispuși să discute cu pacienții, să le explice opțiunile pe care le au și să ia deciziile terapeutice ținând cont de nevoile și de dorința pacienților. Nu este valabil pentru toți medicii, însă observ că numărul celor care practică această abordare este în creștere. Nu pot spune că este o situație ideală, însă se vede clar un trend pozitiv, în special în rândul medicilor mai tineri”, ne-a explicat președintele NPO.

De asemenea, este foarte important ca atât oamenii, cât și profesioniștii să conștientizeze că boala canceroasă este un complex de mai multe afecțiuni. Foarte puține țări și-au revizuit planurile, luând în considerare acest lucru. Un exemplu pozitiv este Norvegia, care și-a actualizat planul de management al cancerului și care a reușit să reducă ratele de mortalitate.

Comisia Europeană a recomandat în 2009 ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să implementeze un plan național împotriva cancerului, iar în prezent acestea se regăsesc în 25 din cele 28 de state membre ale UE. Cu toate acestea, doar 16 au planuri naționale privind managementul bolilor rare.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: