Laurenţiu Mihai, Director Executiv Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România
Una dintre temele recurente ale dezbaterii publice pe sănătate este dezvoltarea unui sistem medical care să ofere tratament farmaceutic accesibil unui număr cât mai mare de pacienți în condiții de eficiență bugetară, o adevărată provocare într-o eră marcată de îmbătrânirea populației, creșterea costului la tratament și reducerea personalului din sectorul sănătății.
La nivel european, rezolvarea acestei situații critice este dată de promovarea consumului de medicamente generice. Un cadru legislativ favorabil genericelor, care încurajează atât prescrierea de medicamente generice, cât și producția lor pe teritoriul Uniunii Europene, a dus la economii anuale de 35 de miliarde de euro pentru pacienți și pentru sistemele de sănătate europene. Industria genericelor a devenit astfel o parte integrantă a furnizării de asistență medicală în Europa, furnizând peste jumătate din cererea de medicamente ca volum, dar reprezentând mai puțin de 18% în termeni de cost, conform datelor Asociației Europene a Genericelor (EGA). Beneficiile unei industrii generice sănătoase, dinamice și competitive sunt evidente pentru economia europeană: cele peste 1.000 de companii producătoare de generice din Europa creează 150.000 de locuri de muncă la nivel european și asigură tratamente de calitate la prețuri accesibile pentru 500 de milioane de pacienți.
Cu toate acestea, România pare să se poziționeze contra acestui curent, existând puțin interes în alinierea politicilor din domeniul sănătății la tendințele europene. Deși nu există un consens în privința soluțiilor adecvate pentru redresarea sistemului medical, teme precum rolul medicamentelor generice în procesul de optimizare a costurilor sau asigurarea accesului la tratament medical, la costuri accesibile pacienților români, sunt foarte puțin discutate de către decidenții din domeniul medical. Se ajunge astfel la un consum de medicamente scumpe în detrimentul alternativei generice, mai accesibile, cu un dublu efect negativ: restrângerea accesului la tratament pentru pacienți și creșterea cheltuielilor în sistemul sanitar.
Un exemplu concret al consumului scăzut de medicamente accesibile în România este faptul că…..
Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna iunie a revistei Politici de sănătate!