Politici de Sanatate

Masterclass Health economics in action for Top Health Care Managers

22 octombrie
12:23 2013
Masterclass Health economics in action for Top Health Care Managers

Cristina Crintea

 Evenimentul organizat de revista Politici de Sănătate a reunit factori de decizie din Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, manageri de spital, profesionişti din industria farmaceutică.

Lectorii, Malcolm Withfield, profesor de economie sanitară şi management, director al Centrului de Sănătate și Asistență Socială, director de cercetare la Universitatea Sheffield Hallam, Marea Britanie, şi Zoltan Kalo, director al Centrului de Cercetare în Economie Sanitară, Departamentul de politici de sănătate şi economie sanitară de la Eötvös Loránd University, Budapesta, au livrat un curs extrem de interesant, atât ca informație, cât şi ca standard de predare.

Gazda evenimentului a fost Spitalul Monza.

De ce un astfel de Masterclass?

Economia sanitară și a îngrijirilor de sănătate a câștigat o tot mai mare importanță în domeniul politicilor de sănătate și de gestionare a sănătății în ultimii 20 de ani, un accent punându-se, mai ales acum, în timpul recesiunii economice globale. Medicii sunt instruiți să îşi îngrijească pacienţii și să le dea tratamentele de care au nevoie, indiferent de impactul asupra organizației în care lucrează sau asupra sistemului de sănătate. În realitate însă, atunci când se lucrează cu resurse limitate și cererea este aproape infinită, alegerile trebuie să fie făcute cu privire la modul în care se vor distribui aceste resurse. Acest lucru nu se referă doar la resurse financiare sau bugetare, ci şi la modul în care este folosit timpul. Medicii iau decizii de zi cu zi cu privire la pacienți, care să fie primul preluat, care sunt tratamentele care trebuie folosite și cum trebuie să fie livrate serviciile de sănătate.

Masterclass-ul „Health economics in action” a explorat unele dintre principiile economiei sanitare și tehnicile care îi pot ajuta pe clinicieni şi manageri să ia în considerare modul de evaluare clinică şi de efectuare a unei analize cost-eficacitate a modalităţilor de lucru, a diferitelor tratamente, căi clinice sau modele de furnizare a serviciilor, pentru a-i ajuta să îşi optimizeze munca, în limita resurselor disponibile.

Profesorul Whitfield a oferit exemple cu privire la modul în care tehnicile economiei sanitare pot fi folosite la diferite niveluri în furnizarea serviciilor de sănătate, și anume:

– la nivelul politicilor de sănătate: în cazul în care deciziile sunt luate cu privire la rambursarea tratamentelor și a serviciilor;

– la nivelul politicilor clinice: prin elaborarea de ghiduri clinice și protocoale de către organismele profesionale naționale;

– la nivelul comisiilor: atunci când cumpărătorii din sistemul de sănătate dezvoltă specificații pentru fiecare tip de serviciu pe care doresc să îl cumpere în numele pacienţilor;

– la nivelul furnizorilor de servicii: în cazul spitalelor sau al altor furnizori de servicii clinice, se au în vedere cele mai eficiente metode de organizare a furnizării de servicii;

– la nivelul clinicienilor: se aplică atunci când echipele de clinicieni au în vedere cele mai bune tratamente, medicamente, tehnici chirurgicale, teste de diagnostic etc. pentru tratarea pacienţilor.

Un accent deosebit a fost pus pe …

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: