Politici de Sanatate

Marcel Boloș anunță achiziții publice centralizate în spitale și ajutor de 500 milioane euro pentru producția de medicamente

24 aprilie
15:23 2024
Marcel Boloș anunță achiziții publice centralizate în spitale și ajutor de 500 milioane euro pentru producția de medicamente

Cu un buget de 19,4 miliarde de lei pentru medicamente și 62 miliarde lei pentru CNAS, sănătatea încă are nevoie de o eficientizare a costurilor, asfel încât pacienții să nu fie afectați. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat mai multe măsuri menite să optimizeze cheltuielile din sistem, dar și să ajute producția de medicamente și pacienții: achiziții publice centralizate, ajutoare de stat de 500 de milioane de euro pentru industria farmaceutică, eliminarea unor facilități la plata asigurărilor de sănătate, etc. ”Evident, celelalte măsuri de aliniere a taxei clawback sau de ajustare cu rata inflației a prețului la medicamente sunt pași importanți în contextul optimizării bugetare”, a afirmat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Este suficient bugetul alocat CNAS pentru acest an?

Am constatat o creștere spectaculoasă a bugetului alocat pentru sănătate între anii 2014- 2024. În anul 2024, bugetul alocat medicamentelor este de 19,4 miliarde lei (față de 9 miliarde lei în 2014), iar bugetul alocat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 62 de miliarde lei (față de 22 miliarde lei în 2014), atât pentru componenta de funcționare a spitalelor, cât și pentru programele naționale dedicate diferitelor boli cronice sau alte tipuri de cheltuieli specifice sistemului de sănătate.

Raportându-ne la analiza bugetară pentru 2024, va trebui să suplimentăm în continuare bugetul, cel puțin din perspectiva bugetului pentru medicii de familie, astfel încât să menținem valoarea punctului medical de 12.5 lei per capita și 8 lei pentru serviciul medical. Pentru cheltuielile de funcționare sau specifice ale spitalelor mai avem de asigurat aproximativ 1,5 miliarde de lei. Sistemul de sănătate este o prioritate și alocările la rectificarea bugetară vor merge cu prioritate către sistemul public de sănătate.

Ce am putea face pentru a avea o optimizare bugetară rațională?

Un prim pas este trecerea la achizițiile publice centralizate la nivelul spitalelor, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). În acest context, o să pilotăm primele achiziții pe partea de materiale sanitare. Sigur, ne gândim la orice formă posibilă pentru a avea o stabilizare de costuri, dar să fim, în același timp, atenți la calitatea sistemului de sănătate. În cadrul Ministerului de Finanțe am făcut o analiză a prețului la medicamente din unitățile spitalicești și am fost suprinși să constatăm că același medicament are diferite prețuri în diferite spitale. Trebuie să ținem cont că atunci când volumele de medicamente sunt mari, și prețul trebuie să fie mai mic, de aici nevoia de achiziție publică centralizată. Nu am dorit să schimbăm dintr-o dată tot sistemul. Am încercat prin pilotare și printr-o abordare mai prudentă să aducem o optimizare a acestor tipuri de costuri.

Proiectul pilot începe cu unitățile de primiri urgențe ale spitalelor județene de urgență. În funcție de rezultate, dorim extinderea proiectului și către activitatea din spitalele județene

Cum poate fi încurajată producția autohtonă de medicamente?

Pe partea de medicamente generice și biosimilare, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat cu o valoare de peste 500 de milioane de euro pentru susținerea activității de producere a medicamentelor. Proiectele sunt gândite astfel încât să aibă un impact major în industria farmaceutică, de la o valoare minimă de 10 milioane de euro până la maximum 100 milioane euro. Sper ca la sfârșit de lună mai- început iunie 2024 să putem deschide apelul de proiecte prin Direcția generală de ajutor de stat. Astfel, am face un pas înainte pe ceea ce înseamnă susținerea activităților de producție medicamente. Este important să stimulăm producția la nivel național. Astfel, din iunie, îi așteptam pe toți cei care au în planul de business activități de investiții în industria farmaceutică.

Care au fost rezultatele eliminării  facilităților în zona contribuției la asigurările de sănătate?

Măsurile luate anul trecut în cadrul procesului de consolidare bugetară, deși au vizat foarte multe facilități pe zona contribuției la asigurările sociale de sănătate, au adus o revigorare a bugetului CNAS. Nu pot spune că suntem în etapa în care înregistrăm un excedent, dar pot să spun că această eliminare a unor facilități a adus un impact consistent pentru bugetul CNAS, de peste 2 miliarde de lei lunar, ceea ce se va vedea pe termen lung în asigurarea sustenabilității și predictibilității sistemului de sănătate.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: