Politici de Sanatate

Managementul leucemiei limfocitare cronice (LLC) în pandemie: de la diagnosticul molecular la terapiile de scurtă durată

05 octombrie
14:45 2020
Managementul leucemiei limfocitare cronice (LLC) în pandemie: de la diagnosticul molecular  la terapiile de scurtă durată

Campania „Îmbunătățirea managementului leucemiei limfocitare cronice” a ajuns la cea de-a patra ediție și a reunit, la Cluj-Napoca, pentru prima dată de la debutul pandemiei COVID-19, reprezentanți ai autorităților locale, membri ai Institutului de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuță” și asociații de pacienți.

Evenimentul a subliniat importanța menținerii unui dialog continuu între autoritățile locale cu responsabilități în domeniul sanitar, conducerea unităților sanitare, medicii specialiști și asociațiile de pacienți, precum și rolul esențial pe care această comunicare îl are în asigurarea accesului pacienților la serviciile medicale și la terapii inovatoare, în contextul crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, în cadrul evenimentului organizat de Asociația Echitate în Sănătate și revista Politici de Sănătate, participanții au evidențiat importanța unei comunicări deschise și a unei colaborări strânse cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, în scopul eficientizării îngrijirilor medicale, al creșterii complianței la tratament și al îmbunătățirii calității vieții pacienților cu boli onco-hematologice.

Din perspectiva pacientului cronic, accesul la tratament presupune două aspecte fundamentale complementare: accesul la serviciile de sănătate, la actul medical propriu-zis, precum și posibilitatea de a beneficia de tratamente inovative aliniate la cele mai înalte standarde medicale. „Aceste două lucruri trebuie îmbinate pentru a vorbi de un acces echitabil la tratament pentru bolnavul cronic. Poate ar trebui să discutăm și de cât de „costisitor” ar fi pacientul netratat la timp. Se ajunge la costuri care le pot depăși pe cele de tratament, iar pentru societate și pacient, costurile pot fi incalculabile”, a atras atenția Andrei Huțanu, membru în comitetul director al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Aderența la tratament și terapiile de scurtă durată

S-au conturat de-a lungul subiectelor discutate: interdependența dintre eficacitatea terapiei administrate, aderența pacientului la tratament și alternativele terapeutice recomandate.

Atât pacienții, cât și reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, în calitate de autoritate financiară, au discutat oportunitatea noilor terapii și economiile care se aduc bugetului, atât prin scurtarea tratamentului, cât și prin îmbunătățirea calității vieții pacienților și reintegrarea profesională a acestora. Durata finită de tratament este un concept recent introdus și propune să se redefinească algoritmul terapeutic al pacientului cu leucemie limfocitară cronică. Astfel, se creează premisele reîntoarcerii la normalitate pentru pacienții cu patologie hematologică, devenind, în acest fel, eliberați de povara unui tratament cronic, măcar pentru anumite perioade.

În cadrul întâlnirii de la Cluj s-a analizat oportunitatea elaborării/creării unui program/subprogram național pentru Leucemia Limfocitară Cronică, astfel încât pacienții să aibă acces la un diagnostic precoce și la un tratament personalizat, care să îi permită medicului specialist hematolog să aleagă terapia optimă pentru pacientul lui.

„LLC este o boală în care s-au făcut progrese terapeutice foarte importante. Există posibilitatea, cu aceste terapii noi, să se permită reevaluarea unor categorii noi de pacienți, astfel încât un număr mai mare să beneficieze de tratamentul optim Este, oarecum, o terapie personalizată – foarte importantă pentru calitatea vieții pacientului, se economisesc fonduri care se cheltuiau pentru perioadele lungi de internare, complicații în aplazie etc. Terapiile noi cu durată fixă de tratament, cu care am început și noi să ne facem experiență, presupun un tratament limitat la un an și jumătate. Complianța la tratamentele de lungă durată este, de la un anumit moment, relativă. Când vorbim de LLC trebuie să ținem cont și de următoarele aspecte: LLC debutează la vârste din ce în ce mai scăzute, apare la oameni activi în câmpul muncii; este important ca aceștia să se reintegreze cât mai repede și să aibă o calitate a vieții cât mai bună”, a explicat și dr. Anca Vasilache, șef secție Hematologie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Finanțarea investigațiilor necesare în tratarea LLC

Medicii specialiști hematologi prezenți la dezbatere au accentuat importanța existenței unui program național sau subprogram pentru diagnosticul și tratamentul leucemiilor limfatice cronice. „Este esențială finanțarea investigațiilor pentru toate patologiile maligne, mai ales că prescrierea unor terapii este condiționată de existența acestor investigații. Chiar dacă sistemul de stat asigură medicația gratuită, dacă nu decontează și metodele adecvate de diagnosticare, este o problemă!”, a atras atenția dr. Cristina Selicean, medic primar în cadrul Laboratorului de Analize Medicale Hematologie din cadrul IOCN.

„O fundamentare venită din partea profesioniștilor din Clinica de Hematologie, prin care să se argumenteze oportunitatea și utilitatea existenței unui program pentru LLC, o analiză detaliată de cost-eficiență și cost-beneficiu prin care se ajunge la reducerea timpilor de așteptare, la îmbunătățirea complianței și a calității vieții pacienților – sunt convinsă că ar fi un argument solid în introducerea acestor investigații și pentru leucemiile limfocitare cronice. Eu cred că aceste recomandări – fie introducerea unui subprogram nou, fie definirea unui subprogram nou care să aibă în vedere atât leucemiile limfocitare acute, cât și cele cronice, prin care să identificăm toate elementele – ne-ar ajuta să avem o perspectivă unitară asupra pacientului, în cadrul unui program. Ar trebui să existe o abordare coordonată a pacientului de când se prezintă la consultație, apoi la momentul evaluării și, ulterior, la tratament – să fie toate incluse în același program, astfel încât să existe o coerență a tratamentului și a abordării pacientului”, a afirmat dr. Lucia Luminița Brustur-Chirilă, președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj.

IOCN – testare „in house”

Institutul de Oncologie de la Cluj reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce privește managementul bolilor hemato-oncologice, având atât dotările necesare diagnosticului molecular, cât și personalul medical specializat și informat în permanență cu noutățile științifice privind managementul limfoproliferărilor maligne. În plus, buna colaborare dintre reprezentanții unității medicale și membrii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj a făcut ca, în această perioadă de pandemie, și nu numai, să se identifice în permanență soluțiile cele mai potrivite pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea bolnavilor din județul Cluj, dar și din afara lui, în condiții de maximă siguranță atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

„Persoanele cu cancer reprezintă o categorie aparte de pacienți, sunt pacienți vulnerabili, cu imunitate scăzută. La nivelul IOCN, am reușit să eficientizăm triajul pacienților în Institut. Dispunem de un laborator de genomică, unde am reunit specialiști cu o vastă pregătire/expertiză în acest domeniu, reușind să ne organizăm și să testăm toți pacienții oncologici care intră în IOCN. Asta, cu atât mai mult cu cât adresabilitatea la nivelul Institutului rămâne în continuare extrem de ridicată – cu aproximativ 2.000 de pacienți săptămânal. De la începutul pandemiei, am tratat peste 20.000 de pacienți. Tratamentele oncologice sunt tratamente aparte și, dacă nu sunt efectuate la momentul oportun, nu au aceeași eficiență”, a declarat șef lucrări dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

„La nivelul județului Cluj, am considerat prioritar faptul ca pacientul să fie evaluat de medicul specialist, pentru că vorbim de boli cronice – pacienții nu trebuie evaluați doar de medicul de familie, care, în această perioadă, este supraaglomerat. În Programul Național de Oncologie, IOCN derulează toate subprogramele. Finanțarea programului de oncologie a fost susținută în permanență, neexistând discontinuități în ceea ce privește finanțarea serviciilor sau a tratamentului medicamentos”, a completat președintele CJAS Cluj. 7

O campanie susținută de AbbVie.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: