Politici de Sanatate

Mai puțin cu 740 milioane euro din PNRR pentru sănătate- investițiile programate vor fi finanțate de BEI

11 septembrie
16:24 2023
Mai puțin cu 740 milioane euro din PNRR pentru sănătate- investițiile programate vor fi finanțate de BEI

Ajustarea PNRR a dus la scăderea cu 26% a contribuției acordate României, aceasta însemnând o reducere cu 740 milioane de euro din granturi pentru investițiile în sănătate.

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, actualizarea contribuției financiare maxime acordate României ca urmare a creșterii economice în anul 2021 peste prognoza folosită la momentul alocării financiare a dus la ajustarea PNRR. Față de alocarea inițială de 2,850 miliarde euro, România va beneficia doar de 2,1 miliarde euro, 1,7 miliarde fiind alocate investițiilor și 0,4 miliarde euro componentei de digitalizare.

”În aceste condiții, lista spitalelor a trebuit revizuită și au trebuit identificate alte surse de finanțare care să permită realizarea tuturor spitalelor. Astfel, investițiile în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR vor fi finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții, sumele urmând a fi returnate de la buget”, a explicat ministrul sănătății.

Cele șase proiecte propuse spre revizuire sunt: Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, Construcția de secții de obstetrică și ginecologie – Arad, Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocare și modernizarea activității.

„Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 şi 2021 decât cele preliminare, aşa că potrivit regulamentului PNRR trebuie să înapoieze o parte din alocarea iniţială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunţe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare”, a completat și secretaul de stat Alexandru Rogobete.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: